fbpx

Na karnevalu u Mostaru početkom ove sedmice spaljena je lutka sa likom Martine Mlinarević Sopte, novinarke, književnice i ambasadorice BiH u Češkoj. 

Foto baza

Organizacijski odbor Karnevala prije spaljivanja lutke obrazložio je da je Bukača Huzurpator, kako su nazvali lutku, „glavni krivac za ovogodišnje nedaće i zlo“. To nije, obrazložili su, „spaljivanje osobe, nego pojave u vezi sa njom“.
Nije za organizatore karnevala zlo uništiti firme, raseliti Hercegovce po svijetu, skretati rijeke, sijati mržnju i nacionalizam, cijepati državu. Nezgodno bi možda takvu lutku bilo i spaliti, bio bi to požar većih razmjera.


Martinino „zlo“


Organizatora mostarskog karnevala Božidara Puljića pitali smo kakvo je zlo prouzrokovala Martina Mlinarević, i za koje je nedaće kriva stanovnicima Mostara. Obrazložio je da je riječ o osobi koja je bez potrebne stručne spreme imenovana na ambasadorsku poziciju u Češkoj. Na ponovljeno pitanje o kakvom je „zlu“ riječ, rekao je:

-Pa to je to uglavnom. 

Ironično, ali Puljić je čitao Soptine knjige:

-Piše dobre knjige, personalno nemamo ništa protiv nje. Ona je dobra spisateljica. 

U igrokazu koji su upriličili i pred najmlađima, obrazložili su i kako su na ideju o Martini Mlinarević kao „žrtvi“ ovogodišnjeg karnevala došli nakon inicijative studenata:

To je odlučilo vijeće karnevalske udruge Centar 2, a inače to je inicijalna ideja praktički Univerziteta u Banjaluci, Univerziteta u Sarajevu i Sveučilišta u Mostaru, koji su prvi osudili čin njezinog postavljanja za veleposlanicu pored toga što nema fakultetsku diplomu. Mi smo to kasnije uobličili u ovome liku, koji je sadržajan u njezina dva djela Bukača i Huzur. Dakle Bukača Huzurpator.


Zloupotreba univerziteta


Rektore Sarajevskog i Banjalučkog univerziteta te Sveučilišta Mostar pitali smo da li im je, kao čelnim ljudima ovih ustanova, prihvatljivo da se ovakvi događaju uopće povezuju sa univerzitetima. Da li prihvataju da su univerziteti na bilo koji način mogli inicirati ovakav čin? Da li će tražiti od organizatora da njihovo ime više ne zloupotrebljava u ove svrhe?

Rektor Mostarskog sveučilišta Zoran Tomić za Žurnal nije želio komentirati korištenje imena Sveučilišta koje vodi od strane organizatora karnevala. Smatrao je da se trebamo obratiti predsjedniku studentskog zbora. 

Za Rifata Škrijelja, rektora Univerziteta u Sarajevu, bilo kakvo povezivanje sa UNSA je potpuno neprihvatljivo:

 UNSA nije korektno spomenut u ovom kontekstu, mi nemamo apsolutno nikakve veze sa tim događajem. Očekujem da se taj koji jeste spomenuo Univerzitet na takvom događaju ubuduće suzdrži od takve prakse. 

Banjalučki univerzitet apsolutno odbija bilo kakvu povezanost sa ovim događajem, a o inicijativi koja je potekla od studenata ovog univerziteta, kako to tvrde organizatori – kažu da je apsolutna neistina:

Naši studenti ni u jednom trenutku nisu učestvovali u potpisivanju peticija ili iniciranju ovakvih događaja. Apsolutno se ograđujemo od ovog čina i ne želimo biti povezani na bilo koji način sa njim – stav je rektora Radoslava Gajanina i Univerziteta u Banjoj Luci. 

Organizator se na univerzitete pozvao nakon pisma koje je dio studenata uputio javnosti kao reakciju na imenovanje Martine Mlinarević na ambasadorsku poziciju. 

Poziv na ubistvo

Čin spaljivanja osudile su brojne organizacije iz BiH, te OSCE. U zajedničkom saopćenju navodi se da “ovaj čin u Mostaru predstavlja čist primjer mizoginije i kršenje ljudskih prava jer poziva na ubistvo žene, što takođe predstavlja i zločin iz mržnje“:

– Naše društvo nikako da prepozna ko su mu saveznici i saveznice, a ko neprijatelji i neprijateljice – navode.

Saopštenje potpisuju udruženja Oštra Nula, Radnička solidarnost, eTrafika.net, Centar za životnu sredinu, Helsinški parlament građana Banja Luka, БASOC, Put Pravde, Građanke za ustavne promjeneASOC, Put Pravde, Građanke za ustavne promjene, Centar za mlade KVART, Fondacija Udružene žene Banja Luka, Unsa Geto, Udruženje Amica Educa, Tuzlanski otvoreni centar, Femstil Centar, Sarajevski otvoreni centar, Mreža za izgradnju mira i Omladinski pokret “Revolt”.

 Za OSCE je događaj zabrinjavajući i neprihvatljiv:

To nije poruka koja bi se trebala slati, posebno ne mladima. Njegujte toleranciju i razumijevanje, to su vrijednosti koje bismo trebali prenositi svojoj djeci. 

“Tradiciju” spaljivanja zlotvora u ovom dijelu BiH njeguju već 20 godina. Prošle godine u Čapljini je “spaljen” Željko Komšić, prije njega u Mostaru “Buljo Šešbešlić”, “Medi Plišbraun”, “Bjerko Pilijanović”, “Vladin Blećo”…

U stvarnosti, zlotvori su itekako sigurni.

(zurnal.info)

Ovaj sadržaj je nastao u okviru Programa osnaživanja nezavisnih medija, Indenpendent Media Empowerment Program (IMEP)

Napiši komentar