fbpx

Helsinški parlament građana Banjaluka se i ove godine priključio marširanju povodom Osmomartovskog marša kojeg realiziju organizacije civilnog društva pod sloganom “Državo, pokaži da nismo same!”

Izvor: Saopštenje

Tim povodom realizovaće se i dvosedmična kampanja podizanje svijesti o prevenciji seksualnog uznemiravanja na radu kroz bilborde koji su postavljeni širom grada.

Foto baza

Rezultati istraživanja koje je hCa sproveo 2018. godine pokazuju da postoji znatno veća vjerovatnoća da će žene doživjeti seksualno uznemiravanje na poslu nego muškarci. U poređenju sa 21,2 % muškaraca, 37,5 % žena izjavilo je da je doživjelo barem jedan oblik seksualnog uznemiravanja, a gotovo svaka peta žena je bila izložena seksualnom uznemivaranju više od jednom.

Od pojavnih oblika seksualnog uznemiravanja najviše je zastupljeno verbalno uznemiravanje poput neumjesnih seksualnih gesta, šala i zvukova, uglavnom od strane muškaraca. Iskustva žena ukazuju da rodno zasnovana diskriminacija i mobing utiču ne samo na njihovu ekonomsku situaciju, već i na njihovo fizičko i mentalno zdravlje.  Prema podacima Sindikata trgovine i ugostiteljstva BiH iz 2018. imali su samo jedan prijavljen slučaj seksualnog uznemiravanja,

U slučajevima težih oblika rodno zasnovanog nasilja, kao što je silovanje znatno blage kazne se izriču počiniteljima ovih i sličnih dijela gdje se kao olakšavajuće okolnosti često uvažavaju siromaštvo ili bračni i roditeljski status počinioca.

Upravo zbog takve prakse sudova u BiH danas će, sa početkom u 12h pod sloganom “Državo, pokaži da nismo same!”, marširati građani i građanke Banjaluke kako bi javno ukazali na propuste koji postoje u slučajevima krivičnih djela protiv polnog integriteta, seksualnog uznemiravanja i nasilja.

Organizatori Osmomartovskog marša i kampanje su Udruženje građana Oštra Nula, Helsinški parlament građana Banjaluka, Centar za mlade Kvart, Radnička solidarnost, Transparency international BiH, Revolt, eTrafika.net, Centar za informativnu dekontaminaciju mladih – BUKA i Inicijativa Građanke za ustavne promjene.

VAŽNA NAPOMENA: Okupljanje se planira u skladu sa svim epidemiološkim mjerama koje je propisao Republički štab za vanredne situacije – održavanjem udaljenosti između sudionika, nošenjem maski i ograničenog broja ljudi na skupu (do 50).

Napiši komentar