fbpx

Agencije za posredovanje prilikom iznajmljivanja stanova u bh. društvu još uvijek nisu dovoljno zastupljene jer se svi koji traže ili izdaju stan radije odlučuju da to čine samostalno. Kako tek treba da dobiju na značaju, nisu ni zakonski regulisane pa su različita i iskustva ljudi koji su preko njih tražili stan.

Piše: Nataša Tomić, foto: Pixabay

S.Z. za eTrafiku govori da je njeno iskustvo sa agencijama za posredovanje prilikom iznajmljivanja stanova bilo izuzetno pozitivno.

Podrži eTrafiku

„Super mi je bilo što su svi stanovi koje sam pogledala u sklopu agencije/sa agenticom odmah bili filtrirani na nekretnine gdje mogu da borave ljubimci jer mi je to ranije bio veliki problem, sve bude super i onda se ponašanje stanodavaca mijenja u sekundi kada se spomene ljubimac, pogotovo pas. Nekretnine su dovedene u red prije gledanja, okrečeno je i očišćeno, što je veliki plus, i sve dogovoreno na licu mjesta automatski ide u ugovor koji je ovjeren po potpisivanju, tako da smatram da su tako svi zaštićeni, i stanodavci i stanari što se u većini slučajeva, kada se stanovi izdaju ‘na crnjaka’ nije slučaj. Uglavnom, meni je agencija spasila gomilu živaca i vremena, te sam se nakon dva pogledana stana, već uselila. Što je bilo prvi put da sam pogledala ispod bar 10 stanova i razgovarala na telefon sa nebrojeno puno stanodavaca“, govori naša sagovornica koja ističe da je u stanu bilo neophodno izvršiti određene sitne popravke, ali i da je to, u dogovoru sa stanodavcem riješeno u roku od nekoliko dana.

S druge strane, iskustvo V. S. nije bilo toliko pozitivno jer je očekivala mnogo više od same agencije za posredovanje. Prilikom useljenja ju je dočekalo mnogo neispravnih stvari, a zbog pokvarenog grijanja se čak i razboljela.

foto: Pixabay.com

„Kao prvo, mislila sam da ti stanovi barem prođu nekakvu kontrolu. Dobra strana je što je stan bio čistiji nego ostali (ali ne potpuno čist), a loša što dosta toga u njemu nije radilo. Sve brave su bile razvaljene, vrata od sobe nisu bila u funkciji, slavina u kuhinji nije bila pričvršćena, nije bilo zavjesa niti roletni, a komšije su svugdje okolo, nekoliko ladica je bilo razvaljeno… Takođe, ja sam stan razgledala sa gospođom iz agencije krajem januara i kada sam je pitala za grijanje, ona mi je oduševljeno rekla da je grijanje podno. Međutim, nije mi rekla da to grijanje ne radi i da ću krajem januara pod temperaturom u ledenom stanu provesti skoro 7 dana!“, kazuje naša sagovornica svoje neugodno iskustvo.

Međutim, problemi se nisu zaustavili na tome. Iako je sa agentkinjom dogovorila da će ona posredovati kako bi se sve stvari u stanu što prije popravile, V.S. je na kraju sama morala da zove majstore kako bi otklonili kvarove.

„U nekoliko navrata sam joj pisala šta je sve potrebno popraviti, na prve dvije poruke je reagovala ljubazno i susretljivo, da bi zatim postala odbojna. Ruku na srce, moram naglasiti da su u stanu nedostajali trpezarijski sto i stolice pa je na moj zahtjev intervenisala kod gazde da se to nabavi prije mog useljenja, što je i urađeno. Dobar dio stvari koje sam navela kao disfunkcionalne su takve i dalje. Grijanje i još nekoliko sitnica je popravljeno tek kada sam digla ruke od gazde i sama pozvala majstora. Za to mi je refundiran novac. U međuvremenu mi je gospođa iz agencije jasno stavila do znanja da ona više nema ništa sa tim stanom“, priča dalje V.S.

Bez obzira na sve, iznajmljivanje stanova putem agencija ima svoje pozitivne i negativne strane, tvrdi naša sagovornica.

„Dobra strana poslovanja sa agencijom je sklapanje ugovora, što ostali stanodavci ni u ludilu ne žele, čak ni kada živite kod njih godinama i morate regulisati svoje prebivalište. Loša strana je da prije useljenja morate platiti dvije kirije, od kojih se jedna računa kao depozit. Taj novac dajete agenciji prilikom potpisivanja ugovora, isključivo u kešu i ne dobijate račun“, govori V.S. za eTrafiku.

foto: Pixabay.com

Zaštita i za podstanara i za stanodavca

Aleksandar Vuković iz Nekretnina Condo ističe da se u situacijama kada se podstanar ili stanodavac ne pridržavaju dogovora ili kada se utvrdi da su stvari u stanu neispravne, ugovor raskida.

„U tom slučaju ugovor se raskida i agencija pronalazi novi stan za klijenta, odnosno pronalazi novog podstanara bez naknade, ukoliko je provizija već naplaćena za prethodno realizovan posao“, govori on za eTrafiku.

Uloga agencija prilikom iznajmljivanja stanova je prvenstveno posrednička a pošto se zaključuje ugovor, stanodavac i podstanar mogu da ostvare pravnu zaštitu. Ukoliko se stan iznajmljuje preko agencije, potpisivanjem ugovora stanodavac se automatski obavezuje da plaća porez na dohodak od kapitala, što je svakako dobro i za državu i njen budžet.

„Uloga agencije u iznajmljivanju je značajna, samim tim što stan koji se izdaje preko agencije podrazumijeva ugovor, a samim tim ulazi u evidenciju i postoji obaveza plaćanja poreza na dohodak. Na taj način stvaraju se određena prava, ali i obaveze koje se moraju ispoštovati. Uloga agencija je sveobuhvatna i pored posredovanja, agencija i dalje ostaje na usluzi klijentima, kako bi dogovorene stvari bile ispoštovane, i klijentima daje sigurnost prilikom poslovanja u oblasti nekretnina“, govori naš sagovornik.

Vuković ističe da je u radu agencija za posredovanje veoma bitno poštovati ugovor, ali i održavati stalan kontakt sa klijentima.

„Prvo pravilo jeste ugovor, koji predstavlja najvažniju stavku i koji je garancija za sve buduće eventualne nesuglasice. Pored ugovora, odnos sa klijentom je i te kako važan, mi u agenciji Condo nekretnine trudimo se da stalno komuniciramo sa našim klijentima, te da ih redovno obavještavamo o stanju njihove nekretnine. Jedno od pravila jeste da se klijent ispoštuje do samog početka, bilo da je riječ o prodaji ili iznajmljivanju, cilj je biti klijentu na usluzi za sva neophodna pitanja ili nedoumice koje klijent ima. Kod nas postoji problem što oblast posredovanja nekretninama nije dovoljno uređenja zakonski, ali i ta procedura je pokrenuta tako da se nadamo da ćemo do kraja godine imati zakon o posredovanju nekretninama“, govori Vuković.

Naime, RS trenutno nema nijedan zakonski propis koji reguliše ovu oblast. Nacrt Zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti se još prošle godine našao pred odbornicima Narodne skupštine, a iz Ministarstva trgovine i turizma, u čijoj je nadležnosti ova oblast su izjavili da je ovaj Nacrt usvojen te da su u toku stručne rasprave po gradovima u RS.

Napiši komentar