fbpx

Punih deset godina Udruženje građana „Kerber“ iz Banjaluke vodi brigu o napuštenim životinjama. Iako su se kroz rad suočavali sa brojnim problemima, ništa ih nije spriječilo da dobrobit životinja stave na prvo mjesto i učine čak i ono što se činilo nemoguće. Njih nekoliko je odlučilo da svoje vrijeme odvoje za spasavanje povrijeđenih životinja, za liječenje, udomljavanje, ali i pravnu borbu.

Piše: Snježana Aničić Petković; Foto: Slaven Miletić

Da je ljubav prema životinjama jača od prepreka dokazali su kada su prije četiri godine imali problem sa Gradskom upravom. Problem je nastao u decembru 2018. godine, nakon svađe članova udruženja sa Gradskom upravom Banjaluka. Tada je rečeno da „Kerber“ nelegalno koristi prostor na Rakovačkim barama, jer je ugovor potpisan sa Kinološkim društvom Banjaluka, koje nije vlasnik zemlje.

Podrži eTrafiku

„To nam je bio jedan od najtežih udaraca, kada smo preko 20 pasa morali prebaciti u pansione. To je bio prvi i jedini put da smo bili ozbiljno poljuljani, ali ni tada nismo bili demotivisani. Danas imamo jako korektan odnos i saradnju sa sadašnjom Gradskom upravom i ispravili su nepravdu koju nam je nanijela prošla Uprava“, priznaje predsjednik „Kerbera“, Goran Milojević.

Ističe da im je glavna motivacija ljubav prema svim životinjama, koja ih pokreće i kada je teško.

„Za ovih 10 godina se mnogo toga dešavalo. Ni sami nismo svjesni svega još, deset godina je jako dug period i opstali smo u mnogo teškim vremenima. Puno je tu stvari na koje smo ponosni, svaka spasena životinja je ponos, svaka pomoć je ponos, ponosni smo što smo uspjeli renovirati prihvatilište“, govori naš sagovornik.

Foto: Slaven Miletić

Udruženje je nastalo raspadom grupe „Ljubitelji pasa Banjaluka”, a entuzijasti okupljeni oko Milojevića odlučili su da oforme „Kerber” kako bi nastavili brigu o životinjama.

Prije nekoliko godina su pravili kućice za napuštene pse i postavljali ih po gradu, da bi  životinje mogle da se sklone od lošeg vremena i hladnoće. Iako su tražili podršku grada, ona je izostala, a kućice su ubrzo nestale.

Hrane i opreme uvijek nedostaje

Troškovi na mjesečnom nivou su veliki, pa im svaka donacija mnogo znači. Kako kažu, hrane i opreme uvijek nedostaje posebno onda kada je povećan broj zbrinutih životinja. Osim toga, tu su i veliki troškovi vakcinacije, čipovanja i sterilizacije.  Na njihovoj Fejsbuk stranici svi zainteresovani mogu da razmijene i informacije o životinjama koje su nestale, napuštene ili kojima je potrebna pomoć, kao i o udomljavanju.

Milojević ističe da su građani njihov nosivi stub te da bez njih ne bi mogli postojati. S druge strane, tu su i oni koji ne vide ništa loše u napuštanju životinja i često opravdavaju nasilje koje se dešava. Godinama smo svjedoci da naše društvo ima manjak empatije prema životinjama. Nažalost, često su zlostavljane i odbačene, a čini se da većina društva ostaje gluva i slijepa na takve stvari. Ono što je svakako zabrinjavajuće jeste i činjenica da nasilje trpe i oni koji vole i brinu o životinjama.

„Nehuman odnos i zlostavljanja životinja su nažalost svakodnevna pojava u našem društvu. A psihička i fizička zlostavljanja i internet nasilje se vrši i nad osobama, volonterima, udruženjima  koja pomažu životinjama i tome se mora stati u kraj“, jasan je Milojević.

Napiši komentar