fbpx

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasador Brian Aggeler, sastao se s predstavnicima iz svijeta politike, medija i nevladinih organizacija.

Izvor: Saopštenje

Ambasador Aggeler održao je uvodni govor na Konferenciji o medijskim slobodama i civilnom društvu u organizaciji Evropske unije i Ambasade Češke Republike, istaknuvši značaj slobodnih medija i civilnog društva. „Bez slobode štampe, nema istinski nezavisnog novinarstva. Korupcija, nepotizam, rasipanje javnih resursa i  ostale malverzacije vlasti i dalje će trovati društvo”, kazao je ambasador.

Podrži eTrafiku

Tokom sastanka s Tanjom Topić, voditeljicom ureda fondacije Friedrich Ebert u Banjoj Luci, ambasador Aggeler razgovarao je o trenutnoj društveno-ekonomskoj i političkoj situaciji u državi.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske, na sastanku s predsjednikom NSRS-a Nenadom Stevandićem, ambasador Aggeler i predstavnici Ureda OSCE-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) razgovarali su o hitnim komentarima ODIHR-a o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika RS-a kojima se ponovo uvode u zakon uvreda i kleveta kao krivično djelo.

Ova posjeta ujedno je bila i prilika za ambasadora Aggelera da se sastane s novinarima i aktivistima i da sazna nešto više o njihovim nedavnim razgovorima s evropskim kolegama. Održali su 16 sastanaka s visokim zvaničnicima u Briselu, Strazburu i Beču na kojima su ih upozorili o mogućim posljedicama ponovnog uvođenja klevete kao krivičnog djela u RS-u.

Ambasador Aggeler zaključio je posjetu prisustvovanjem prezentaciji ODIHR-ove procjene zakonodavnog procesa u Bosni i Hercegovini. Naglasio je važnu ulogu koju komisije imaju u procesu izrade zakona, te da bi trebalo povećati njihov nadzor nad procesom izrade zakona u njegovim raznim fazama. Jačanje transparentnosti, otvorenosti i inkluzivnosti, posebno kroz poboljšan rad komisija i kroz javne rasprave, može osigurati zajednički rad na usvajanju zakona.

Misija OSCE-a u BiH ostaje i dalje spremna pružati podršku ovim oblastima.

Napiši komentar