fbpx

Zvaničnih informacija o tačnim urocima trovanja banjalučkih  studenata još nema.  Odgovornost se prebacuje sa jednih na druge, a usput se javnosti zamazuju oči nepotpunim informacijama o broju otrovanih studenata. Iako  zvanični podatak kaže da je Kliničkom centru u Banjaluci juče prijavljeno 29 studenata, informacije do koji smo došli pokazuju da je taj broj znatno veći.

Nekim studentima  u Hitnoj pomoći  rečeno je da i ne pokušavaju ići na Paprikovac jer nema mjesta. Neki, i pored simptoma, nisu tražili ljekarsku pomoć.

“Otišao sam u Hitnu zajedno sa svojim rođakom jer smo obojica dobili iste simptome: povraćanje, proliv i povišenu temperaturu, a dan prije smo zajedno bili na ručku u menzi. U Hitnoj su nas samo pitali jesmo li jeli u menzi, i nakon potvrdnog odgovora priključili nam infuziju sa savjetom da i ne pokušavamo ići na Paprikovac jer je tamo velika gužva. Dali su nam i tabalete kao i uputnicu za Paprikovac koju bismo iskoristili tek nakon dva dana, koliko su nam rekli da čekamo. Ja i danas imam jake simptome i raste mi temperatura, tako da planiram da idem na još jednu infuziju”, rekao je za eTrafiku, student prve godine Prirodno- matematičkog fakulteta.

Podrži eTrafiku

Naš sagovornik dodaje da je u vrijeme dok je ležao u Hitnoj došlo još 7- 8 studenata sa istim simptomima, i da su svi dobili istu terapiju, kao i da im niko nije uzeo bilo kakve uzorke za eventualnu dalju analizu.

U prilog tome da se kriju tačni podaci broja oboljelih studenata ide i činjenica da je  jedan broj studenata  i pored simptoma, odlučio da se liječi kući.  Student koji je dao izjavu za eTrafiku a koji nije želio da mu objavimo ime, rekao da se liječi „na svoju ruku“.

„U subotu sam osjetio prve simptome, to su bile mučnina i malaksalost. Ubrzo sam dobio i temperaturu. Mislio sam da je neki prolazan virus pa se nisam ni javljao ljekaru. Tek kasnije sam saznao da ima dosta ljudi sa tim simptomima i da smo se otrovali hranom. Nije mi toliko kritično stanje kao nekima koji su u Kliničkom centru, ali svejedno moram ležati“, rekao nam je ovaj stanar doma.

Jedan od studenata koji se nalazi na liječenju u Kliničkom centru Janko Vođević rekao je za Nezavisne da su uslovi na Infektivnoj klinici nepodnošljivi i da studenti razmišljaju o tužbi.

“Nemamo se gdje istuširati, nema tuša, ispod glave držim neki presavijeni prekrivač, katastrofalno je stanje, dva dana ih molim za jastuk. Samo poručujem da smo mi svi koji smo u ovoj situaciji odlučni da za ovu stvar neko odgovara pred zakonom”, govori on.

I dok studenti  nakon otrovne hrane nemaju ni adekvatne zdravstvene usluge, javio se još jedan problem u vezi sa istragom o hrani koju su student jeli – nestao je sporni uzorak piletine, potvrdio je direktor banjalučkog Studentskog centra “Nikola Tesla”, Milan Komljenović .

“Zatražili smo od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da provede istragu zbog nestanka uzorka hrane, a protiv četiri radnika koji su odgovorni biće proveden disciplinski postupak”, rekao je Komljenović novinarima, nakon što je u studentskoj menzi ručao sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Slobodanom Stanićem.

On je naveo da postoji više mogućnosti za nestanak uzorka hrane.

“Možda je neko od radnika iz straha bacio uzorak kada je vidio da dolazi kontrola, možda je to neko učinio iz nemara. U svakom slučaju istraga će pokazati o čemu je riječ”, rekao je Komljenović, napomenuvši da ne vjeruje u neku vrstu sabotaže, ali da je ne treba isključiti.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite, Slobodan Stanić, uvjerava javnost da su studenti dobro i da su  im pružene sve potrebne zdravstvene usluge.

“Klinički centar je u ovom slučaju bio na visini zadatka. Klinika za infektivne bolesti dobro je organizovana sa veoma ozbiljnim i kvalitetnim kadrom”, rekao je Stanić novinarima, nakon što je posjetio hospitalizovane studente.

On je istakao da je u ispitivanje cijelog slučaja uključen Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i nadležni inspekcijski organi, te da će biti urađena mikrobiološka dijagnostika, kao i ispitivanje hrane.

Stanić je dodao da odgovornost za ovaj slučaj treba da snose oni koji su hranu pripremali.

“Hrana se kontroliše jednom mjesečno, a odgovornost je uvijek na onome ko je spravlja. Onaj koji je spravlja traži određen broj kontrola hrane, ali i snosi sav rizik u ovakvim slučajevima”, dodao je Stanić, napomenuvši da se kontrolni uzorci moraju čuvati 48 časova.

Glavni republički inspektor za hranu Pejo Đurašinović rekao je da se uzrok trovanja još uvijek ne može potvrditi jer se čekaju rezultati analize uzetih briseva. Radnici koji pripremaju hranu su poslati na vanredni sanitarni pregled, a sve dok ne stignu nalazi, oni su obavezni nositi zaštitne maske i rukavice.

„Naloženo je da se do dobijanja rezultata analiza, priprema i poslužuje konzervisana i kuhana hrana, te je u nedelju poslužen suvi dnevni obrok“, rekao je on.

Predsjednik Skupštine Studenata SC “Nikola Tesla”, Igor Macanović, rekao nam je da je sjednica Skupštine povodom slučaja trovanja  koja je bila zakazana danas u 13 časova, odložena zbog obaveza studenata.

„Skupština će biti održana večeras. Sada je sve do nadležnih organa koji trebaju sprovesti istragu i internu kontrolu unutar studentskog centra“, kaže Macanović.

I dok čekamo da se student oprave i da bude utvrđen  pravi uzrok trovanja, ispostavilo se da, uprkos tome što se  naši zvaničnici  hvale time da je hrana u studentskoj menzi kod nas najjeftinija u regionu,  na kraju naši studenti najviše plaćaju.

Povezani tekstovi:

Banjalučki studenti se otrovali hranom u menzi

OTKRIVAMO: Kako su nestali uzorci zaražene hrane?

Uzrok zaraze u menzi su makarone, a ne piletina?

 

eTrafika.net – V. Stokić/S. Terzić

Napiši komentar