fbpx

Postoji jedna velika manifestacija pod nazivom “Olimpijske igre” – sportska manifestacija, na kojoj svake četiri godine svi veliki sportisti nastoje da pokažu svoja umijeća i sposobnosti, kako u snazi, tako u brzini i mnogim ostalim vještinama posredstvom ljudske muskulature i velike upornosti. 

Povodom organizacije manifestacije, honorarno se zapošljava veliki broj stručnih saradnika, počev od ljekara, zaštitara, medija, volontera te mnogih ostalih, bez kojih igre ne bi imale svoj sjaj koji imaju.

Dragi Pripravnici, evo nas nekoliko mjeseci od izbora. Političke partije su već počele da u svoja oglašavanja za javnost i prevrtljive jezike ubacuju i naš problem, odnosno nastojanje da se rebalansom zaposle “SVI PRIPRAVNICI”. Divna li svijeta od ovih političara!

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Samo da podsjetim, predstavnici naše grupe su mjesec dana obilazili iste ove političke stranke i svi su obećali da će se na razmatranju povodom raspodjele sredstava iz budžeta izdvojiti najmanje 2.000.000 KM (a neki i 4.000.000!) za pitanje Pripravnika. I šta bi? Zašto to ne navedu u tim istim oglašavanjima za javnost? Zašto ne kažu da isti ne drže svoja obećanja? Dragi moji Pripravnici, ne ide to tako. To su veoma dobre političke zanatlije koje su i ovaj put maestralno odradile svoj posao, koji se po automatizmu pale svake četiri godine. Takođe, pali se i ovaj jadan narod, a tako i Pripravnici. Pale se, upadaju u mašinu Političkih zanatlija, honorarno doprinesu njenom funkcionisanju i ponovo se gase, dok, na drugoj strani, Mašina nastavlja da melje i melje.

Mašinu, nazvanu “Političke igre”, potrebno je i ove godine ponovo zahuktati, tj. promijeniti joj baterije. Sreća, ovaj narod ima dosta takvog kadra, dosta honoraraca. Svi su dobrodošli! Svako će dobiti nešto, a svima će biti bolje! I tako, pale se nadanja u honorarcima, pale se svake četiri godine, pale se jer im Mašina pokazuje takve slike, emituje zvuk nade i promjena.

Moja poruka je sljedeća: “Jadni narode, nemoj da ti na um padne da postoji bolje. Nego, ajde budi još neko vrijeme jadan, barem dok Mašina ne prestane da radi. Mašinu nije potrebno uništiti, ona će se uništiti sama od sebe. Ako hoćemo nešto bolje potrebno je da uradimo nešto drugačije. Do sada smo bili „nijemi honorarci”. Zašto ne bismo sada bili samo „nijemi”, bez prefiksa „honorarci”? Evo, ja žrtvujem svoj honorar i to je promjena koju sam postigao. A ako mislite da je promjena da glasate za neku drugu stranku ili da postoji ta utopistička stranka, stranka častoljubivih i vladavina istih – timokratija, onda se još jednom varate i još jednom ste dobro ošišani od glave do pete. Dobro jutro!”

A tebi, prokleta Mašino poručujem da me nećeš moći unajmiti ovaj put, odrekao sam se honorara, a ni tvojim obećanjima više ne vjerujem. Dosta si me puta prevarila, ovaj put nećeš! Mi, honorarci, jesmo pošten narod i pomažemo onima kojima je pomoć potrebna. Svake četiri godine mi smo tu da pomognemo, da ti promijenimo baterije. Ali, ovoga puta bez mene, a ima nas još. A zato što si bila bezobrazna, Mašino, doći ću na tu manifestaciju povodom mijenjanja baterija, nazvanu “izbori”, doći ću da ti pobudim nadu isto kao što i ti meni radiš svake četiri godine pa me prevariš. E, isto tako, pravariću i ja tebe i od mene ćeš dobiti veliko “X” preko cijelog listića. Na prošlim izborima bilo nas je nekoliko desetina hiljada i to je bio period buđenja. Da li se još uvijek budimo ili smo se probudili to ćeš da vidiš. Do tada, želim ti da crkneš Mašino i samo je pitanje vremena kada ćeš, jer, pomoći ti nećemo, a sama sebi ne možeš pomoći, jer, mi smo ti koji mijenjamo baterije!

eTrafika.net – Željko Novaković

Napiši komentar