fbpx

Okružno javno tužilaštvo Banjaluka odbilo je žalbu glavne i odgovorne urednice portala eTrafika Vanje Stokić i time potvrdilo naredbu o obustavljanju istrage protiv Gorana Živanovića. Da podsjetimo, u maju ove godine Goran Živanović je Vanji Stokić prijetio odsijecanjem glave. 

Piše: Nataša Tomić

Žalbu je u ime Vanje Stokić podnio advokat Aleksandar Jokić, koji je naveo da je tužilac analizirao samo činjenice i okolnosti koje je MUP RS priložio uz izvještaj a nije preduzeo i druge istražne radnje i analizirao ličnost osumnjičenog te utvrdio da li je on do sada prijavljivan i kažnjavan. U rješenju koji potpisuje glavni tužilac Želimir Lepir, stoji da Živanović u svojoj poruci Stokićevoj iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali da to ne može biti predmet krivičnog postupka.

Podrži eTrafiku

 „Naime u konkretnom slučaju radi o komentaru koji je koji je osumnjičeni iznio putem društvene mreže Facebook na objavu oštećene, a u kome, istina, iznosi niz uvredljivih i vulgarnih riječi, ali to ni u kom slučaju ne može biti predmet krivičnog, već drugog postupka. S obzirom da je predmetna naredba o obustavi istrage donesena iz razloga što djelo koje je osumnjičeni učinio nije krivično djelo, jasno je da je za donošenje iste tužilaštvo imalo na raspolaganju dovoljan broj činjenica, navedenih u izvještaju PS Obilićevo, sa prilozima“, stoji u rješenju.

Ova žalba na odluku je uslijedila nakon što je tužiteljica Tatjana Ninković obustavila istragu protiv Živanovića i prijetnje koje je on uputio Stokićevoj okarakterisala kao izražavanje nezadovoljstva i ličnog mišljenja.

„Njegove prijetnje su upućene neodređenom licu, tako da u radnjama osumnjičenog Živanović Gorana nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika RS, a ni krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika RS, obzirom da osumnjičeni  svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju“, stoji u odluci Tužilaštva.

Podsjećamo, Goran Živanović je Stokićevoj prijetio ispod fotografije na Facebooku na kojoj je sa dvije osobe u pokretu. Tada, 23. maja je napisao da bi njoj, migrantima i svim dušebrižnicima odsjekao glavu.

„Jebo li ti oni svu fameliju.govna nam na grbacu navaljujete.teraj to bre iz drzave.sutra da ga vidim na mojoj dedovini kako sece prradedinu stoletnu sumu pa tacno bi odsecao glave ne samo njima nego i vama dusebriznicima sto docekujete ta govna paravojna,siriska,afganistanska i itd.mamu vam bre jebem ne normalnu i glupu…”, napisano je Stokićevoj sa njegovog profila.

Ubrzo nakon toga, do uredništva portala eTrafika su stigle informacije o podebljem policijskom dosijeu koji Živanović ima u policiji. Naime, on je poznat skoro svim policijskim službenicima u Bratuncu, a izvor iz policije je za naš portal izjavio da nije riječ o bezazlenoj osobi čije prijetnje treba ignorisati.

„Stokićeva je uradila ispravnu stvar što je odmah cijeli slučaj prijavila policiji i tako skrenula pažnju na njega. Živanović je osoba sklona činjenju krivičnih djela i do sada je mnogo puta hapšen. U policijskim evidencijama njegovo ime se pominje desetak puta. Uglavnom je do sada hapšen zbog krivičnih djela protiv imovine, kao što su krađe i teške krađe”, pojasnio je naš izvor iz policije.

Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region. Takođe su reagovali OSCE i EUSR. Zbog nepostupanja u ovom slučaju MUP RS kaznio je krim inspektora Petra Mirkovića.

Inspektor kažnjen zbog nepostupanja u slučaju Vanje Stokić

Okružno javno tužilaštvo: Goran Živanović nije prijetio smrću već izražavao lični stav i nezadovoljstvo

Napiši komentar