fbpx

Medo Maglić, kojem je postavljena prva ogrlica za telemetrijsko praćene u Republici Srpskoj pronađen je mrtav. On je nezakonito odstrijeljen na teritoriji posebnog lovišta “Zelengora” u Gacku.

Izvor: Saopštenje

Centar za životnu sredinu najoštrije osuđuje ovaj čin i apeluje na javnost i sve građane koji imaju informacije o ovom ili sličnim slučajevima, da iste prijavljuju policiji i nadležnim organima. Apeluju i na upravljače prirodnih područja da pojačaju kontrole i suzbiju kretanje naoružanih ilegalnih posjetilaca.

Podrži eTrafiku

Interventni tim za krupne zvijeri koji je učestvovao u aktivnosti postavljanja ogrlice za praćenje je utvrdio da se medvjed više ne kreće i uskoro nakon toga je pronađeno njegovo beživotno tijelo. U istragu o ovom slučaju je uključena policija a nadaju se brzom razrješenju ovog slučaja uz najviše moguće kazne za počinioce.

“Samo nešto više od mjesec dana smo uspjeli da budemo ponosni i sretni gledajući kuda se dragi medo Maglić kretao, plivao. Uživao je u nekim od najljepših pejzaža naše zemlje, plivao po zelengorskim jezerima, razgledao kanjon gornjeg toka Neretve, tražio mir u Nacionalnom parku Sutjeska. Nije ga našao! Svi koji smo učestvovali u ovoj aktivnosti (postavljanje prve ogrlice za telemetrijsko praćenje) smo zgranuti nad činjenicom da je tako malo vremena prošlo od kada smo mu izmjerili nepunih 150 kg i zaključili kako će tek rasti i razviti se u pravog medonju, dostojnog staništa koje nastanjuje. Ali nažalost surovo i kukavičko srce nekog ‘junaka’ je prekratilo ovaj nevini život. U granicama NP Sutjeska, tamo gdje je trebao biti najzaštićeniji nastradao je medo Maglić koji je ponosno trebao nositi ime naše najviše planine dugo godina”, istakla je Aleksandra Anja Dragomirović iz Centra za životnu sredinu koja je koordinarica projekta “Zaštita mrkog medvjeda na području Dinarida”.

Napiši komentar