fbpx

Sedmica istraživanja na Neretvi kojoj prisustvuje više od 50 biologa, ekologa i naučnika iz Bosne i Hercegovine, regiona i cijele Evrope koji žele doprinijeti zaštiti rijeke sa aspekta nauke počela je juče na ovoj rijeci.

Izvor: Saopštenje

Sedmica se održava u organizaciji Centra za životnu sredinu u partnerstvu sa međunarodnim organizacijama Riverwatch i Euronatur u sklopu kampanje Sačuvajmo plavo srce Evrope.

Foto baza

Pored naučnika, timu na Neretvi su se pridružile novinarske ekipe iz BiH i Evrope, kao i brojni partneri Centra za životnu sredinu.

“Centar za životnu sredinu je pokrenuo proces zaštite gornjeg toka rijeke Neretve s ciljem trajne zaštite ovog vrijednog područja. Ovdje je planirana izgradnja sistema od sedam malih hidroelektrana koji bi u potpunosti izmijenio i uništio ovu rijeku.Naša inicijativa je prihvaćena od strane Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS i u toku je izrada studije zaštite ovog područja u okviru koje će se koristiti prikupljeni podaci. Posebno nam je drago što su značaj ovog istraživanja prepoznali mnogi naučnici iz BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Njemačke i drugih zemalja i rado se odazvali našem pozivu za učešće u istraživanju”, istakla je Jelena Ivanić iz Centra za životnu sredinu.

Istraživanje biodiverziteta ovog jedinstvenog riječnog sistema na kojem je planirana izgradnja velikog broja hidroelektrana trajaće do 3. jula. Podaci koji će tim naučnika prikupiti tokom šestodnevnog boravka na ovoj rijeci pokazaće koje će jedinstvene vrste biti ugrožene ovim štetnim projektima i na koji način će oni uticati na biljni i životnjski svijet, ali i lokalno stanovništvo.

Rijeka Neretva je duga 230 kilometara, teče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku i ulijeva se u Jadransko more. Iako je jedan dio rijeke već pretvoren u akumulacije, dio gornjeg toka Neretve i njenih pritoka još uvijek slobodno teče i čini srce kraške doline koja se smatra prirodnom baštinom od regionalnog značaja.

Tokom narednih nekoliko dana, naučnike će podržati umjetnici iz BiH koji će im se pridružiti na rijeci, a u kamp je stigao i Levente Koppány, jedan od najboljih kuhara Evrope koji će pripremiti večeru za sve učesnike.

Napiši komentar