fbpx

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini, ambasador Johann Sattler će u četvrtak, 1. juna, otvoriti konferenciju „Mediji i civilno društvo: Kritički glasovi pod pritiskom?” koja će biti održana u Domu omladine u Banjoj Luci.

Izvor: Saopštenje; Foto: Melani Isović

Na konferenciji će se obratiti i ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini, Ivana Hlavsová i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Brian Aggeler.

Podrži eTrafiku

Tokom dva panela koja će uslijediti, predstavnici medija, civilnog društva, eksperti i predstavnici institucija će diskutovati o aktualnim temama vezanim za slobodu medija i djelovanje organizacija civilnog društva. Tema prvog panela je sloboda medija i nacrt izmjena i dopuna zakona koji se odnose na klevetu, dok će se drugi panel baviti temom civilnog društva i nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija.

Agenda konferencije:

12:30 – 12:40 Uvodna obraćanja

Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

Ivana Hlavsová, ambasadorica Republike Češke u Bosni i Hercegovini

Brian Aggeler, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini (TBC)

12:45 – 14:15 Panel I: Kriminalizacija klevete i sloboda medija

Panelisti: Siniša Vukelić (predsjednik Kluba novinara Banja Luka), Jovana Kisin Zagajac (pravnica, Banja Luka), Nenad Stevandić (predsjedavajući Narodne skupštine RS), Marcel van der Steen (novinar, Nizozemska/BiH).

Moderatorica: Sandra Gojković-Arbutina (urednica, Nezavisne novine)

14:15 – 14:30 Pauza

14:30 – 16:00 Panel II: Novi zakoni i izazovi za civilno društvo

Panelisti: Aleksandar Žolja (izvršni direktor Helsinškog parlamenta građanja Banja Luka), Ivana Korajlić (izvršna direktorica Transparency International u BiH), Ivo Lupis (direktor Odjela za ljudsku dimenziju Misije OSCE-a u BiH), Jasminka Džumhur (Ombudsmenka za ljudska prava BiH)

Moderator: Aleksandar Trifunović (urednik, Buka)

16:00 Druženje učesnika

Napiši komentar