fbpx

Udruženje Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja više od 240 članica, organizacija i škola iz cijele BiH koja čini sveobuhvatan napor usmjeren ka obnovi kvalitete društvenog i ekonomskog života u BiH, a djeluje sa ciljem da gradi održivi mir, osuđuje napad na Osmana Mehanovića (19) u Bratuncu. 

Izvor: Saopštenje; Foto: Pixabay

Mehanović je u petak, 23. juna, napadnut od strane tri osobe, koja su, prema informacijama iz medija maloljetne osobe i dovode se u vezu sa ovim djelom. Kako je u izjavama za medije Mehanović naveo, u toku napada izrečene su mu nacionalno uvredljive rečenice. O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštvo Bijeljina, pod čijim nadzorom se preduzimaju mjere i radnje, imajući u vidu da je riječ o maloljetnim osobama, a djelo se trenutno karakteriše kao krivično djelo teška tjelesna povreda.

Podrži eTrafiku

Napominjemo da je govor mržnje krivično djelo koje podrazumijeva sve oblike izražavanja koji šire, raspiruju, podstiču ili pravdaju rasnu mržnju, ksenofobiju, antisemitizam ili druge oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netoleranciju izraženu u formi agresivnog nacionalizma i etnocentrizma, diskriminacije i neprijateljstva prema manjinama i osobama u pokretu. Govor mržnje ostavlja trajne posljedice, a daljna eskalacija govora mržnje generiše zločine iz mržnje.

Zločin iz mržnje je krivično djelo motivirano netrpeljivošću prema određenim grupama u društvu. Žrtva može biti jedna osoba, više osoba ili imovina, koja se dovodi u vezu s grupom koja dijeli zaštićene karakteristike, a motivirano je predrasudama na etničkoj, rasnoj, nacionalnoj, religijskoj netrpeljivosti, jeziku, spolu ili seksualnoj orijentaciji.

Podsjećamo, četiri krivična zakona u Bosni i Hercegovini predviđaju krivične sankcije za izazivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti – Članovima 145a KZ BiH i 163. KZFBiH predviđena je kazna zatvora od tri mjeseca do tri godine, članom 294a KZ RS novčana kazna ili kazna zatvora do dvije godine i članom 160. KZ BD BiH kazna zatvora od jedne do pet godina, a Član 362. KZFBiH – Nasilničko ponašanje predviđa kazne zatvora od tri mjeseca do tri godine, a ukoliko je ovo djelo počinjeno u sastavu grupe ljudi ili ako je prouzrokovano teško poniženje više osoba ili je neka osoba lako tjelesno ozlijeđena, predviđa se kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina.

Svaki zločin iz mržnje mora biti nazvan pravim imenom i sankcionisan u skladu sa tim. Zločin iz mržnje i govor mržnje narušava izgradnju održivog mira. Održivi mir jedini je ispravan put, kada smo svi jednaki i sigurni, a koji Mreža za izgradnju mira gradi i poziva sve građane i građanke Bosne i Hercegovine da im se na tom putu pridruže, a na nadležne institucije apelujemo da krivična djela sankcionišu u skladu sa već postojećim odredbama.

Napiši komentar