fbpx

Oko 400 mladih iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije će imati priliku da volontiraju u regiji. Mnogima od njih ovo će biti prvi put da putuju regijom, budući da nikada nisu imali priliku putovati u inostranstvo.

Izvor: Saopštenje

Program nudi tri mogućnosti; ROUTE MINI, ROUTE MIDI i ROUTE MAXI. ROUTE MINI pruža mogućnost volontiranja na regionalnim festivalima i sportskim manifestacijama, u trajanju do sedam dana. ROUTE MIDI bit će posvećen volonterskim aktivnostima u zajednici koje traju do dvije sedmice, na primjer, volonterskim ljetnim kampovima. ROUTE MAXI pruža priliku mladima da provedu do dva mjeseca volontirajući u nekim od najistaknutijih organizacija civilnog društva u regiji. Svi troškovi za izabrane volontere I volonterke će biti pokriveni (smještaj, hrana, putovanje, osiguranje). Već je primljeno više od 200 prijava mladih širom regije. Proces prijave će biti otvoren tokom cijelog ljeta na https://routewb6.org/join-us.

Foto baza

Kroz program, volonteri će podržati lokalne inicijative, senzibilizirati se i voditi relevantnim inicijativama širom regije, kao i steći vještine kritičkog razmišljanja o izazovima s kojima se zajednice suočavaju.

Po prvi put na zapadnom Balkanu, Regionalni program prekograničnog volontiranja osmišljen je u saradnji s mladim ljudima koji će od njega imati direktne koristi. Proces osmišljavanja uključivao je mlade iz cijele regije koji su aktivno učestvovali u kreiranju ovog programa.

Projekat ROUTE WB6 ima za cilj promociju prekograničnog volontiranja kao alata koji će doprinijeti smanjenju socijalne i etničke distance među mladima u regiji, kao i jačanju njihovih prosocijalnih i evropskih vrijednosti, dovodeći do pomirenja, stabilnosti i prosperiteta regije. Projekat širom zapadnog Balkana provodi konzorcij koji predvodi Regionalni ured za saradnju mladih (RYCO) u saradnji s Beyond Barriers, Omladinskom mrežom Jugoistočne Evrope, Lensom, Kulturnim centrom mladih Bitola, Asocijacijom za demokratski prosperitet Zid, Mladim istraživačima Srbije te Institutom za razvoj mladih KULT. Projekat podržava norveško Ministarstvo vanjskih poslova.

Napiši komentar