fbpx

Tužiteljica okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Tatjana Ninković obustavila je istragu protiv Gorana Živanovića koji je prijetio smrću glavnoj i odgovornoj urednici portala eTrafika Vanji Stokić. 

Piše: Nataša Tomić

Naime, u obavijesti o obustavi istrage stoji da je „za postojanje predmetnog krivičnog djela neophodno da upućena prijetnja bude ozbiljna, kvalifikovana, odnosno da je u pitanju takva prijetnja koja je podobna da objektivno ugrozi sigurnost drugog lica“.

Podrži eTrafiku

Tužilaštvo dalje ističe i da je u ovom konkretnom slučaju očigledno da se Živanović ne obraća direktno oštećenoj, već uopšteno izražava svoj stav i nezadovoljstvo.

„Njegove prijetnje su upućene neodređenom licu, tako da u radnjama osumnjičenog Živanović Gorana nisu ostvarena obilježja krivičnog djela Ugrožavanje sigurnosti iz člana 150. stav 1 Krivičnog zakonika RS, a ni krivičnog djela Javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje iz člana 359. stav 1. Krivičnog zakonika RS, obzirom da osumnjičeni  svojim djelovanjem nije javno pozivao, niti izazivao i podsticao na nasilje i mržnju“, stoji u odluci Tužilaštva.

Podsjećamo, Goran Živanović je 23. maja, ispod fotografije koje je Stokićeva postavila na svom Facebook profilu, a na kojima se nalazi sa dva migranta u Bihaću prijetio odsijecanjem glave njoj, ali i svim “dušebrižnicima“.

“Jebo li ti oni svu fameliju.govna nam na grbacu navaljujete.teraj to bre iz drzave.sutra da ga vidim na mojoj dedovini kako sece prradedinu stoletnu sumu pa tacno bi odsecao glave ne samo njima nego i vama dusebriznicima sto docekujete ta govna paravojna,siriska,afganistanska i itd.mamu vam bre jebem ne normalnu i glupu…”, napisano je Stokićevoj sa njegovog profila.

Nakon što je Stokićeva odlučila da prijetnje prijavi policiji, Živanović joj je poslao i direktnu poruku u kojoj je ostavio svoj broj telefona, vjerovatno ohrabren veoma blagom reakcijom policijskih službenika. Naime kada je došla da prijavi slučaj, u policijskoj stanici nije naišla na razumijevanje pa su joj rekli da se vrati za dva dana kako bi bila saslušana.

„Policajka koje je bila dežurna me nakon mog objašnjavanja zašto sam došla doslovno pitala – samo to? Onda je pozivala telefonom inspektora i rekla mi da dođem za dva dana, tada će me primiti inspektor koji se ne bavi time, ali će vidjeti da me proslijedi nekom drugom. Ne osjećam se sigurno. Baš naprotiv, jako sam uznemirena. Strah me je“, kazala je tada Stokićeva.

Ubrzo nakon toga, do uredništva portala eTrafika su stigle informacije o podebljem policijskom dosijeu koji Živanović ima u policiji. Naime, on je poznat skoro svim policijskim službenicima u Bratuncu, a izvor iz policije je za naš portal izjavio da nije riječ o bezazlenoj osobi čije prijetnje treba ignorisati.

foto: Ajdin Kamber

„Stokićeva je uradila ispravnu stvar što je odmah cijeli slučaj prijavila policiji i tako skrenula pažnju na njega. Živanović je osoba sklona činjenju krivičnih djela i do sada je mnogo puta hapšen. U policijskim evidencijama njegovo ime se pominje desetak puta. Uglavnom je do sada hapšen zbog krivičnih djela protiv imovine, kao što su krađe i teške krađe”, pojasnio je naš izvor iz policije.

Prijetnje smrću Vanji Stokić su osudile i brojne međunarodne organizacije te Udruženje BH novinari, koje je zahtijevalo i hitnu istragu u ovom slučaju, a vijest o ovome je obišla i cijeli region. Takođe su reagovali OSCE i EUSR.

Napiši komentar