fbpx

Studenti Akademije umjetnosti u Banjoj Luci počeli su sa sprovođenjem akcije „Urgentna hitna akcija“ putem koje se bore za otvaranje studentskog kulturnog centra. Pod motom „Uselimo kulturu na Univerzitet“, studenti su, uz prigodan program, skupljali potpise u kampusu.

„Na ideju smo došli onog momenta kada su bili studentski protesti u Banjoj Luci na kojima nije ni bilo riječi o kulturi i o tome šta interesuje studente Akademije umjetnosti, a to je ta scena koja nam je neophodna. Odlučili smo da na civiliizovani način skrenemo pažnju svih nadležnih na taj problem“, rekla je za eTrafiku studentkinja prve godine glume na Akademiji umjetnosti, Maja Vujanović.

 Ona je dodala da postoje informacije da će centar biti u četvrtom paviljonu. Studentima nije važno gdje će biti ta scena, bitno je da je konačno dobiju. Obraćali su se dekanu i rektoratu koji godinama obećavaju da će se nešto riješiti po tom pitanju.

Podrži eTrafiku

„Nas ne interesuje gdje će on biti, nama je bitno da mi dobijemo tu scenu kako bi napokon počeli da funkcionišemo, i da normalno radimo. Mi studenti glume ispite održavamo u učionici i mislim da je vrijeme da i mi dobijemo normalne uslove rada koji se podrazumijevaju na svim akademijama“, istakla je Vujanovićeva.

 Scenu studentskog kulturnog centra studenti bi koristili prvenstveno za prezentaciju svojih radova, tu bi se održavale predstave, izložbe, koncerti ali i svirke. Osim toga, centar bi bio dostupan i za studente drugih fakulteta.

 „Mi na Akademiji imamo mnogo projekata, sa svih smjerova, koje radimo u toku godine a nemamo gdje da prikazujemo. Ispite koje uradimo se nigdje ne prikazuju, što je šteta jer radimo zaista kvalitetne stvari“, kazala je studentkinja pozorišne režije Belinda Božićković.

 Organizatori akcije se pozivaju na iskustva iz Zagreba, Ljubljane i Beograda gdje su studentski kulturni centri uvijek bili kulturna avangarda u odnosu na sve ostale državne kulturne institucije.

 „Studentski kulturni centar je mjesto gdje se prezentuje nešto što je nova energija, nova kreativnost i nešto što je od neprocjenjive vrijednosti. Univerzitet u Banjoj Luci traje 38 godina, a ne postoji studentski kulturni centar gdje bi se prezentovali upravo ti veliki kreativni proizvodi, pozitivna i duhovna energija. Centar nije samo u funkciji Univerziteta i studenata, on je prezenter prema svim građanima jedne drzave“, rekao je za eTrafiku profesor pozorišne režije na Akademiji umjetnosti Nenad Bojić, koji je zajedno sa studentima inicijator ove akcije.

 On smatra da je rukovodstvo Akademije, Univerziteta, Ministarstva prosvjete i kulture, Vlade i države, stavilo kulturu na posljednje mjesto te da kod nas ne postoji kulturna politika.

 „Oni misle da se bez kulture može i tu griješe. Moja teza je da se kultura potopila kao što se potopio Titanik i da mi živimo u vrijeme teškog primitivizma. Prvi potez da se izvučemo iz toga jeste upravo useliti kulturu na Univerzitet“, naglasio je profesor Bojić.

 U toku akcije koja je trajala 40 sati u pet dana, organizaotori su skupili 3000 potpisa ostalih studenata i profesora sa Akademije i drugih fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a dobili su i potpis rektora. Sve potpise koje su prikupili, snimci, fotografije i ostalo biće poslani rektoratu, ministrastvu i predsjedniku Republike Srpske.

Akciju nastavljaju u septembru i oktobru kada će skupljati potpise u četvrtom paviljonu i u parku Petar Kočić.

 

eTrafika.net – Jovana Savanović

Napiši komentar