fbpx

Šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji Duško Perović danas je uputio otvorene prijetnje redakciji portala CAPITAL i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću zbog objavljivanja priče o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji „Comsar Energy“ te poručio da će, ako još jednom spomenu „Comsar“, imati mnogo problema i da je bolje da se sele, te da će „završiti“.

Izvor: Capital.ba

Portal CAPITAL objavio je danas da je, iako ne poštuje Ugovor o koncesiji, Vlada Republike Srpske dozvolila kompaniji „Comsar Energy“ da poveća snagu planirane TE „Ugljevik 3“ na 700 MW suprotno Strategiji razvoja energetike RS i politikama Energetske zajednice.

Foto baza

Ruskom oligarhu Rašidu Serdarovu vlast Srpske na taj način opet izlazi u susret, a sve kako bi se povećala vrijednost koncesije i opravdala visoka cijena koju „Elektroprivreda RS“ planira da plati za otkup te koncesije, nakon što je odbijena ruska korporacija ZIO -“Podoljska fabrika za mašinogradnju”, koja je htjela beskamatno da izgradi „Ugljevik 3“.

Pola sata nakon objave teksta redakciju CAPITAL-a nazvao je Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, te predstavljajući se kao lobista „Comsara“ iznio niz uvreda i prijetnji na račun redakcije i glavnog i odgovornog urednika CAPITAL-a Siniše Vukelića.

„Ja sam doveo tog investitora, probamo da nešto napravimo u toj državi. On je imao 20 kontrola do sada, od SIPA, MIP-a i ostalih kriminalnih organizacija u Bosni i Hercegovini, znači samo se tjeraju investitori. Poručite vašem vlasniku, bude li još jedanput spomenuo, imaće problem velikih u životu, zapamtite, možete me zapisati šta sam rekao, slobodno snimite razgovor“, galamio je šef Predstavništva RS u Moskvi u telefonskom razgovoru sa novinarkom Svjetlanom Šurlan.

Pobrinuo se Perović da ga pogrešno ne shvate da je prijetnju izrekao u afektu, pa će ih još nekoliko puta ponoviti.

„Još jedan tekst bude li o ‘Comsaru’ napisan… to je čovjek napošteniji, najkorektniji investitor koji je ikada bio u BiH. Samo pravite izmišljotine, pišete. Poručite tom vašem vlasniku, imaće problem još jedanput spomene li ‘Comsar’ uopšte, a ne te insinuacije, lažanije. Ja vam kažem imaćete ozbiljan problem. Stalno izmišljotine pišete, te će ovaj da kupi, te će onaj da kupi, te korupcija, slobodno poručite vlasniku, kažite Duško Perović mu je poručio iz Moskve, napiše li, biće problema. Ja vam kažem, spomenete li još jedanput ‘Comsar’ biće problema, vjerujte mi“, nije žalio Perović vremena i riječi da odbrani interese privatne ruske kompanije.

Šef Predstavništva Republike Srpske nastavio je u istom tonu.

„Nemojte više da ste mi se obratili, ja sam s vama bio korektan, a vi pišete bljuvotine i lažanije, samo izmišljate, pravite afere. Čitao sam prošle tekstove pa sam ćutao. Slobodno mu poručite, dajte mi njegov telefon ja ću u lice da mu to kažem. Nema problema naći ću ja njega. Ali poručite mu, bude li spomenuo još jedanput „Comsar“ bolje nek se seli na Mars, ja vam to poručujem. Može slobodno napišite da Duško Perović prijeti, slobodno napišite, jeste.“

Perović je najavio da će doći u Banjaluku da održi pres konferenciju, a kako bi Capital spriječio da dalje pišemo, optužiće ih da su tražili novac da ne pišu o „Comsaru“.

„Napraviću konferenciju da kažem kako tražite novac, a vi pišite da ja prijetim, jel vam jasno. Zapamtite, ja se nikog ne plašim i vi ste izreketirali zašto ta termoelektrana nije napravljena. Ja ću podnijeti krivičnu prijavu protiv vas zato što tražite novac, eto. Jesmo završili, vi ćete završiti. Još jedan članak bude li, biće problema, mnogo će biti. Ja ću vas zatvoriti i ja ću vam zatvoriti taj sajt vaš, zapamtite šta vam kažem“, rekao je Perović.

Poslušajte snimke ovog razgovora:

 

Capital: Nastavljamo istraživati

Redakcija portala CAPITAL najoštrije osuđuje prijetnje koje je uputio zvanični šef Predstavništva RS u Rusiji i očekuje od njegovih nadređenih, prije svega premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatana Klokića da se ograde od njegovih izjava, te javnosti saopšte šta će tim povodom preduzeti.

Portal CAPITAL je službeno poslao pitanja u Vladu RS i očekuju odgovor tokom dana. Prijetnje će prijaviti Liniji za pomoć novinarima kao i MUP-u RS.

„Nastavljamo da radimo svoj posao odgovorno i u skladu sa etičkim standardima profesionalnog novinarstva kao i svih prethodnih 13 godina. Ovo nisu prve prijetnje koje dobijamo u svom poslu. Ne bojimo ih, ali smo zabrinuti bahatošću šefa Predstavništva Republike Srpske koji sebi uzima za pravo da nazove redakciju i uputi otvorene prijetnje, ohrabren uvjerenjem da neće snositi nikakve sankcije zbog toga. Ukoliko smo pokvarili neki njegov ‘dil’ sa Comsarom, to je Perovićev problem, a naš posao je da nastavimo istraživati i izvještavati javnost o toj ‘najvećoj’ impozantnoj investiciji koja uživa privilegovan položaj u Republici Srpskoj“, rekao je urednik Siniša Vukelić.

Ovdje možete pročitati neke od tekstova koje je portal CAPITAL pisao na temu Rašida Serdarova i kompanije “Comsar”:

Serdarov prodao hotel u Ugljeviku

Ruski oligarh napušta Srpsku sa 180 miliona KM u džepu

Vlada RS mijenja štetne anekse sa “Comsar Energy”

Vlada RS se aneksima obavezala na brojne ustupke kompaniji “Comsar”

Serdarove firme u RS minusu 3,7 miliona KM

Napiši komentar