fbpx

Centar za životnu sredinu uputio je apel vlasnicima turističkog naselja Eko-Fis Vlašić da pod hitno poprave uslove života za medvjeda Teddy-ija i mečku Gary koji su u njihovom skrbništvu i to kroz povećanje površine na kojoj medvjedi borave u skladu sa propisima za ovu vrstu, te adekvatnu higijenu, pristup čistoj vodi i imitaciju prirodnog staništa unutar prostora u kome medvjedi borave!

Izvor: Saopštenje

Medvjed Teddy je u privremenom skrbništvu vlasnika ovog turističkog kompleksa od 2015. godine i sada je starosti oko šest godina, dok je medvjedica Gary u kompleks stigla iz Čitluka 2017. godine. Medvjedi su smješteni u zasebnim boksovima/kavezima i borave u identičnim uslovima. Oba kaveza nisu površinski dovoljna za nesmetan rast, razvoj i život medvjeda.

Podrži eTrafiku

Prilikom njihove prve posjete ovim jedinkama, u septembru 2021. godine, evidentirane su promjene ponašanja koja odstupaju od prirodnog ponašanja za mrkog medvjeda. Zapažena su sljedeća ponašanja, koja dijelom odgovaraju pojavi zoohoze (od “zoo psihoza”), abnormalnog i samodestruktivnog ponašanja koje se pojavljuje kao rezultat držanja divljih životinja u skučenim i neuslovnim prostorima:
• griženje metalne ograde;
• napadi ubrznog disanja;
• crvenilo očiju;
• bijeli jezik i nepce kao znaci dehidratacije;
• često uspravno stajanje (znak nedostatka prostora);
• promjene na krznu – vidna mjesta bez dlake;
• uznemirenost;
• prekomjerno češanje.

U malom prostoru u kojem medvjedi žive, zapažena je i plastika, staklo, smeće, suvi hljeb, veće količine limuna, izmet, kao i kosti (tačnije lobanja ovce). Iznad kaveza postavljene su električne trake. Bazen iz kojeg medvjed pije nema sistem filtracije, voda je tamna, prljava, fizički i hemijski onečišćena. Uslovi najmanje odgovaraju potrebama ove vrste, odnosno uopšte ne imitiraju prirodno okruženje.

Nakon zapažanja, zabrinuti i sa željom da ih edukuju, u oktobru su poslali molbu vlasnicima Eko-Fisa da poboljšaju uslove i da im se obrate za pomoć. Nikakav odgovor do danas nisu dobili.

Nakon toga, sa željom da provjere stanje životinja, u decembru odlaze opet u Eko-Fis Vlašić. Zatiču identično stanje. Dimenzije kaveza su ostale iste, a od hrane medvjedi su imali hljeb, kisele krastavce i pomfrit, to jest ostatke hrane iz restorana ovog turističkog naselja, što naravno ne odgovara načinu ishrane medvjeda. Takođe, unutar kaveza nalazi se i električna ograda koja dodatno onemogućava nesmetano kretanje jedinki. Članom četiri Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH koji se odnosi na zaštitu životinja pri držanju strogo je zabranjen ovakav vid uticanja na ponašanje životinja, te je na ovaj način pomenuti zakon još jednom prekršen.

Stoga mole vlasnike da ozbiljno shvate njihov apel i napominju da se držanjem medvjeda u ovakvom stanju krše članovi 4. i 5. Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja BiH, kao i članovi 12., 13. i 14. Pravilnika o uvjetima za osnivanje i rad zooloških vrtova.

S tim u vezi, uputili su i dopis federalnom Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede sa zahtjevom za pristup informcijama o tome da li Eko-Fis Vlašić posjeduje saglasnost koja je potrebna za držanje divljih životinja, na koji još uvijek čekaju odgovor.

Napiši komentar