fbpx

IT sektor predstavlja jedan od najbrže rastućih sektora u Bosni i Hercegovini. Na godišnjem nivou stvori 500 miliona KM i zapošljava više od 5.400 osoba. Posebno je privlačan mladim osobama do 35 godina i oni čine gotovo 70 posto radne snage, podaci su iz IT Girls. Razlozi ovakvih brojki su pogodnosti koje ovaj sektor nudi, fleksibilan radni raspored, te zarada veća od prosječne plate u našoj državi.

Piše: Melani Isović, naslovna fotografija: Pixabay

Podaci u Evropskoj uniji pokazuju da žene čine 33 posto ukupne IT radne snage, od čega su samo 17 posto IT stručnjakinje. Prema pojedinim istraživanjima, u BiH žena u IT sektoru ima 25 posto u odnosu na muškarce, dok je postotak stručnjakinja nepoznat.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

IT Girls je projekat osnaživanja mladih žena i djevojčica da se bave programiranjem i da saznaju više o informaciono-komunikacionim tehnologijama.

„Biti žena u IT sektoru se ne razlikuje puno od muškarca u istom. Nažalost, podaci u Europskoj uniji govore da žene i dalje nisu dovoljno zastupljene u ovoj industriji. Iskustva su naravno različita, kao i pozicije, te je vrlo teško generalizovati kako je zapravo biti žena u IT sektoru. No, svjedoci smo da mnoge IT firme rade na ovoj problematici kako bi privukle što više žena ka sektoru“, objašnjava Zerina Mandžo iz IT girls.

Zerina Mandžo, foto: privatna arhiva
Zerina Mandžo, foto: privatna arhiva

Kako ističe, bitno je osnaživanje žena i djevojaka u IT sektoru. Iako su danas žene više prisutne u radnoj sferi nego prije, još uvijek biraju poslove u humanističkim naukama ili uslužnim djelatnostima zbog prisutnog stereotipa koji razlikuje “muške” od “ženskih” poslova.

„Većina žena u BiH zaposlena je u uslužnom sektoru, zatim poljoprivrednom i industrijskom, dok je najviše zastupljeno u sektorima kao što su obrazovanje i zdravstvenim ili socijalnim, koji se obično smatraju ‘ženskim zanimanjima’. Razlozi nedostatka žena u IKT sektoru uglavnom se pripisuju ovim stereotipima. IT Girls istraživanje u STEM-u pokazuje da studenti i muškarci vjeruju da su bolji programeri, inženjeri, astronomi, građevinski inženjeri i inženjeri elektrotehnike, dok su žene bolje psihologinje i novinarke. Čak 33 posto djevojčica misli da ih roditelji ne bi ohrabrili da upišu studije u STEM  domenima“, navodi ona.

Činjenica je da su muškarci znatno više zastupljeni na vodećim i senior pozicijama u IT sektoru jer su mnogobrojniji u toj branši.

„Smatramo da se superiornost u IT sektoru ogleda isključivo u znanju. Međutim, kao što smo već pomenule, razlike su očite na vodećim i senior pozicijama gdje, kao i u svakoj industriji, postoje prepreke za žene koje se ogledaju često u društvenim normama i očekivanjima. Jedna od takvih prepreka je i odlazak na porodiljsko odsustvo. Na pitanje da li porodiljsko ometa njihovu karijeru, oko 52 posto žena zaposlenih u IT firmama se slaže sa ovom tvrdnjom; otprilike 13 posto žena reklo je da ih je zajednica ili rodbina pokušala odgovoriti od ovog sektora, dok se samo 6 posto muškaraca isto izjasnilo“, ističe Mandžo.

U Bosni i Hercegovini ne postoje programi koji bi pomogli ženama na porodiljskom da se uspješno vrate na pozicije, jer se industrija velikom brzinom mijenja.

„Smatramo iznimno važnim pričati o ovoj temi u jednoj brzorastućoj industriji jer, dok je žena na porodiljskom, industrija se mijenja, što značajno može doprinijeti otežanom napretku na poziciji“, govori Mandžo.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Firme koje na pozicijama donošenja odluka imaju žene dokazano imaju bolje stilove upravljanja, pokreću kreativnije i raznovrsnije inovacijske procese, promiču ideje koje će značajno udovoljiti potrebama kupaca i donijeti značajne financijske koristi.

„Mnoge firme se odlučuju  za promociju ravnopravnosti spolova s obzirom na to da je industriji potrebno više radne snage, a jedini način za firmin opstanak i dalji rast je uključivanje žena i drugih manje uključenih skupina. Smatramo da je potrebno staviti principe osnaživanja žena u središte vrijednosti i temeljnih politika i praksi u IT sektor“, ističe Mandžo.

Cilj je da nijedna  djevojčica ne ostane bez potrebnog obrazovanja, zbog čega će projekat IT girls nastaviti prikazivati žene, kao uzore u IKT svijetu i nauci, kako bi se djevojčice od rane dobi mogle poistovjetiti  sa karijerom  u  STEM oblastima. Kako navode, planiraju raditi i sa školama i nastavnim osobljem i roditeljima, kako bi razbili postojeći stereotip, te pružile jednake mogućnosti za odabir karijere djevojčicama i dječacima.

„Nastavit ćemo prikazivati žene, kao uzore u IKT svijetu i nauci, kako bi se djevojčice od rane dobi mogle poistovjetiti sa karijerom u STEM oblastima. Radit ćemo i sa školama, nastavnim osobljem i roditeljima kako bi se razbili postojeći stereotipi, te pružile jednake mogućnosti za odabir karijere i djevojčicama i dječacima. Cilj nam je proširiti utjecaj na lokalne IT firme i podržati ih u zapošljavanju žena, kao i podržati poduzetništvo žena u IT-u. Znamo da pristup tehnologiji nije isti u cijeloj zemlji, pa ćemo nastaviti raditi na tome da smanjimo taj jaz putem internetskih obuka i školskih inicijativa, kako bismo osigurale da niti jedna djevojčica ne ostane bez potrebnog obrazovanja“, navodi Mandžo.

Dijana Vuković Grbić, viša asistentkinja na Katedri za računarstvo i informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, govori da je  dosadašnje iskustvo, kao i iskustvo na fakultetu i na učešću na raznim softverskim projektima više nego pozitivno.

„IT je sam po sebi širok pojam i imate jako puno mogućnosti da napredujete, konstantno učite nešto novo i uvijek imate novi izazov. Tako da, ako volite dinamičan posao, bez monotonije, IT je pravi izbor, bez obzira na to da li ste muškarac ili žena“, objašnjava Vuković Grbić.

Dijana Vuković Grbić, foto: Aleksandar Čavić
Dijana Vuković Grbić, foto: Aleksandar Čavić

Podizanje svijesti da je IKT nauka jednako pristupačna djevojčicama kao i dječacima daje dobre rezultate. Važna stvar je što se broj žena na fakultetu iz godine u godinu povećava.

„Čini mi se da kod nas postoje velike predrasude o tome da je položaj žena u IT sektoru lošiji od položaja muškaraca. Zbog toga možda postoji manji broj žena u IT sektoru. Kroz rad na fakultetu primijetila sam da se broj studentica povećava iz godine u godinu i to mi je drago. Postoje i razne aktivnosti vezane za promociju i pribiližavanje IT-a ženama, u pokušaju da se razbiju pomenute predrasude i čini mi se da to daje dobre rezultate“, ističe Vuković Grbić.

Kako ističe, primanja u IT sektoru se ne razlikuju zbog rodnog identiteta, već ranijeg iskustva i znanja.

„Prema informacijama kojim ja raspolažem platne razlike u IT sektoru se prave isključivo na osnovu pokazanog znanja i iskustva, ostali faktori tu ne igraju ulogu“, navodi Vuković Grbić.

Do sada nije nailazila na neugodne situacije niti diskriminaciju po pitanju roda i pola.

„Kroz dosadašnju karijeru, i akademsku kao predavač i učesnik na konferencijama, seminarima, tester i konsultant pri izradi specifikacija softverskih projekata, nikada nisam doživjela ništa neugodno. Pošto je od početka moje karijere broj žena u IT svijetu bio znatno manji nego danas (a i danas nas je još uvijek malo) onda su nas kolege čuvale ‘kao malo vode na dlanu’. I tako je još uvijek“, govori Vuković Grbić.

Neophodno je promovisati IT struku ženama jer to nije samo muško zanimanje.

„Mislim da treba raditi više na promovisanju IT struke ženama kao dobrog izbora, jer je jedini problem koji ja tu vidim u stvari manjak žena koje se usmjeravaju ka IT-u baš zbog predrasude da je to ‘muško zanimanje’“, ističe Vuković Grbić.

Sandra Vlajinić je u vode IT industrije ušla kao freelancerka. Ona nam objašnjava razliku između djevojčica i dječaka kada izraze želju da se bave IKT naukom.

Sandra Vlajinić, foto: privatna arhiva
Sandra Vlajinić, foto: privatna arhiva

„Broj žena u IT sektoru je značajno manji od muškaraca, razloga za to ima mnogo. U toku djetinstva dječaci će se češće opredjeliti za video igrice, kompjutere i slično, za razliku od djevojčica. One su više zainteresovane za šminku, odjeću, dakle već na početku imaju različite izbore. Roditelji imaju jako veliki uticaj u formiranju interesa i kod izbora škole, pa i zanimanja. Takođe presudan je uticaj okoline i obrazovnog sistema, slučaj je da se već kod nižih razreda čuje podjela na ‘ženske’ i ‘muške’ poslove. Treba da više radimo na tome kako bi se djeci usadila ideja  da možeš postati što želiš bez obzira na pol i poticati ih jednako na sva zanimanja“, ističe Vlajinićeva.

Napiši komentar