fbpx

Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima pozivaju policiju Brčko Distikta BiH da hitno istraži fizički napad na Mirzu Derviševića, novinara i vlasnika portala Times.ba, te utvrdi počinioce i poduzme zakonske mjere za njihovo kažnjavanje.  

Izvor: Saopštenje; Foto: Pixabay

Napad se desio u subotu uveče u Brčkom, kojom prilikom je nepoznata osoba fizički nasrnula na Derviševića i nanijela mu teže ozljede u predjelu glave. Inače, Mirza Dervišević već duže vrijeme živi u Dubaiju (Katar), a u trenutku napada bio je na godišnjem odmoru u Brčkom.

Podrži eTrafiku

Upravni odbor BH novinara osuđuje fizičko nasilje prema novinaru Derviševiću, te sa zabrinutošću skreće pažnju na učestalost nasilja prema novinarima/kama i stvaranje neprijateljskog okruženja za sve medijske radnike/ce i aktiviste/ce koji kritički promišljaju i pišu o aktuelnim zbivanjima u Bosni i Hercegovini. Ovaj napad jeste jedan od brojnih i brutalnih fizičkih napada koji su se desili posljednjih mjeseci – zato je od izuzetne važnosti brza i efikasna istraga policije, sankcioniranje osoba i/ili grupa koje stoje iza ovog čina, te pravovremeno informisanje javnosti.

Novinari/ke moraju imati sigurno okruženje za svoj rad, ali ne smiju biti meta napada radi novinarske profesije i kada nisu na svakodnevnom novinarskom zadatku. U tom kontekstu, Upravni odbor BH novinara naglašava da je svako nasilje neprihvatljiv način “obračuna” sa medijima i novinarima/ka čiji se rad nekome “ne dopada”, podsjećajući kako svaki građanin/ka ili organizacija trebaju koristiti legitima i zakonita sredstva iskazivanja nezadovoljstva određenim medijskim sadržajima i/ili uredničkim politikama.

Napiši komentar