fbpx

Snežana Vujnić je bila direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske u periodu od decembra 2011. godine do 3. januara 2020. godine, rekli su u ovoj banci za eTrafiku.

Piše: Andrijana Pisarević

“U skladu sa Zakonom o IRB RS direktor sa izvršnim direktorima čini upravu društva koja rukovodi radom Investiciono-razvojne banke Republike Srpske”, navodi se u odgovorima koje potpisuje aktuelni direktor Dražen Vrhovac.

Podrži eTrafiku

Međutim, iako smo od njih za potrebe teksta objavljenog na eTrafici u ponedjeljak pod nazivom “Dokazano: Vujnićka potpisivala kredite bez ovlašćenja!” tražili precizne datume imenovanja i razrješenja, kao i da nam pošalju odluku o novom imenovanju, u odgovorima koji su stigli dan nakon objavljivanja našeg teksta, nismo dobili ono što smo tražili.

Ono što jesmo dobili, bio je apsurdan i pomalo bizaran zahtjev da o njihovom očitovanju obavijestimo medije koji su nakon objave prenijeli naš tekst.

“Očekujemo i da tekst sa odgovorima iz Investiciono-razvojne banke Republike Srpske koji objavite – proslijedite i drugim medijima koji su prenijeli prvobitnu verziju vašeg teksta, a koji zbog nepotpunosti informacija nanosi štetu našoj instituciji i unosi nemir među naše klijente, građane Republike Srpske”, navodi se u odgovorima.

Dokazano: Vujnićka potpisivala kredite bez ovlašćenja!

Na pitanje da li je nakon isteka mandata 30. marta 2016. godine donesena odluka o njenom imenovanju na drugi mandat i molbi da se primjerak odluke dostavi uz odgovor, kaže da “odluku o imenovanju i razrješenju direktora donosi osnivač društva, koji u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima i opštim aktima društva odlučuje o imenovanju, odnosno razrješenju organa rukovođenja u akcionarskom društvu”.

“U skladu sa zakonskim propisima i opštim aktima direktor IRB RS akcionarsko društvo Banjaluka Snježana Vujnić bila je u akcionarskom društvu u radnom odnosu na neodređeno vrijeme, te je imenovana prestala obavljati funkciju direktora danom razrješenja, o čemu je donijeto rješenje o razrješenju direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske a.d. Banjaluka od 3. januara 2020. godine. Imenovana Snežana Vujnić, do navedenog datuma bila je upisana u sudski registar i obavljala dužnost direktora, što je osnov za predstavljanje Investiciono-razvojne banke Republike Srpske”, tvrdi Vrhovac.

Aktuelni direktor kaže da u pogledu bilo kojeg pravnog posla, odnosno akta, Investiciono-razvojnu banku Republike Srpske a.d. Banjaluka od njenog osnivanja, a i danas, zastupa lice ovlašteno za zastupanje subjekta upisa upisano u javni registar kod Okružnog privrednog suda.

“Prema tome direktor – lice ovlašteno za zastupanje upisano u sudski registar u skladu sa svojim ovlaštenjima i dužnostima legitimno zastupa IRBRS”, tvrdi Vrhovac.

Inače, bivša direktorica Investiciono razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić, nije bila ovlašćena za potpisivanje kredita nakon 30. marta 2016. godine. Dan nakon tog datuma uhapšena je zbog sumnje da je učestvovala u višemilionskim bankarskim pronevjerama. Riječ je o Bobar banci, a grupa ovlaštenih osoba kojoj se još uvijek sudi, među kojima je i bivša direktorka IRB-a, se tereti da je iz banke izvukla preko 125 miliona maraka.

Interesantno je da Vujnićka u četvorogodišnjem periodu nije ponovo imenovana na mjesto direktora, niti joj je dodijeljen status vršioca dužnosti, pa je sve poslove u ovoj banci obavljala bez ovlašćenja.

Ove navode potvrđuje dokument u posjedu eTrafike, na kojem se navodi da je Vujnićka bila ovlašćena za potpis na odobrene kredite od 30. marta 2012. godine kada je imenovana na mjesto direktora IRB-a RS, a da joj je mandat istekao tačno četiri godine kasnije, nakon čega nije formalno produžen, zbog čega je njen potpis na dokumentima nevažeći.

Vujnićka stoga nije mogla da potpisuje kreditna zaduženja, iako je sa tim nastavila pune četiri godine.

Napiši komentar