fbpx

Nagađanja koja su kružila Banjalukom posljednjih mjeseci danas se čine stvarnim – “Demofest klub” je ispražnjen, oprema i bina izneseni. Da li će nakon zatvaranja Doma omladine grad doživjeti još jedan udarac, zatvaranjem možda i posljednje nade mnogobrojnih bendova i ljubitelja čvršćeg zvuka?

Kako je opadao broj svirki i gostovanja poznatih regionalnih imena, na koja nas je ovaj klub u četiri godine postojanja navikao, povećavale su se priče o njegovom zatvaranju.

“DFK trenutno prolazi kroz restrukturiranje, ispražnjen je, vrši se čišćenje i slični poslovi i tek nakon toga ćemo vidjeti za dalje šta i kako”, istakla je za “eTrafiku” portparol “Demofest kluba” Brankica Stojanović i naglasila da trenutno ne može dati više informacija.

Podrži eTrafiku

Iako nismo dobili zvaničnu potvrdu o zatvaranju, ljubitelji ovog kluba nemaju mnogo razloga za optimizam, jer se njihovo omiljeno mjesto sa opuštanje i provod, bar u narednom periodu, gotovo sigurno neće naći kao izbor za izlaske.

Od izvora upućenog u stanje u klubu smo saznali da će i pored zatvaranja kluba koji je navodno neizbježan, pub koji se nalazi odmah do njega opstati, te nastaviti sa radom.

Teško naći zamjenu

“Banjaluka je oduvijek kuburila sa koncertnim prostorima. Osim toga, i oni koji su postojali, uglavnom ni nisu ispunjavali uslove da bi se mogli okarakterisati kao reprezentativni – dobra bina, ozvučenje i rasvjeta, a i nisu poživjeli bog zna koliko dugo. Ovo što se dešava sa DFK, nažalost, nije neko posebno iznenađenje ako se sjetimo gomile sličnih primjera iz prošlosti, ali jeste veliko razočarenje, jer smo u DFK bili u prilici da vidimo veliki broj koncerata i bendove koji su napokon mogli da iz Banjaluke odu kući oduševljeni prostorom i ozvučenjem”, rekao je glavni i odgovorni urednik “Serbian Metal Portala” Nebojša Lakić.

Lakić je istakao i sumnju da bi se u skorijoj budućnosti u Banjaluci mogao pojaviti koncertni prostor koji bi bio u rangu sa “Demofest klubom”.

“Nažalost, ako dođe do zatvaranja kluba tu će najviše da ispaštaju banjalučki bendovi, jer već sada nemaju gdje da koncertno promovišu svoj rad, ali i omladina željna svirki i tematskih večeri”, zaključio je Lakić.

elemental u dfk klubu (10)

Sudbina Doma omladine

Podsjećamo, u aprilu ove godine od Omladinskog savjeta Banjaluka (OSBL) grad je preuzeo na upravljanje Dom omladine, nakon čega je u njemu organizovan minimum aktivnosti, a nastupi bendova su postali samo blistava prošlost.

Grad Banjaluka upravljao je Domom i ranje, u periodu od 2008. do 2010. godine kada su se u njemu održale svega dvije ili tri aktivnosti. Preuzimanjem doma OSBL, kako je ranije isticao, imao je godišnji platni promet u visini oko 15 hiljada KM.

Po preuzimanju Doma od strane OSBL u martu 2010. godine obim aktivnosti, platni promet i sama veličina OSBL-a idu uzlaznom putanjom. OSBL postaje najveća organizacija ove vrste u cijeloj BiH a Dom postaje najposjećeniji kulturno-obrazovni centar.

Nakon samo dvije godine OSBL broji preko 30 organizacija članica, a preko pedeset pravnih subjekata realizuje aktivnosti u Domu, a platni promet i broj aktivnosti su povećani 2.000% (dvije hiljade posto). Grad je u tom periodu godišnje obezbjeđivao oko 40% potrebnih sredstava, dok se OSBL snalazio da iznađe preostala sredstva i u tome uspjevao, tako da su sredstva uglavnom bila iz njihovih vlastitih izvora obezbjeđenih radom i aktivnostima u Domu, kao i sa poziva drugih donatora. Treba naglasiti da su sredstva koja je Grad uplaćivao za Dom omladine bila na nivou neklasifikovanih troškova Banskog dvora, ili oko dvadeset puta manja od izdvajanja za tu instituciju.

Sa početkom 2013. Administrativna služba grada Banjaluke je prekinula saradnju sa OSBL. Prema riječima zaposlenih u OSBL, Grad bez obavještenja prestaje da uplaćuje novac koji je predviđen budžetom, izbjegavaju se sastanci sa predstavnicima OSBL, gradonačelnik ne odgovara na dopise.

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović Dom je posjetio jednom, u periodu predizborne kampanje kada je obećao veću i značajniju podršku, iako je sljedeći potez grada bilo smanjenje budžeta za mlade i raspuštanje samog Doma.

Prve mjesece ove godine OSBL je potpuno samostalno finansirao Dom bez pomoći Grada. Nakon što su sredstva iscrpljena, a bez ponuđenog rješenja grada, aktivnosti su obustavljene, Dom ugašen sve do preuzimanja.

 

 

eTrafika.net – O. Tešić

Napiši komentar