fbpx

Zbog zloupotreba službenog položaja, u Osnovnom sudu u Tesliću osuđen je vršilac dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove “Autoputeva RS” Siniša Gavrić, saznaje eTrafika.

Piše: Istraživački tim eTrafike; Fotografija: Pixabay

Gavriću je izrečena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci uslovno dvije godine. To znači da, ako ponovi krivično djelo u roku od dvije godine, biće upućen na izdražvanje zatvorske kazne u trajanju od šest mjeseci. Pored toga, izrečena mu je i novčana kazna od 500 KM. Gavrić je osuđen zbog krivičnih djela koje je počinio dok je bio šef Parking službe u Tesliću.

Podrži eTrafiku

Zanimljivo je da je Gavrić dobio posao u „Autoputevima“ dok se protiv njega vodio krivični postupak za ovo teško krivično djelo.

U Osnovnom sudu Teslić su nam rekli da je on osuđen zbog krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica iz člana 249. stav 2. u vezi sa stavom 1. Ako se pogleda Krivični zakonik Republike Srpske može se vidjeti da je Gavriću izrečena kazna znatno ispod zakonskog minimuma.

U Zakonu se navodi da ako odgovorno lice koje iskorištavanjem svog položaja ili ovlaštenja, prekoračenjem granica svog ovlaštenja ili nevršenjem svoje dužnosti pribavi sebi ili drugom fizičkom ili pravnom licu protivpravnu imovinsku korist ili drugom nanese imovinsku štetu, ukoliko time nisu ostvarena obilježja nekog drugog krivičnog djela, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do tri godine i novčanom kaznom.

„Ako se izvršenjem djela iz ovog člana pribavljena imovinska korist koja prelazi iznos od 10.000 KM, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina i novčanom kaznom, a ako taj iznos prelazi 50.000 KM, kaznom zatvora od dvije do deset godina i novčanom kaznom“, prezicirano je u Zakonu.

Zanimljiva je i Gavrićeva politička karijera, on je bio član SDS-a, da bi nakon toga prešao u DNS gdje je izabran za predsjednik teslićkog odbora. Međutim, Gavrić je sada u SNSD-u.

Podsjetimo, Siniša Gavrić bio je zaposlen kao šef Parking službe u Tesliću, a slučaj sa malverzacijama karata za parking u tom gradu otkriven je još 2017. godine i tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo izvještaj protiv osumnjičenih. Gavrić se sumnjičio da je paralelno sa nabavkom opštinskih parking karata, organizovao štampanje neutvrđene količine falsifikovanih karata koje je prodavao distributeru i uzimao novac.

Nakon hapšenja, policijski inspektori su taj dan pretresli Gavrićevu kuću i službenu kancelariju, te poslovne prostorije fotokopirnice i knjižare “Kopi centar”. Gavriću se na teret stavljalo da je, zajedno sa još nekoliko osoba, pet godina štampao veću količinu falsifikovanih parking kartica koje su potom prodavali čime su, na štetu opštine, pribavili imovinska korist od nekoliko desetina hiljada maraka.

Inače, naplata parkinga u Tesliću tada se vršila putem karata koje su se prodavale na trafikama i drugim objektima, a na kojima vozači sami označavaju vrijeme parkiranja.

Međutim, ova istraga i optužnica protiv njega, nije predstavljala problem da Gavrić dobije posao vršioca dužnosti direktora u državnom preduzeću.

Naime, Nadzorni odbor javnog preduzeća „Autoputevi RS“ 18. februara 2020. godine, imenovao je Gavrića za vršioca dužnosti izvršnog direktora za pravne poslove Javnog preduzeća “Autoputevi RS”. Prilikom potpisivanja ugovora za posao, on je morao da dostavi potvrdu da se protiv njega ne vodi krivični postupak.

Iz „Autoputeva RS“ nam nisu odgovorili na postavljena pitanja o tome da li će Gavrić biti razriješen sa funkcije.

Portparol „Transparency Internationala“ Srđan Trajlić rekao nam je da ne postoji zakonska osnova da on ne može da obavlja trenutnu funkciju, ali da se postavlja etičko pitanje da li je u redu da ostane na funkciji i pored osuđujuće presude za zloupotrebu položaja.

„Mi se duže vremena borimo da se izmijene ti zakoni kako bi se u ovakvim slučajevima  zabranilo osobama da obavljaju slične funkcije“, rekao je Trajlić.

On je dodao da je sporno i to što se ne poštuju ni sadašnja zakonska ograničinja, ali da će poduzeti sve da se to u narednom periodu promijeni.

Podsjećamo, Vlada RS i predsjednik RS Milorad Dodik najavili su nakon formiranja aktuelne vlasti da za osuđena lica neće biti mjesta na najvišim funkcijama u pomenutom entitetu. Dan nakon što je imenovan na mjesto ministra porodice, omladine i sporta RS Dado Dogan je podnio ostavku zato što je skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov najbolji prijatelj 2012. godine i za koju je odslužio godinu dana zatvora. Po istom osnovu je smijenjen i Dragoslav Kabić sa pozicije ministra rada i boračko-invalidske zaštite i to zbog nesreće koja se dogodila prije 24 godine.

I to je bilo sve. Kada su mediji i javnost pogled usmjerili prema Petru Đokiću, lideru SP-a i vječitom ministru, a koji je pravosnažno osuđen 2007. godine, na tri mjeseca zatvora zato što je njegova privatna firma krala impulse iz Telekoma Srpske i tako zaradila 140.000 maraka, lider SNSD-a se povukao. Ako je ostanak Đokića opravdao riječima da ne može uticati na koalicione izbore, imenovanje SNSD-ovog Zorana Tegeltije za ministra finansija u Savjetu ministara BiH, koji je pravosnažno osuđen na pet mjeseci uslovne kazne pred Osnovnim sudom u Banjaluci zbog nesavjesnog rada u službi dok je bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banjaluka, pokazalo je da je smjena Dogana i Kabića bila samo Dodikova „šarena laža“.

Od tog momenta najviši funkcioneri iz Republike Srpske nisu problematizovali imenovanja osuđenih lica na najznačajnije pozicije u državi. Niti pokazuju naznake da će se toj praksi stati u kraj.

Napiši komentar