fbpx

Učesnici putovanja „U susret Rusiji 3“, u organizaciji srpsko ruskog prijateljstva iz Banjaluke, umjesto lijepih utisaka, sa putovanja su donijeli nezadovoljstvo i razočaranje. Prema njihovim tvrdnjama, cijela organizacija je bila jako loša, a organizatori su im neke izlete naplaćivali i do tri puta skuplje od stvarne cijene.

Na adresu naše redakcije stigao je tekst tri nezadovoljna studenta koji su u periodu od 21. jula do 4. avgusta sa „Bratstvom“ putovali u Moskvu, Sankt Petersburg, Minsk, Krakov i Budimpeštu po studentskoj cijeni od 690 maraka plus 120 koliko su plaćali za vize.

„Ovakav vid NEorganizacije je tipičan primjer iskorištavanja želja i težnji mladih ka nečemu uzvišenom za ostvarivanje velikog, nemoralnog profita“, stoji, među ostalim, u njihovom tekstu.

Podrži eTrafiku

Kontaktirali smo jednu od učesnica putovanja, studentkinju Olju Dabić, koja nam je detaljnije objasnila zbog čega su nezadovoljni, i kako je „Bratstvo“ zarađivalo na studentima. Ona je potvrdila da su na putovanju doživjeli niz neprijatnosti i da žele da sve one koji planiraju da idu na ovo putovanje upute u ono šta ih čeka.

„Spavali smo u hostelima u kojima je bilo do osam ljudi, a sa nama u sobi su bili i vozači. U većinu gradova smo kasnili i više od pet sati, pa smo stizali kasno uveče, a dešavalo se da nam je smještaj bio deleko od grada i da smo teško mogli sami da dođemo do grada“, kaže Dabićeva.

Olja priča da je zajedno sa nekoliko studenata nakon razočarenja u organizaciju odlučila da samostalno krene u obilazak gdje ih je sačekao još jedan šok. Otkrili su da su cijene nekih izleta i do tri puta niže od onih koje su im naplaćivali njihovi organizatori.

„Kod njih su svi panoramski izleti koštali po 10 evra, a takvi izleti su zapravo besplatni. Naplaćivali su nam i ulaske u manastire, a oni su ili bespatni ili ulaznica košta do dva evra sa ISEC karticom. Obilazak Carskog sela, na primjer,  naplaćivali su 25 evra, mi smo to platili 7 evra“.

Pored toga što smatraju da su pokradeni, studenti se žale i na način na koji su se organizatori ophodili prema njima. Tvrde da im nikakva pomoć organizatora nije bila na raspolaganju, kao i da se desio pokušaj fizičkog napada na jednu od učesnica putovanja.

„Desilo se i to da smo Minsku istjerani iz soba jer nas organizatori nisu obavijestili o vremenu boravka. Jedan momak koji je sa nama putovao U Sankt Petersburgu je izgubio pasoš, na šta mu je organizator rekao da su njegove lične stvari njegov problem. Isto nije važilo kada je jedan od organizatora, navodno, izgubio tablet, gdje su svi putnici bili pretreseni kako bi se provjerilo da li ga je neko od nas ukrao. Jedan momak iz organizacije je, čak, pokušao da udari curu u autobusu, ali je spriječen u tome.“

Sve u svemu, tvrde učesnici, umjesto naučno – obrazovne eksurzije u Rusiju, učesnici su bili prinuđeni da se sami informišu o mjestima koje treba da obiđu kao i o načinima kako da do njih stignu.

Na telefon srpsko- ruskog prijateljstva „Bratsvo“ niko nam se nije javaljao, a nakon nekoliko pokušaja uspjeli smo da dobijemo vođu puta, Rajka Ćulibrka, koji negira sve pritužbe na račun ekskurzije.

„Sve te optužbe imaju za cilj da umanje značaj aktivnosti naše organizacije i tako okrenu protiv nas sve one koji žele da putuju. Nigdje ne možete naći tako nisku cijenu za ovakvo putovanje, a naša organizacije je bila sasvim korektna. Desetak bunžija jesu neka mjesta obišli jeftijie, ali zato oni nisu dobili ono što smo mi nudili“, rekao je Ćulibrk.

Inače,  na putovanje „U susret Rusiji 3“ išlo je 55 putnika koji su vize za Rusiju plaćali po 120 maraka, dok turistička cijena vize iznosi 100 maraka.

 

 

eTrafika.net – Sonja Terzić

Napiši komentar