fbpx

“Poštovani korisnici, obavještavamo vas da COBISS3/Pozajmica neće biti u funkciji do 13. 11. 2023. godine. U tom periodu Informativno-pozajmno odjeljenje neće raditi sa korisnicima.” Ovo obavještenje već nekoliko dana stoji na vratima Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske. Razlog je ponovo isti: Ministarstvo prosvjete i kulture Srpske nije platilo COBISS (elektronski bibliotečko-informacioni sistem sa uzajamnom katalogizacijom).

Piše: Goran Dakić

Narodna i univerzitetska biblioteka je u posljednjih godinu dana dva puta zatvarala vrata korisnicima zbog istog problema. Prošle godine su problemi sa COBISS-om trajali dva mjeseca, a ove godine se problem ponovo pojavio u aprilu.

Podrži eTrafiku

“Te obaveze treba da budu plaćene uskoro. Nadam se da ćemo već sljedeće sedmice početi sa radom. COBISS je izuzetno važna organizacija. Sva plaćanja idu iz budžeta Srpske, odnosno preko Ministarstva prosvjete i kulture”, rekla je u aprilu ove godine direktorica NUB RS Ljilja Petrović Zečić, koja sada nije odgovarala na naše pozive.

Nezvanično saznajemo da je potrebno 90.000 maraka za 40 biblioteka u sistemu, ali i za licence, održavanje i deponovanje podataka sa svim korisničkim servisima. Para trenutno nema, a svi problemi bi trebalo da budu otklonjeni do 13. novembra. Iz NUB RS su prvo istakli da će „COBISS kriza“ trajati do šestog novembra, ali je danas taj datum pomjeren za još sedam dana.

Svojevrsno „zaključavanje“ COBISSA došlo je u danima kada je objavljeno i da se sredstva za kulturu novim rebalansom budžeta sa 1,2 miliona smanjuju na svega 150.000 maraka. Veliki broj kulturnih radnika smatra da će zbog toga mnoga udruženja morati da stave ključ u bravu.

Napiši komentar