fbpx

Organizacije civilnog društva iz BiH podnijele su zvanični zahtjev Predsjedniku Vlade RS, Predsjednici RS i Predsjedniku Narodne skupštine RS za hitno razrješenje gospodina Petra Đokića sa funkcije ministra energetike i rudarstva RS, a zbog nezakonitog, neodgovornog i nedostojnog obnašanja funkcije člana Vlade Republike Srpske.

Izvor: Saopštenje

Apel za ostavkom Petra Đokića uputio je prošle sedmice Centar za životnu sredinu nakon sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj nisu usvojeni zaključci o uvođenju moratorijuma na male hidroelektrane (MHE).

Foto baza

Naime, Ministarstvo energetike i rudarstva RS, na čijem je čelu Đokić, od početka njegovog mandata, 2014. godine, omogućilo je gradnju desetina MHE koje za sobom ostavljaju pustoš: devastirana i suha riječna korita, posječene šume, pomor živog svijeta, kao i ograničenja korištenja vode od strane lokalnih zajednica.

Jedan od takvih štetnih projekata omogućen je i kompaniji ministrovog službenog vozača, gdje ministar nije oklijevao ni naknadno izdavati dokumente kao pokriće za bespravnu gradnju. Tokom vanrednog stanja, usljed pandemije otpočinje gradnja male hidroelektrane na rijeci Bjelavi bez neophodnih dozvola. Na dan protesta lokalnog stanovništva iz tog kraja, skoro mjesec dana od otpočinjanja devastirajućih radova, ministar Đokić brzopotezno potpisuje rješenje za ‘detaljna geološka istraživanja’, što je pokušaj legalizacije potpuno nezakonitih radova investitora.

Istovremeno, Ministarstvo u mandatu ministra Đokića ukida podsticaje samo za vjetroelektrane i time favorizuje hidroelektrane. Ta odluka je direktan udar na budućnost energetike na ovim prostorima – čini nas dugoročno zavisnim od uglja odnosno termoelektrana, a istovremeno podržava uništavanje rijeka hidroenergetskim projektima.

Sve ovo uveliko finansira stanovništvo i privreda Republike Srpske preko računa za utrošenu električnu energiju. Prosječna porodica plati oko 30 KM godišnje na ime naknade za obnovljive izvore energije, koje u najvećoj mjeri završavaju u džepovima investitora u MHE. To znači da umjesto školskog pribora za djecu, finansiramo bogaćenje nekolicine tajkuna.

Za spašavanje naših rijeka potrebno je više od ostavke jednog ministra. Narodna skupština RS je bila na korak od istorijske odluke – da posluša glas naroda i jednom za sva vremena zabrani izgradnju malih hidroelektrana.

“Čovjek koji je napravio političku karijeru na energetskim projektima pogubnim po opstanak nas i budućih generacija na ovim prostorima, ne može biti na čelu novog poglavlja naše istorije i ne može mu se povjeriti naša održiva budućnost. Za neizrecivu štetu koju je nanio životnoj sredini, kao i zdravlju građana mora snositi političku i moralnu, ali i građansku odgovornost. Stoga se zahtijeva momentalna i bezuslovna ostavku, odnosno razrješenje ministra Petra Đokića”, ističu iz Centra za životnu sredinu.

Napiši komentar