fbpx

U anketi sprovedenoj na portalu eTrafika građani RS su rad Vlade na čelu sa Željkom Cvijanović ocijenili katastrofalnim, a ništa bolje ocjene nisu dali ni naši sagovornici koji, kako kažu, za sada ne vide nikakve rezultate, osim tih pozitivnih impulsa koje je najavila Vlada, a koji za sada nisu donijeli mnogo dobroga.

Zanimljivo je da se od 230 građana više od 68 posto njih izjasnilo da je rad Vlade RS do sada bio užasan, a čak 20 posto je rad premijerke i ministara ocijenio lošim. Inače, nešto manje od pet posto ispitanika je dalo podršku Vladi i njenom radu.

Direktor Udruženja ekonomista RS – SWOT Saša Grabovac upozorava da su radikalni rezovi i otpuštanja u javnom sektoru neminovni, ali da u ovom sastavu Vlade RS trenutno nema političke volje za takvim potezima.

Podrži eTrafiku

“Od nečeg se mora početi, a radikalni rezovi su naša stvarnost. Ipak, za sada ne vjerujem da ćemo dočekati takve poteze Vlade, jer nam se primiče izborna godina i to sigurno ne bi bilo najsretnije rješenje za vladajuću strukturu. S druge strane mi imamo veliki broj nepotrebnih radnika koji samo primaju plate iz budžeta, a oni ne rade svoj posao i tome se mora stati na kraj, a Vlada ne poduzima po tom pitanju nikakve korake. Iz iskustva možemo zaključiti da reformske vlade nisu najbolje i da tako ni ova Vlada neće donijeti neki prosperitet. Za sada imamo samo pričanje bajki, umjesto da se premijerka i ministri okrenu stvaranju boljih uslova i manje prestanu razmišljati o ostanku na vlasti”, rekao je Grabovac.

I u sektoru poljoprivrede je jako teško stanje, a to potvrđuju i riječi predsjednika Udruženja poljoprivrednika RS Vladimira Usorca koji kaže da još uvijek Vlada nema sluha za poljoprivrednike, a pogotovo Ministarstvo finansija.

“Kada bismo ocjenjivali rad Vlade i konkretno Ministarstva poljoprivrede mogli bismo im dati neku klimavu dvojku, jer su isplatili dugove prema nama. Ali, prema Ministarstvu finansija ne možemo biti toliko blagi jer su oni ti koji ugnjetavaju poljoprivrednike i lošom preraspodjelom novca iz budžeta ostavljaju nas na cijedilu. Mi smo dobili obećanje iz Vlade da će biti bolje, ali to je praksa po kojoj se svi zaklinju pred izbore i koriste poljoprivrednike da bi prikupili jeftine glasove, a onda opet izvisimo i ostanemo prepušteni sami sebi, što bi moglo da se desi i ovaj put.”

Ni u nevladninom sektoru nisu previše zadovoljni radom Cvijanovićkine Vlade. Željko Ninković iz NVO Centar civilnih inicijativa (CCI) konstatuje da je činjenica da Vlada nije imala dovoljno vremena da ispuni obećanja iz ekspozea, ali da ih to ne opravdava za njihov nerad.

“Istina je da je sadašnja Vlada imala povećan intenzitet rada, ali pitanje je da li su oni prepoznali potrebe građana i koliko je taj njihov rad urodio plodom. Pohvalna je izmjena zakona o registraciji poslovnih subjekata ili nova strategija za borbu protiv korupcije, ali to je za sada samo na papiru, a znamo da mi imamo mnogo dobrih zakona koji skupljju prašinu u ladicama, tako da ni ove izmjene ne ulijevaju mnogo optimizma”, objašnjava Ninković, i dodaje da postoji još mnogo obećanja iz ekspozea koja su se trebala brže rješavati jer još vidimo da su iz sindikata još uvijek ogorčeni, penzioneri tapkaju u mjestu, ekonomija propada i slično.

Što se tiče saradnje sa NVO sektorom Ninković naglašava da ni ovdje nije došlo do nekih pomaka, uprkos obećanjima Vlade.

anketa_vlada“Vlada RS još uvijek nema razumijevanja za NVO, pa i dalje favorizuje određene organizac ije koje finansira zbog stranačkih interesa. Samo primjeri bivših ministara Milovanovića i Škrbića pokazuju da Vlada još uvijek nije spremna za korake koji će biti odvojeni od stranačkih interesa, a za korist naroda. Tako vidimo da su bivši ministri poljoprivrede i zdravlja i socijalne zaštite sada na zavidnim pozicijama iako su prema revizorskim izvještajima doveli ove oblasti do potpunog kolapsa. Zbog svih ovih okolnosti iz CCI-a možemo dati Vladi prolaznu ocijenu, ali samo zato jer nije imala dovoljno vremena da se obračuna na kvalitetan način sa svim problemima”, istakao je Ninković.

Politički analitičar Radomir Nešković smatra da Vlada RS ima dobru namjeru kada je u pitanju rješavanje problema, ali i da na tome sve ostaje. Prema njegovim riječima u Vladi nema kvalitetnog plana po kojem će se rješavati problemi, kao ni kapaciteta.

“Vlada RS izgleda kao da se besciljno hvata u koštac sa problemima koje nikako ne uspijeva da riješi. Inače, velika zamjerka u dosadašnjem radu Vladi može se dati iz oblasti ekonomije, gdje je praksa da se spašavaju neke nepotrebne firme, poput Balkan invesment banke. Naravno, Vlada treba pomagati preduzeća, ali samo ona koja imaju proizvodnju i koja se nakon te pomoći mogu osloniti na svoje noge. Bitno je kazati da je veliki promašaj napravljen u oslobađanju od duga pojedinih poreskih dužnika i uzimanje udjela vlasti u preduzećima koji su ogromni dužnici. Sve ovo će rezultirati novim zaduženjima koje će opet osjetiti građani RS. Takođe, veliki problem predstavlja apsolutna centralizacija vlasti, što ova Vlada, sa ovakvim kapacitetima ne može da iznese”, rekao je Nešković, i napomenuo da ne vjeruje da će Vlada RS uspjeti riješiti goruće probleme, te dosadašnji rad ocijenio sa, kako kaže, pomalo nezasluženom dvojkom.

Savez sindikata RS: Vlada tapka u mjestu

Predsjednici granskih sindikata obrazovanja, uprave i pravosuđa su složni u ocjeni da postoje određeni pomaci u radu Vlade, ali da to nije dovoljno i da Vlada na čelu sa Željkom Cvijanović do sada uporno pokušava popraviti ono što je uništeno za vrijeme prethodne Vlade.

“Za sada je vraćen dio umanjene plate zbog čega smo u jednu ruku zadovoljni. Ali ako gledamo opširnije možemo da vidimo da nema naročitog napretka. Još uvijek tapkamo u mjestu i zavitlavamo se sa ostavštinama Džombićeve vlade i sigurno da će morati proći mnogo vremena da se neke stvari dovedu na staro, a trenutno ova Vlada nije pretjerano spremna za to”, rekao je Siniša Petrović, predsjednik Sindikata pravosuđa.

“Trenutno smo zadovoljni time što napokon imamo mogućnost učestvovanja u izradi zakonskih akata i korektnu saradnju sa Vladom. Za sada možemo dati prolaznu ocjenu novoj reformskoj Vladi, ali samo zbog vraćanja dijela umanjene plate. Ipak, to je samo mali dio onog što se očekuje od njih, a kako izgleda ministri svakodnevno izazivaju ljude da pokažu zube i natjeraju ih na posao. Iskreno se nadam da neće do toga doći, ali ako se nastavi sa lošim radom ništa nije isključeno”, upozorava predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Dragan Gnjatić.

“Teško da se može reći da je Vlada RS zadovoljila. Imali su oni nekoliko svijetlih momenata koji su otvorili nove probleme koji se trebaju rješavati, a za što u ovom trenutku Vlada nije spremna i odlučna. Toliko toga ima za popraviti i sumnjam da će se nešto promijeniti djelovanjem ove Vlade, koja već pokazuje znake da nije spremna da se uhvati u koštac sa mnogobrojnim izazovima”, zaključio je Tomislav Vrhovac, predsjednik sindikata uprave.

Penzioneri odbačeni od društva

Skupština Uduženja penzionera RS-a izrazila je veliko nezadovoljstvo penzionom politikom u RS, koju godinama ne mijenja aktulena vlast.

“Ta politika je godinama najrestriktivnija od svih u regiji, a vjerovatno i u Evropi”, upozorio je predsjednik ovog udruženja Rade Rakulj, podsjećajući da najstarija populacija u RS-u ima najmanje penzije u Evropi, najmanje učešće prosječne penzije u prosječnoj plati, stopu doprinosa i najmanje učešće entitetskog budžeta u finansiranju penzija.

Sve to je, kaže on, učinilo stare ljude u RS-u odbačenim od društva i uvelo ih u višegodišnje siromaštvo gdje nema razumijevanja i političke volje da se stanje popravi.

“Penzije u RS-u su u prošloj godini čak i padale”, kazao je Rakulj i dodao da takvu neosjetljivu socijalanu politiku prema penzionerima podnosioci informacije o stanju penzionog sektora nisu prikazali onakvom kakva jesta, već su skretali pažnju na neka druga, manje važna pitanja.

“Prošlo je pet godina otkako su vladajuće stranke u RS-u obećale da će popraviti standard penzionera, povećanjem penzija prvo za šest posto, a zatim redovnim usklađivanjem s platama. Pet godina se govori o smanjenju javnog sektora, ali od tada do danas nije se desilo ništa”, ukazao je.

 

 

eTrafika.net – Milovan Matić

Napiši komentar