fbpx

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir izdaje Saopštenje za javnost povodom usvajanja izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojim je kleveta vraćena u ovaj zakonik.

Izvor: Saopštenje; Foto: Melani Isović

Pomenute izmjene i dopune, kojima se kriminalizuje kleveta, suprotne su zahtjevima koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti za otvaranje pregovora i punopravno članstvo u Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina, i svi nivoi vlasti moraju biti garant slobodi izražavanja, slobodi i nezavisnosti medija i zaštiti novinara_ki.

Podrži eTrafiku

Zbog straha od tužbi, mediji i uposleni_e u medijima često su skloni autocenzuri. Medije vidimo kao partnere organizacija civilnog društva i pokretače promjena zajedno sa organizacijama civilnog društva. Nasuprot tome ovim izmjenama otvara se put za vršenje represije nad građanima_kama i stvara se opravdani strah da će kroz podobne tužioce vlast imati mogućnost progona svih onih koji iznesu kritike na društvenim mrežama ili javnom mjestu.

Usvajanjem izmjena zakonika pravi se korak nazad u osiguravanju poticajnog okruženja za civilno društvo i ograničava se djelovanje organizacija civilnog društva u Republici Srpskoj, ali i otvara prostor za zloupotrebu otvaranja postupaka protiv novinara_ki, medija, aktivista_kinja,političara_ki iz opozicije, ali i svih onih koji ukazuju na probleme u svojim zajednicama na javnom mjestu.

Mreža za izgradnju mira podsjeća da je za održivi mir sloboda govora jedan od ključnih elemenata. Sloboda izražavanja i garancije sigurnosti građanima_kama garant su napretka demokratskog društva, a koje su ovom odlukom vraćene korak nazad.

Napiši komentar