fbpx

Studentsko-đački dom „Srbija“ u Vlasenici, čija je izgradnja počela 2018. godine, ni za pet godina se nije odmaknuo od betonske konstrukcije za koji je pomenuta država iskeširala čak milion i po maraka u okviru projekta „Srbija Srpskoj“.

Piše: Andrijana Pisarević

Ovo je samo jedan u nizu grandioznih projekata u Srpskoj, za koji je položen kamen temeljac i započeta gruba gradnja od koje se nije mnogo odmaklo i na koji se nakon par godina zaboravilo, kao i na to gdje je potrošeni novac.

Podrži eTrafiku

Zamišljen kao grandiozni objekat od 7.500 kvadratnih metara, sa 130 soba i preko 300 kreveta, za koji je kamen temeljac položio predsjednik RS Milorad Dodik, ovaj dom je trebalo da ima i sve prateće sadržaje za jedan studentski centar i to u roku od 200 dana.

Umjesto toga, ovaj objekat danas je dom za napuštene pse i deponija za smeće, a zub vremena dobrano je načeo betonsku konstrukciju izlivenu u vrijeme kada se studentima, uglavnom šumarstva, obećavao kvalitetniji smještaj i bolji uslovi studiranja.

Izgradnja doma počela je 2018. godine, a sredstva su došla iz Srbije kao donacija. Opština Vlasenica dobila je 1,8 miliona maraka pomoći u okviru projekta “Srbija Srpskoj”, a najveći dio tog novca, 1,5 miliona, trebalo je da ode u izgradnju doma. Od tada, do danas, lokalne, ali i republičke vlasti najavljivale su svake godine završetak doma i kraj radova, useljenje studenata i bogate sadržaje, ali ništa se nije uradilo.

Upućeni u ovu situaciju tvrde, da je najveći dio novca otišao na druge stvari, poput finansiranja kampanje pred izbore.

Građanski aktivista i bivši vatrogasac iz Vlasenice Siniša Purtić kaže da nikome nije jasno zašto je sve stalo, ali vjeruje da je to bila odluka načelnika kojeg se sve pita u ovoj opštini.

“Taj projekat je u potpunosti finansirala Vlada Srbije i oni su po projektu trebalo da utroše 750.000 evra u prvu fazu, prizemlje, tri sprata i nekakvo potkrovlje. Potrošili su novac, ali nedostaje jedan sprat i na toj betonskoj konstrukciji. Da li je to što su do sada napravili vrijedilo toliko novca, teško je reći, ali mislim da ne vrijedi. Rok za izvođenje radova je bio 200 dana i to je davno isteklo, još 2018. godine. To je sada spomenik u gradu i sklonište za narkomane i pijanice, pse lutalice”, objašnjava Purtić i dodaje, da se iza svega krije samovolja načelnika Miroslava Kraljevića.

Bivši načelnik odjeljenja za privredu u opštini Vlasenica Slaviša Mazić kaže da je ovo jedan od primjera megalomanskih ambicija aktuelnog načelnika.

“Dobio je podršku Vlade RS kada je Srbija davala pomoć. Za jednu Vlasenicu, koja je mali grad u kojem broj studenata opada svake godine, ovo je bio megalomanski projekat. Ideja je bila suluda u startu, a kada je novac došao, izgrađen je samo taj betonski dio. Jedini novac za taj objekat je dala Srbija i samo prva faza je urađena. Ne znam šta je bilo sa novcem i da li su radovi toliko vrijedili ili su pare samo napravile krug i završile na drugom mjestu. Mi smo čak slali fotografije na imejl predsjedniku Srbije. Prije par mjeseci je neko dolazio i to fotografisao, ali za sada se ništa ne dešava”, objasnio je Mazić i dodaje da je čak kružila informacija da je neko dolazio i bio zaintresovan da kupi objekat u izgradnji, ali da je odustao.

Mazić kaže da je bilo objekata koji su sasvim odgovarali namjeni i koji bi se mogli renovirati za daleko manje novca. Ovako, niti imaju dom, niti se zna gdje je završio ostatak novca iz donacije.

“Postoji jedan napušten hostel blizu fakulteta, a prodat je nekoj firmi za 150.000 maraka. Kuhinja postoji, takođe, blizu fakulteta, sa kompletnom infrastrukturom, odnosno restoranom. Sve se moglo renovirati i da se ne potroši sav novac, umjesto zidanja betonske konstrukcije koja sada samo stoji i propada. U Vlasenici nema ni 200 studenata, na prvoj godini ih je sada možda dvadesetak. Jasno je da se u Vlasenici započinje, ali se ništa ne završava. Nije ovo jedini projekat koji je stao. Od pretprošle godine se uređuje gradski Trg srpskih boraca. Potrošeno je 1,25 miliona maraka, a nikada nije završen”, rekao je Mazić.

Vlasti Srpske ovaj dom više ni ne spominju, kao ni opštinske. Od početka gradnje, više puta se najavljivalo da se baš te godine očekuje useljenje.

Dodik je prilikom polaganja kamena temeljca za ovaj dom, rekao da je zahvalan Vladi Srbije i predsjedniku Vučiću što je u paketu pomoći i uz njihovu sugestiju odlučila da se ovdje odobre sredstva.

“Ovo nije jedini projekat Vlade Srbije, sada dospijevaju i sprovedene su procedure i sada se može krenuti sa radovima,“ rekao je Milorad Dodik.

Kraljević je najavio da će dom koštati sedam miliona maraka i da je sve zatvoreno što se tiče papirologije.

“Ovo je prva etapa, 1,5 miliona maraka je obezbjeđeno, sve je zatvoreno što se tiče papira i sutra krećemo sa radovima”, rekao je tada Kraljević.

Osnovni grubi radovi, odnosno izlijevanje nosećih stubova i betoniranje na ovom objektu djelimično su izvedeni, ali nikada nije izgrađen posljednji sprat niti potkrovlje, jer je novac potrošen. Na javnom pozivu koji je raspisala opština, za prvu fazu početkom 2018. godine, radovi su procijenjeni na 1.162.000 maraka bez PDV-a, a rok za završetak bio je 200 dana.

Radove su, dok su trajali, izvodile kompanija Zvornikputevi a.d. Zvornik te Keso-promet d.o.o. iz ovog grada. Njihova cijena radova bila je 1.374.000 maraka sa PDV-om.

U godini kada smo zbog pandemije virusa korona svi bili pod ključem, objavljena je informacija da se nastavlja gradnja ovog doma. Tada su u pojedini mediji objavili da su sa prvim danima proljeća 2020. godine, nastavljeni radovi na izgradnji doma “Srbija” i da se privode kraju grubi betonski radovi na drugom spratu druge lamele. Rekli su da se radi o istorijskom projektu koji ni epidemija nije mogla da zaustavi.

Druga faza nikada nije ni počela zbog nedostatka novca. Pojedini mediji pisali su u ranijem periodu da se novac od ovih donacija masovno koristio za finansiranje izborne kampanje.

Vlasenica je najavila drugu fazu radova u julu prošle godine i objavila da će Vlada RS obezbjediti još tri miliona maraka. Ni ovo se nikada nije realizovalo.

“Opština Vlasenica očekuje da će još tri miliona KM, potrebnih za završetak izgradnje uskoro biti obezbjeđena od Vlade RS i da će se nastaviti sa izgradnjom ostalih faza”, rekli su tada iz Opštine Vlasenica.

Inače, lokacija na kojoj se nalazi dom je u krugu srednjoškolskog centra “Milorad Vlačić”. Kako je navedeno u projektnoj dokumentaciji, planirana spratnost objekta je P+P3+Pk, odnosno prizemlje, tri sprata i potkovlje. Tada je postojao plan da se u prizemlju naprave zajednički sadržaji, a da će na višim spratovima biti studentske sobe. Pričalo se o velikim zelenim površinama, parkinzima, administrativnim prostorijama, sanitarnim čvorovima, ambulanti, čitaonici, računarskoj sali, zatim pozorišnoj sali i drugim sadržajima. Ništa od ovoga Vlasenica nije dočekala.

O gradnji doma i njenom zaustavljanju planirali smo da pitamo načelnika Vlasenice Miroslava Kraljevića, ali do njega nismo uspjeli da dođemo. Poslali smo i pitanja na koja su nam u njegovom kabinetu obećali odgovore, ali ih još nismo dobili.

Više informacija potražili smo i u Vladi RS, gdje su nas uputili na Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, viskoko obrazovanje i informaciono društvo RS. Na naša pitanja tamo su odgovorili da oni nisu učestvovali u tome i usmjerili su nas prema opštini Vlasenica.

Direktorka Studentskog centra u Istočnom Sarajevu Aleksandra Bjelica, takođe, ništa nije znala o gradnji doma u Vlasenici, iako je Šumarski fakultet u ovoj opštini dio Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

“Ne znam. Ovo je meni informacija nova, ne znam da se gradi dom”, rekla je Bjelica.

Upit smo poslali i Vladi Srbije da nam kažu da li su upoznati sa situacijom u Vlasenici i da nam je prokomentarišu, ali ni oni još nisu poslali odgovore.

Napiši komentar