fbpx

Potpisivanjem sprazuma o povećanju plata radnika uprave za 100 maraka i odricanjem od zahtjeva i prava na topli obrok i regres, radnici u Republici Srpskoj uskraćeni su za oko 2.600 maraka godišnje, koliko bi im po zakonu poslodavci morali isplaćivati po ovom osnovu.

Piše: Andrijana Pisarević; Foto: Art Lens — fotobaza.ba

Sindikalci koji su potpisali ovaj sporazum i za 100 maraka odustali od stava da “topli obrok i regres nemaju alternativu”, prekršili su i osnovni postulat radničkog organizovanja kroz prihvatanje manjeg obima zagarantovanih radničkih prava prema Zakonu o radu.

Podrži eTrafiku

Sekretar Saveza sindikata Republike Srpske Goran Stanković objašnjava za eTrafiku da su radnici izigrani jer su njihovi predstavnici prihvatili povećanje plata koje je u stvari nivelacija zbog inflacije, odnosno rasta cijena roba i usluga, a kako bi se održala kakva takva kupovna moć stanovništva.

“To se, svakako, ne smije miješati i zamjenjivati sa toplim obrokom i regresom. Međutim, jedan prosječan radnik tokom godinu dana za regres i topli obrok trebalo bi da dobije oko 2.600 maraka. Računica je jednostavna: topli obrok iznosi osam maraka dnevno, to je mjesečno 176 maraka, a godišnje za 11 mjeseci koliko bi topli obrok trebalo da se isplaćuje, to je 1.936 KM. Regres je oko 650 maraka. Ukupno 2.586 maraka. Sve to mijenjali su za povećanje plate za 100 maraka mjesečno, 1.200 maraka godišnje. A još to povećanje nije stvarno, jer je samo nivelacija zbog inflacije. Ovo je nedvosmislen pokazatelj da su radnici zakinuti za oko 1.300 maraka na nivou jedne godine”, kaže Stanković.

On dodaje da nivelacija ne može ni u kom slučaju zamijeniti minimum zagarantovanih radničkih prava.

“Pravo na topli obrok je definisano i evropskim zakonima i konvencijama, kao i zakonima Republike Srpske. Ono proističe iz radnog odnosa. Granski sindikati su se borili za topli obrok i regres, a sada su odustali i odrekli se tog zahtjeva i to ne za sada, nego i za buduće vrijeme. Opravdanje da bi zahtjevi mogli da ugroze aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom nemaju nikakvog smisla. To bi bilo isto kao da bi ova organizacija zabranila povećanje plata ili ukidanje nekog drugog radničkog prava iz radnog odnosa. Ako radnici imaju ta prava u Federaciji BiH ili Brčkom, zašto ih ne bi imali i u Republici Srpskoj”, kaže Stanković za naš portal.

Foto: Art Lens — Foto baza.ba

Resorni ministri i predstavnici granskih sindikata iz oblasti uprave, unutrašnjih poslova, zdravstva, obrazovanja, nauke, kulture i pravosuđa Republike Srpske, potpisali su nedavno u Banjaluci sporazum o povećanju plata za 54.118 zaposlenih u javnom sektoru.

Sporazum su potpisali i predstavnici Sindikata uprave, Sindikata radnika unutrašnjih poslova, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikata obrazovanja, nauke i kulture.

Sindikalci su se ovim sporazumom, kako je izričito naglašeno, odrekli regresa i toplog obroka, a kao izgovor za to navodi se ugrožavanje aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Predstavnici reprezentativnih sindikata, zbog činjenice da ne bi došlo do ugrožavanja važećeg sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom, potpisivanjem ovog sporazuma odustaju od zahtjeva za vraćanje prava i posebno iskazivanje toplog obroka i regresa za zaposlene u javnom sektoru”, navodi se u sporazumu.

U ovom dokumentu navodi se da su ugovorne strane saglasne da je prihvatljivo i da podržavaju povećanje plata za 10 odsto u javnom sektoru za maj 2022. godine, kao i dodatnih pet odsto sljedeće godine, za one sa najnižim platama i to tek kada se sagleda stanje budžeta, nivo inflacije i rast cijena.

Na ovoj inicijativi je posebno insistirao Sindikat uprave RS u svojoj kampanji “Topli obrok i regres nemaju alternativu”. Objašnjavajući na šta se pristalo, Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS, tvrdi da nije potpisano odricanje od toplog obroka i regresa, iako u sporazumu to izričito stoji kao poseban član.

“Nismo se mi odrekli regresa i toplog obroka, mi smo se odrekli zahtjeva u interpelaciji. Ne može se niko odreći nečega što je propisano zakonom. Zahtjev će biti povučen onog momenta kada radnici dobiju po 100 maraka povećanje plata i kada bude potpisan sporazum. On će definisati da će i 1. januara i 1. aprila biti povećane plate”, rekao je Marić i dodao da će ovim povećanjem i onim najavljenim za sljedeću godinu, zapravo, radnici dobiti traženi topli obrok i regres.

Napiši komentar