fbpx

Kuća ljudskih prava Banja Luka ovim putem daje punu podršku novinarima i novinarkama Buke, BN televizije, Kapitala i N1, povodom napada od strane predsjednika Dodika

Izvor: Saopštenje

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je na konferenciji za novinare, održanoj u subotu u Banjoj Luci, na klevetnički i huškački način napao novinare, kao i medije Buku, N1, Kapital i BN televiziju, navodeći da se „izdajnički odnose prema Republici Srpskoj” proglašavajući ih „neprijateljima srpskog naroda”.

Podrži eTrafiku

Milorad Dodik je predsjednik Republike Srpske, a takođe je i predsjednik najjače i najveće političke organizacije u Republici Srpskoj, Saveza nezavisnih socijaldemokrata. De facto on je i najsnažnija politička osoba u cijeloj Bosni i Hercegovini, te posjeduje ogromnu moć da mobiliše institucije i građane.

Nastupajući sa tih pozicija, kao i sa pozicije osobe koja ima stvarnu, faktičku kontrolu nad svim polugama vlasti u Republici Srpskoj, između ostalog i onim izvršno-represivnim, izjavama protiv medija i novinara, Milorad Dodik je pored iznošenja neistina, ujedno i ozbiljno ugrozio sigurnost novinara ovih medija direktno im stavljajući „mete na čelo”.
Verbalno nasilje, prijeteći ton i sigurnosne prijetnje predsjednika Republike Srpske su već uveliko stvorile atmosferu straha u kojem djeluju mediji, udruženja i pojedinci.

Kuća ljudskih prava Banja Luka ovim putem daje punu podršku novinarima i novinarkama Buke, BN televizije, Kapitala i N1 i poziva nadležne organe da rade svoj posao časno i pošteno, te da zaštite novinare i medije, a predsjednika Republike Srpske da prestane targetirati i nazivati „izdajnicima” i „neprijateljima” sve one koji mu nisu po volji.

 

Napiši komentar