fbpx

Nesumnjivo jedan od najboljih bh. atletičara Srđan Samardžić (25) iz Brčkog godinama niže uspjehe na takmičenjima, a naredni cilj su norma za Evropsko prvenstvo i Olimpijadu. Novim medaljama i priznanjima redovno obraduje prijatelje i poznanike, ali njegov uspjeh ne dopire do vlasti Distrikta, koje mu nisu dale niti jednu marku pomoći. 

Tokom studiranja na DIF-u trenirao je u Banjaluci, a posljednje dvije godine je u rodnom Brčkom, gdje je dio kluba “Cross”.

“Pripreme, odlazak na takmičenja, oprema i vitaminizacija godišnje me koštaju najmanje 9 hiljada maraka. Sve to zavisi na koja takmičenja idem, ako ganjam normu za neko veće takmičenje veći su i troškovi, jer moram ići u inostranstvo”, priča ovaj mladić.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Njegov cilj je trenutno norma za Evropsko prvenstvo na tri kilometra, pa u februaru mora ići na dvoranska takmičenja u Beču i Budimpešti. Nakon toga slijedi norma za Olimpijadu u Brazilu.

“Naredne godine za Brazil moram trčati na nekoj licenciranoj stazi, vjerovatno u Berlinu. Norma je da maraton istrčim ispod dva sata i 18 minuta.”

Svojoj kolekciji od preko 80 medalja nedavno je dodao i bronzu na Podgoričkom polumaratonu, kada je dionicu od 21 kilometra za 1:10,29. Pored njega takmičilo se 259 takmičara iz 35 država.

“U posljednje četiri godine bio sam prvak BiH na tri, pet i deset kilometara na stazi i cesti, polumaratonu i brojnim krosevima. Držim rekord polumaratona u Kupresu gdje sam tri godine pobjednik, bio sam treći na beogradskom maratonu prošle godine, drugi na Vidovdanskoj trci ove godine, drugi na sarajevskom polumaratonu…”, pokušava Samardžić da se prisjeti svih medalja.

srdjan_samardzic_atletika3

srdjan_samardzic_atletika2

Posljednjih godinu dana sa njim radi najbolji maratonac bivše Jugoslavije Tomislav Ašković.

“On je sarađivao sa našom maratonkom Lusijom Kimani kada je ganjala normu za London, a ja sam joj bio partner na tim pripremama. Tu me je zapazio Ašković i od prošle godine smo počeli saradnju u vidu priprema u Ulcinju i Žabljaku.”

O slučaju Srđana Samardžića htjeli smo pitati i šefa Odjela za privredni razvoj, sport i kulturu Brčkog Damira Bulčevića. Nekoliko dana ga nismo zaticali u kancelariji, da bi nam danas stigao odgovor od njegove sekretarice da nije zainteresovan da priča sa nama. Brčanskim medijima je ranije obećavao kako će se podruditi da Vladi predstavi ovaj slučaj, izražavajući nadu da pomoć neće izostati u narednom periodu. Nadamo se i mi, a do tada još jedan vrhunski talenat mora potpuno sam da se snalazi za finansije kako bi svoj grad i državu predstavio u najboljem svjetlu.

eTrafika.net – V. Stokić, Foto: Ebrcko.net / Marathon Sarajevo

Napiši komentar