fbpx

Budimo iskreni da smo patriote i da je koristiti domaći, lokalni brend IN, ali postoji li alternativa M:tel-u kao mobilnom operateru na području Republike Srpske? Istražili smo koji sve operateri postoje na području BiH te smo uporedili cijene koštanja njihovih usluga.

Mobilni-novacPovod našeg istraživanja bila je potreba da se provjeri može li se i u nas imati pogodnosti kod korištenja mobilne telefonije, kao što je to slučaj i u zemljama Evropske Unije? Moram napomenuti da sam skoro od samog početka korisnik usluge mobilne telefonije Telekoma Republike Srpske, i to Postpaid paketa. Na Prepaid nisam ni obraćao pažnju, jer u to vrijeme Prepaid karticu niste mogli koristiti u roamingu. Svi oni kojima kartica nije trebala za roaming su bili više – manje zadovoljni, jer su plaćali onoliko koliko bi i potrošili. Ja sam svoj luksuz Postpaid broja plaćao fiksno 20 KM mjesečno, plus troškovi razgovora i SMS-ova u zemlji i inostranstvu. Prelaskom na paket L sam dobio bonus minute razgovora i SMS-ova u Matičnoj mreži, ali bi se opet trošak poziva ka drugim mrežama u zemlji i inostranstvu dodatno tarifirao. A onda smo dobili MojMix pakete i svi požurili da promijenimo tarifnu opciju. Ono što nas je kao korisnike neugodno iznenadilo, a na šta nismo upozoreni prije potpisivanja ugovora je obračunska jedinica od 60 sekundi, što znači da vam se računa JEDAN minut razgovora već pri samoj uspostavi poziva. Povratak na stari paket, kao što je L, nema, jer se oni uskoro ukidaju. Pa šta nam ostaje kao alternativa? Da vidimo.

Mobilni operateri u Bosni i Hercegovini

Podrži eTrafiku

Jednostavnim pretraživanjem interneta doalzimo do zaključka da na području BiH trenutno funkcioniše šest mobilnih operatera. Tri su, da tako kažemo nacionalna operatera: M:tel sa sjedištem u Banjaluci, BHTelecom sa sjedištem u Sarajevu i Eronet sa sjedištem u Mostaru. Sva tri operatera pokrivaju signalom veći dio Bosne i Hercegovine.

Po mapama pokrivenosti ovih operatera se jasno vidi da najbolju pokrivenost ima BHTelecom, zatim Eronet, pa tek onda Mtel. Preostala tri operatera nemaju svoju infrastrukturu, već je ˝posuđuju˝ od nacionalnih operatera. Zbog toga se i zovu virtualni operateri. Hallo mreža koristi infrastrukturu Eronet-a, Happy mreža koristi insfrastrukturu BHTelecom-a, a Izimobil ima potpisani ugovore i sa BHTelecom-om i sa Mtel-om, ali za sada koristi samo Mtel-ovu infrastrukturu. Po cijenama, svih šest operatera su različiti, ali postoje i mnoge sličnosti.

Naime, ako neki operater ima nižu cijenu razgovora, onda mu je obračunska jedinica 60 sekundi, ili naplaćuje cijenu uspostave poziva. Sve ovo je za krajnjeg korisnika izuzetno zbunjujuće, što bi se mogao shvatiti kao marketinški trik naših operatera. Zbog toga smo za vas pripremili tabelarni pregled cijena usluga svih mobilnih operatera u Bosni i Hercegovini. Cijene su preuzete sa zvaničnih internet prezentacija.

tabela_1 mobilni operateri

Detaljnim pregledom vidjećete da se po cijeni usluga mobilne telefonije kao najpovoljniji operater ističe Mtel-ov MojMIX15 postpaid paket.  Drugi po redu bi bio Izimobil, a zatim Haloo (ako više zovete fiksne mreže u BiH) ili BHTelecom i Eronet (ako više šaljete SMS-ove ka mrežama u BiH). Haloo, Izimobil i Happy se ističu besplatnim, neograničenim pozivima u vlastitoj mreži (kod nekih se plaća samo uspostava poziva – vidi tabelu). O detaljima ponude bi se moglo naširoko pričati, ali ukratko to izgleda ovako:

1. Mtel paket MojMIX15 (cijena 15KM)

PREDNOSTI:     – 60 minuta razgovora ka Mtel fiksnim i mobilnim mrežama
– 100 SMS poruka ka svim mrežama u BiH
– najniža cijena poziva u BiH
NEDOSTACI:    – sav dodatni saobraćaj u zemlji i inostranstvu se tarifira po cjenovniku
– obračunska jedinica je 60/1

2. BHTelecom paket mini15 (cijena 15KM)
PREDNOSTI:     – sav iznos pretplate od 15 KM je moguće iskoristiti za govorni, sms i data saobraćaj ka svim mrežama u zemlji i inostranstvu
– obračunska jedinica je 10/10
– u paket je uključeno 10MB mobilnog interneta
NEDOSTACI:     – relativno najviša cijena razgovora

3. Eronet paket 15+ (cijena 15KM)
PREDNOSTI:     – sav iznos pretplate od 15 KM je moguće iskoristiti za govorni, sms i data saobraćaj ka svim mrežama u zemlji i inostranstvu
– 30 minuta razgovora vikendom ka Eronet fiksnim i mobilnim mrežama
– obračunska jedinica 10/10
NEDOSTACI:     – posebna naknada od 0,05 KM za uspostavu poziva

Prednosti i nedostatke ostalih mobilnih operatera pratite iz tabele. Najviše obratite pažnju na cijene usluga, Posebne naknade i Obračunske jedinice.

Prvi model provjere cijene operatera

Za prvi model provjere najpovoljnijeg operatera uzeli smo korisnika koji ima veliku potrebu da komunicira sa korisnicima svih mreža u BiH i inostranstvu. Zbog pravičnosti izračuna uzeto je da korisnik obavlja i duge razgovore (duže od jedne minute), kao i kratke razgovore (do deset sekundi).

tabela_2 mobilni operateri

Drugi model provjere cijene operatera

Za drugi model provjere najpovoljnijeg operatera uzeli smo korisnika koji ima malu potrebu da komunicira sa korisnicima Mtel mreže, ali da nešto SMS-ova šalje i u susjedne zemlje.

tabela_3 mobilni operateri

Iz Tabele 1. jasno se vidi da Mtel kao operater nudi najjeftinije cijene svojih usluga. Međutim problem MojMIX paketa je što ne odražavaju stvarnu vrijednost novca pretplate (u našem slučaju 15 KM). Dakle, za pretplatu od 15 KM, Mtel vam nudi 60 minuta razgovora i 100 SMS poruka u Matičnoj mreži. Pri tome zbog obračunske jedinice od 60 sekundi vaših 60 minuta, može vrlo lako postati 60 poziva po 10 sekundi, odnosno da ste efektivno iskoristili samo 600 sekundi, što je 10 minuta razgovora! BHTelecom i Eronet s druge strane daju vam mogućnost da svoju pretplatu od 15 KM potrošite onako kako želite, dakle za pozvive i SMS poruke ka brojevima u zemlji i inostranstvu, korištenje mobitela u roamingu ili DATA saobraćaj.

Iz tabele 2. se vidi da je u slučaju korisnika koji puno koristi mobilni telefon spisak tri najpovoljnija operatera, sledeći:

    1. BHTelecom – paket mini15 (118,55 KM)
2. Izimobil (125,41 KM)
3. Haloo (125,66 KM).

Iz iste tabele se vidi da je definitivno najskuplji operater Happy mreža, a paradoks je što je ovo virtualna mreža BHTelecoma.
Iz tabele 3. u kojoj je prikazan slučaj korisnika koji slabo koristi mobilni telefon spisak tri najpovoljnija operatera, sledeći:

    1. BHTelecom – paket mini15 (29,13 KM)
2. Eronet – paket 15+ (32,57 KM)
3. Mtel – Frend Zovi (35,39 KM).

I opet je najskuplji operater Happy mreža.

Dakle, u oba proračuna kao najpovoljnija mreža se pokazuje mreža BHTelecoma.

Može li ovo bolje, pitate se?

Može, onog trenutka kad se pojavi mreža koja će za pretplatu od 0 KM ponuditi:

– besplatne razgovore u Matičnoj mreži BEZ naknade za uspostavu poziva
– obračunsku jedinicu 1 sekund
– normalne cijene poziva i SMS-ova ka drugim mrežama u zemlji i inostranstvu.

Ovakve ponude bi se mogle pojaviti dolaskom novih operatera koji će koristiti vlastitu infrastrukturu. A znajući da živimo u liberalnom kapitalizmu, ovo će se  vjerovatno desiti prodajom naših operatera Njemačkom ili Austrijskom telekomu.

 

eTrafika.net – Siniša Vujčić

1 Komentar

  1. ljiljana Elez Odgovori

    Mene najviše inpresionira što , recimo kod M:tel-a minut traje 55 sekundi.i inspekcija…ništa. Nije meni za pet sekundi, nego sludiće mi đecu i unuke ako ih ikad budem imala.

Napiši komentar