fbpx

“Marko je 2017. godine bio jedan od organizatora ove akcije koja je kao ne pretjerano zahtjevna imala za cilj da približi planinarenje i onima koji se još nisu otisnuli u planinarske vode. Već tada smo planirali da ta akcija postane tradicionalna, da je organizujemo svake godine, početkom mjeseca januara. Nažalost, već iduće godine akcija je postala memorijalna, Marku u čast. Nadam se da ćemo jednog dana i nekim novim generacijama planinara prepričavati ko je bio Marko, dok zajedno budemo šetali šumama pored Banjaluke”.

Piše: Ognjen Tešić

Rekao je ovo za eTrafiku Dragan Gajić, jedan od organizatora šetnje za Marka Stanojevića, u kojoj je ove godine učestvovalo 100 ljudi.

Podrži eTrafiku

“Treću godinu zaredom organizujemo ovu memorijalnu šetnju u sjećanje na našag dragog prijatelja i kolegu. Ovo je jedan od načina da njegujemo sjećanje na čovjeka s kojim smo proveli mnogo lijepih trenutaka, s kojim smo se svi uvijek lijepo slagali, koji je uvijek bio tu za nas”, kaže Gajić.

Šetnju koju organizuje Planinarsko društvo Gora, čiji je Marko bio jedan od osnivača, održana je na relaciji: Zeleni most – Trešnjik – Zmajevac – Repetitor na Starčevici – Potok, što je ujedno i posljednja akcija koju je Marko kao planinar organizovao i u kojoj je učestvovao.

Staza je duga oko 12 kilometara, pogodna je za sve učesnike a šetnja je trajala oko četiri sata.

Marko Stanojević je rođen 1986. u Banjaluci gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje te Prirodno-matematički fakultet, Studijski program za geografiju. U Beogradu je završio postdiplomske studije na Geografskom fakultetu.

Od 2010. godine bio je zaposlen na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci u zvanju asistenta, na Studijskom programu za geografiju i Studijskom programu za prostorno planiranje, a od 2014. godine bio je u zvanju višeg asistenta.

Stanojević je jedan od idejnih tvoraca projekta “Upoznaj Srpsku“, koji je postao izuzetno prepoznatljiv tokom četiri godine postojanja. On je obavljao funkciju predsjednika Asocijacije istraživača “Upoznaj Srpsku”.

– Marko je aktivno učestvovao u svim fazama izrade veb sajta, terenskim radovima, kao i redovnim aktivnostima u okviru osnivanja i funkcionisanja Asocijacije. Markov doprinos u realizaciji ovog projekta je nemjerljiv. Na svemu ćemo mu biti vječno zahvalni – piše na pomenutoj stranici. Opširnije pročitajte OVDJE.

Kako su izgledale prethodne šetnje pogledajte na sljedećim linkovima:

2019.

Šetali u spomen na Marka Stanojevića, planinara i prijatelja (FOTO)

2018.

Planinari i prijatelji šetali u spomen na Marka Stanojevića (FOTO)

Napiši komentar