fbpx

Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, oko 15 posto svjetske populacije živi s nekim oblikom invaliditeta. Trenutno u Bosni i Hercegovini svaki deseti stanovnik ima različite fizičke, senzorne, razvojne ili psihosocijalne poteškoće.

Piše: Maja Savković; Foto: Sara Šikanjić

“Želim biti dio društva” naziv je kampanje koja je realizovana u četiri grada, sa fokusom na osobe sa invaliditetom. U Banjaluci su studenti Fakulteta političkih nauka, odsjek Socijalnog rada, povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, organizovali i prigodan događaj. Uradili su to u saradnji sa Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banja Luka, Udruženjem “Neven” i Dnevnim centrom “Dajte nam šansu-Zvjezdice”. Kampanja “Želim biti dio društva” je nastavak projekta “Moj posao — ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom”, koju je pokrenula organizacija “People in Need” uz finansijsku podršku Vlade Republike Češke. 

Foto baza

Ova kampanja je pokrenuta u četiri univerzitetska grada Bosne i Hercegovine, a pored Banjaluke istog dana su organizovane različite aktivnosti u Mostaru, Zenici i Sarajevu. Zajednička poruka koju su osobe sa invaliditetom i učesnici projekta željeli da pošalju je da svaka osoba čini važan i nezamjenjiv segment bosanskohercegovačkog društva. A međusobnom podrškom možemo da osnažimo svakog pojedinca da u skladu sa svojim mogućnostima unaprijedi zajednicu i sebe.

Tokom događaja u tržnom centru Delta Planet održane su različite aktivnosti. Najveću pažnju je privukla radionica tokom koje su djeca pisala i crtala o svojim pravima, ali i o pravima osoba sa invaliditetom. Takođe, održana je prodaja rukotvorina koje u svojoj radionici prave članovi udruženja “Dajte nam šansu — Zvjezdice”. Smanjenju predrasuda o osobama sa poteškoćama doprinijelo je i zajedničko ukrašavanje novogodišnje jelke u kojem su učestvovala djeca iz dnevnog centra “Dajte nam šansu — Zvjezdice” zajedno sa djecom koja su se pridružila radionici. 

Cilj ove kampanje je bio da se podigne svijest o poštivanju prava osoba sa invaliditetom, kao i važnosti njihove aktivne integracije u društvenu zajednicu. Neophodno je da se smanje predsrasude i negativni stavovi prema osobama sa invaliditetom kako bismo postigli srećnije i sigurnije okruženje za svaku osobu. Organizatori projekta su poručili da je od neizmjerne važnosti da ovakve aktivnosti budu sprovođene češće i sa većim odjekom u javnosti, jer je nedovoljno da se tokom jednog dana u godini promovišu prava osoba sa poteškoćama.

“Želimo da pošaljemo poruku javnosti da su svi jednako vrijedni i važni u društvu i zbog toga je bitno da podignemo svijest o ravnopravnosti od najranije dobi. Tokom naše kampanje najviše smo željeli da uključimo djecu, jer se njihovi stavovi tek formiraju, a na taj način smo imali priliku da im pokažemo da su u igri i odrastanju svi jednaki. Organizovanjem zajedničkog druženja za djecu iz Dnevnog centra i djecu koja su bila na radionicama uspjeli smo da pokažemo da predrasude kod djece ne postoje i da je važno da se od rođenja učimo o prijateljstvu i jednakosti”, poručila je učesnica projekta Tatjana Makrić.

Napiši komentar