“Noć istraživača 2013” okupila je večeras u Banjaluci dvadesetak učesnika koji su posjetiocima prezentovali svoje naučne radove.

noc_istrazivaca_2013_1Manifestacija se održavala na nekoliko mjesta, a centar dešavanja bio je Trg Krajine i park Petar Kočić. Kako kažu organizatori, cilj ove manifestacije jeste promocija nauke i podsticanje mladih da se bave naučno-istraživačkim radom.

Ovogodišnji slogan manifestacije je “Nauka je strava”, a tema je sve ono što nauku čini strašnom ali i zanimljivom. Prilikom otvaranja, Banjalučanin Nemanja Mihajlović koji je ove godine postao evropski prvak u akrobacijama na motoru, prisutnima je pokazao svoje umijeće.

Pored naučnog parka sa raznim prezentacijama, posjetioci su imali priliku da posjete mobilni planetarijum, gledaju akrobalans, slušaju sekciju udaraljki, navijaju za timove srednjih škola koji su se međusobno takmičili… Jedna od zanimljivosti bio je i robot na daljinsko upravljanje, koga Vodovod šalje u kanalizaciju kako bi otklonio kvarove.

„Noć istraživača“ se u Evropi organizuje od 2005. godine, a obilježava je više od 300 gradova. Bosna i Hercegovina se pridružila ovoj manifestaciji prošle godine, kada je Banjaluka imala razne aktivnosti na nekoliko lokacija, a ove godine se pridružilo i Sarajevo. Manifestacija ima za cilj da promoviše nauku na zabavan i način dostupan svima. Prilagođena je svim starosnim dobima i obrazovnim profilima.

 

eTrafika.net – V. Stokić/foto: G. Terzić

Napiši komentar