fbpx

Radnici Centra za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida a.d. Banjaluka odbacili su sve tvrdnje v. d. direktora Željka Ubiparipa da su im plate, iako iscjepkane na rate, redovne, kao i da nema nikakvog mobinga, fizičkog nasilja ili nezakonitih radnji, te da je on prema njima i više nego susretljiv.

Piše: A. Pisarević; Fotografije: V. Stokić

Kako su naveli predstavnici Sindikalne organizacije Centra, reagujući na Ubiparipovu izjavu za eTrafiku, o njegovoj “blagosti” svjedoči i situacija u kojoj je vidno pijan ošamario ratnog vojnog invalida amputirca, čemu su svjedočili radnici i zbog čega je intervenisala i policija.

Podrži eTrafiku

“V. d. direktor tvrdi da o fizičkom i verbalnom nasilju nema ni govora i da se kaje što je bio susretljiv. Međutim, radnici znaju da je istina drugačija. Svjedočili smo njegovom fizičkom obračunu kada je ošamario ratnog vojnog invalida amputirca. Postoji i zapisnik, jer je intervenisala policija. Možda bi se taj propust mogao okarakterisati i kao produkt prekomjerne konzumacije alkohola. Međutim, mnogo su učestaliji verbalni napadi i psovanje o čemu postoje i snimci na kojima se čuje vrijeđanje radnika od strane v. d. direktora”, tvrde sindikalci.

Navode o fizičkom napadu u Centru eTrafika je pokušala da provjeri u banjalučkoj policiji. Međutim, do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor, te ćemo ga objaviti naknadno.

Centar grca u dugovima, radnici optužuju direktora za prijetnje i malverzacije

Sindikalni predstavnik Miroslav Gnjatović kaže da u Centru plate nisu redovne i da su kasnile četiri plate, sve dok se nije povela priča o štrajku, kada su brže-bolje isplaćene tri i po zaostale zarade.

“Tada nam je Ministarstvo rada i boračko invalidske zaštite isplatilo 90.000 KM kao pomoć za završetak fiskalne godine i kupovinu repromaterijala. Navod da, iako u četvrtinama, ipak dobijemo cijelu platu u toku mjeseca, je u potpunosti netačan, jer da smo ih dobijali, ne bi nam četiri kasnile. Bilo je mjeseci kad smo dobijali samo po jednu četvrtinu. Trpili smo, imali razumijevanja. Žestoko nas je povrijedilo saznanje i priznanje da njegovi bliski saradnici primaju redovno cijele plate. Povlašteni su na razne načine, pojedini toliko, da imaju poseban ulaz u zgradu da se ne vidi kada dolaze i odlaze, dok se nekima mjeri svaki minut. Isti ti ljudi primaju svaki mjesec visoke bonuse, dok za ostale radnike, koji grcaju u dugovima, ima posla, ali ne i zarada”, priča on.

Sindikalci pričaju da ih direktor ponekad kažnjava odbijanjem od plate pet i deset odsto, a da im svake godine uskrati isplatu prevoza bar za jedan mjesec. Predstavnici radnika govore da se direktor služi raznim nezakonitim radnjama i za mnoge od njih dostavili su pismene dokaze, poput tabele prihoda i rashoda, potrošnje goriva, kao i sporne paralelne pravilnike o radu sa šumom koeficijenata koje su prilagođavali prema sopstvenom nahođenju.

Koeficijenti i korekcije

“V. d. direktor navodi da ne postoji nijedan delikt koji mu se može pripisati. Evo jedan: Dug prema Fondu solidarnosti iznosi 11.083 KM, koje su uredno uzete od plata radnika, ali nisu uplaćene Fondu. Gdje je nestao taj novac uredno umanjen radnicima od plate? Evo i drugog: Centar na mjesečnom nivou troši od 8.000 KM do 9.000 KM na troškove goriva. Otkud toliko? Tražimo da inspekcija uradi svoj posao i da istinitost naših navoda provjeri do detalja”, kažu sindikalci.

Prihodi i rashodi

Ipak, oni i dalje tvrde da nemaju ništa lično protiv Ubiparipa, ali da neće preći preko nesavjesnog vođenja Centra.

“Važno je da naglasimo, da stvarno nemamo ništa lično protiv v.d. direktora, ali imamo protiv nehumanog i diskriminišućeg načina rada njega i njegovih saradnika. Penzioner kojeg spominje v.d. direktor je skupio hrabrosti da jasno kaže šta zna. Pred svim radnicima je govorio o malverzacijama oko nabavljanja mašina i opreme, poslovanja i krađe novca. V.d. direktor iznosi kontradiktorne izjave navodeći kako je jednu platu dalo Ministarstvo, a tri smo zaradili iz proizvodnje, a odmah nakon toga govori da se dug povećava zbog nedovoljnog obima posla. Ko ovdje laže? Kako možemo u jednom mjesecu zaraditi tri plate, uz nedovoljan obim posla? Iako v. d. direktora spominje da Centar nema mjesta za nove radnike, nedavno je zaposlio dva brata šefice komercijale, kćerku šefice računovodstva i još jednu ženu čiji roditelji imaju vrlo razvijen privatni biznis. Dakle, četvoro zdravih radnika bez kvalifikacija i stručne spreme sada su na radnim mjestima koja zahtjevaju druge kvalifikacije u prebukiranom Centru”, istakli su sindikalci.

Dvije sistematizacije

Radnici govore da je odlazak u penziju sedmoro radnika i dalje nejasan, jer pravnik tvrdi da novca za njihove doprinose nema i da je račun preduzeća potpuno prazan, iako je za ove namjene Ministarstvo uplatilo 142.000 KM. Troje penzionera je otišlo, a niko ne zna šta se dešava sa ostalih četvoro i šta se dogodilo sa novcem.

“V. d. direktora je i sam potvrdio i priznao da postoje dva pravilnika o radu, i za drugi kaže da nema datuma i da ima male i zanemarljive izmjene. Istina je da ti isti pravilnici imaju identičan broj protokola, datum, pečat, pa čak i iste gramatičke greške šta nam ukazuje na pojedinačne izmjene istog dokumenta. Istina je i da je značajan broj članova pravilnika izmijenjen suštinski i da su određene odredbe samoincijativno mijenjane u skladu sa situacijom u kojoj je v. d. direktor imao želju da kazni pojedine radnike i sprovodi svoju samovolju. U Ministarstvu su nam rekli da takvo mijenjanje pravilnika predstavlja značajno krivično djelo kojim bi se trebalo pozabaviti Tužilaštvo. Kako su za kontrolu sredstava nadležni direktor, te Nadzorni odbor, čiji mu sastav najbolje odgovara, jer mu je predsjednik pašanac, a preostali članovi uopšte nisu tu, jasno je da on ne služi ničemu”, kažu oni.

Dva pravilnika o radu

Sindikalna organizacija Centra organizovala je u utorak, 25. januara, jednočasovni štrajk upozorenja u Centru kako bi ukazali na postojeće probleme i pokušali da zaštite profesionalna, ekonomska, socijalna i radnička prava. Inspekcija je 11. januara ove godine utvrdila da nisu bile isplaćene plate za oktobar i novembar 2021. godine i naređeno je da one budu isplaćene. Sindikalci tvrde da inspekcija nije profesionalno i savjesno obavila svoje zadatke pa je izražena sumnja u njihovu nepristrasnost.

Podsjećamo, Željko Ubiparip, direktor Centra, rekao je za eTrafiku da su optužbe radnika i predstavnika sindikata neosnovane, te da mu uopšte nije jasno zašto su zakazali štrajk, kada su im sve plate isplaćene. O fizičkom i verbalnom napadanju radnika, rekao je on, nema ni govora, ali da se kaje jer je prema njima bio toliko susretljiv.

“Neka nađu samo jedan delikt kao primjer, šta sam ja to uradio i koga sam napadao. Ja sam gore sedam godina i sad baš u momentu kada imam koronu, kada imam problema i kada nam Vlada Srpske pomaže i izlazi u susret, počinju štrajk. To sve predvode jedan od bivših radnika, sada penzioner, koji želi da nastavi raditi po ugovoru o djelu i drugi koji je tražio da mu zaposlim sestru. Obojici sam rekao da to ne mogu jer smo prebukirani i u ovim uslovima nema mjesta za nove ljude”, rekao je Ubiparip za eTrafiku.

Direktor Centra potvrdio je tada da plate isplaćuje u četvrtinama, a kao objašnjenje za to ponudio je činjenicu da se vrlo često dešavaju blokade računa zbog nagomilanih dugova. Takođe, potvrdio je da postoje dva pravilnika o radu.

“Istina je da je plata u četvrtinama, ali samo zato jer ne smijem da čekam kada će nam se dogoditi neka sitna blokada računa pa da svi ostanu bez plata. Ipak, u toku mjeseca svi dobiju kompletnu zaradu. Izlazio sam im u susret možda i više nego što treba i to slobodno recite. Kad god dođu u stanje potrebe ili imaju neki problem, davao sam i unaprijed platu da im pomognem. Ako sam tu grešan, neka sam. Onima koji imaju velike kredite i koji ih moraju servisirati redovno sam uvijek pomagao jer je ljudski, ali mi nije jasno otkud priča o mobingu i napadanju sada, a sedam godina toga nije bilo. Meni to nije svojstveno, kao čovjeku, da ikoga napadam. Čak se i inspekcija posljednji put kada su dolazili čudila navodima prijave jer nema argumenata”, tvrdi Ubiparip.

Ubiparip je potvrdio postojanje dva pravilnika o radu donesena iste godine, a za ovaj drugi kaže da nema datuma i da ima tako male i zanemarljive izmjene.

“Štrajkači sada traže da se plate obračunavaju po stručnim spremama, a sve vrijeme se bunili ovi zdravi sa stručnim spremama, jer imaju minimalne plate”, kaže on.

Dugovi Centra danas iznose oko tri miliona maraka što ozbiljno ugrožava njegov dalji rad. Prema dobavljačima dugovi su porasli na 800.000 maraka, od čega za struju 620.000 KM, zbog čega je potpisan reprogram čija mjesečna rata iznosi 4.191,95 KM. Dug prema UIO BiH iznosi 6.580 KM, prema Poreskoj upravi RS preko 2,2 miliona maraka itd. Dugovi su postojali i prema radnicima, ali su nedavno izmireni.

Napiši komentar