fbpx

Prije nekoliko dana na naš rekacijski mejl stigao je anonimni tekst koji govori o drugoj strani rada Unije Studenata Republike Srpske i skrivenim namjerama predsjednika Unije Nikole Dronjka. U ovom tekstu anonimni čitalac iznosi svoje viđenje rada Unije, kao i načina na koji (ne)sarađuju Unija i ostale studentske organizacije. Redakcija eTrafike se ograđuje od ovog teksta i naglašava da je ovo viđenje jednog našeg anonimnog čitaoca.

Čitam zadnjih dana naslove u novinama i na internet portalima, “Unija Studenata Republike Srpske se digla na noge”, kazu KORUPCIJA odjednom najveći problem nas studenata. Svašta!

Kada čujete Unija Studenata Republike Srpske (USRS), stvarno zvuči kao neka ozbiljna organizacija u kojoj učestvuje veliki broj studenata i koji rade na poboljšanju svog standarda. E pa, bilo bi lijepo da je stvarno tako.

Podrži eTrafiku

Tamo je kao i u našoj državi, sve odlučuje jedan čovjek koji svoje interese i samopromociju ostvaruje preko Unije. Svi već vrlo dobro znamo ko je Nikola Dronjak, buntovni Robin Hud, koji je dokopavši se pozicije predsjednika USRS počeo sa svojim planovima. Prva na red je dosla korupcija, mnogi se pitaju otkud sad to kad je to nešto što postoji od “vijeka i vjekova” i sad su se baš studenti našli da rješavaju taj problem. Ma kakvi studenti, ako ćemo gledati većinu što u ovom slučaju uopšte nije sporno, onda je to zadnje što njih muči. Ali eto, Dronjak je odlučio da je to prioritet. Zašto nas studente niko nije pitao koji su nam najveći problem? Mislim da bi korupcija bila na zadnjem mjestu trenutno. Ali sad ide izbor rektora pa se zato digla prašina oko toga, očito da nekome ne odgovara sadašnje rukovodstvo Univerziteta, možda i sa razlogom, to ne znam.

Kao najbolja podloga za dizanje “bune” jesmo mi studenti, naravno i neko to vrlo dobro iskorištava. Bitno je da sve to ide preko naših leđa. Na prvi pogled Dronjkovi istupi izgledaju kao udar na obrazovne institucije, a samim tim i na državni sistem, a možda je on baš dobio zeleno svijetlo “odozgo” za tako nešto. Žao mi je samo onog dijela studenata koji stvarno misli da se on bori za njih. Pa ljudi, ne radi se to na ovaj način!

Ono što mi je bilo posebno zanimljivo kod Dronjkovih izjava je to da iza njega (Unije) stoje sve studentske organizacije i 17.000 studenata koji su spremni da preduzmu radikalnije mjere. Pošto je, kako kaže, iscrpio sve demokratske metode onda vjerovatno misli na proteste.

Baš da vidim kako će ih izvesti na ulice zbog korupcije. Bolje nek se uhvati onih osam bodova ako želi nešto napraviti za studente što će im koristiti.

A koje su to studentske organizacije? Da nisu Savezi studenata na fakultetima koji su mozda čak i najkorumpiraniji dio Univerziteta sa svojim obaveznim članarinama i nepostojećim projektima a koji su u ovome svemu Dronjkova najveća podrška? Ili mozda Studentski parlament koji citiram: “jedini legalno i legitimno zastupa interese ukupne studentske populacije na svim nivoima”? JEDINI? Pa šta onda Unija radi tu? Zašto Studentski parlament ne primjeni svoj legitimitet? Zašto Kosta Lovre i Vanja Milošević, predsjednik i potpredsjednica dopuštaju da Nikola Dronjak i Igor Macanović rade njihov posao? Dok prvi ne odgovaraju na pozive novinara, drugi svakodnevno bombarduju medije raznoraznim izjavama.

Ne vlada baš toliko jedinstvo u studentskim organizacijama kako Dronjak predstavlja u javnosti. Članstvo u Uniji ne vrijedi, kako bi se reklo, “ni pišljiva boba”. Sam Studentski parlament je podijeljen u klanove, a odnos između Unije i Parlamenta je gotovo nepostojeći. Mislite da se Dronjak prije svojih istupa konsultuje sa rukovodstvom Studentskog parlamenta ili možda Savezima studenata ili tek, ne daj Bože, ostalim studentima koji nisu dio ni jedne od pomenutih organizacija? On radi po svom ili nekom višem nalogu.

I onda se spominje neko jedinstvo studenata, ma dajte molim vas. Žalosno je što se individualni interesi podvode pod opšte. Nema nas ko izvesti na ulice. Ako na mladima svijet ostaje, onda nam ne gine smak svijeta.

eTrafika.net

Napiši komentar