fbpx

Pored restorana sa tradicionalnom bh. kuhinjom, u Bihaću rade i dva restorana koja nude pakistanska i indijska jela. Njih su otvorili migranti koji borave u ovom gradu, a u svojim lokalima zapošljavaju lokalno stanovništvo.

Piše: Vanja Stokić, foto: Nataša Tomić i Melani Isović

Braća Ali Hassan (25) i Zahid Akhtar (30) Shah iz Pakistana stigli su u Bihać prije 18 mjeseci. Uvidjevši da nigdje ne mogu pojesti obrok na kakav su navikli kod kuće, odlučili su otvoriti mali restoran sa pakistanskom hranom. Prije četiri mjeseca “Shah G” u ulici ZAVNOBiH-a otvorio je mušterijama svoja vrata.

Foto baza

Dok se ekipa eTrafike hvatala brave, mladići koji su sjedili ispred obližnje kladionice pokušavali su nas odgovoriti od ulaska u ovaj lokal.

“Tamo su migranti”, govorili su horski, kao da je nekakav grijeh ili zločin biti migrant u BiH.

Unutar lokala dočekalo nas je desetak gostiju i zidovi ukrašeni balonima.

“Juče smo slavili 30. rođendan jednog od vlasnika”, objašnjavao nam je konobar dok nas je nudio kafom.

Mlađi vlasnik, Ali Hassan, kazao nam je da restoran jako dobro radi, te da kroz nekoliko mjeseci planira otvoriti restoran brze hrane i pakistanski supermarket.

“Trenutno je zatišje, jer je manje ljudi, dobar dio njih je otišao u Sarajevo u kampove, ali uskoro će se vratiti u Bihać. Ovdje dolaze većinom Pakistanci i Turci, domaće stanovništvo ponekad svrati, ali ne u tolikoj mjeri. Dolaze i Afrikanci sa svojim porodicama. Trenutno imam dva radnika, kuvaricu i konobara. Prije ih je bilo četvoro, ali se sada smanjio obim posla”, govori nam on dok razgledamo jelovnik.

Ibrahim Sadiković (22) u ovom restoranu radi posljednja tri mjeseca kao konobar.

“Družim se sa njima već dugo, poznajem dosta njih i kada se otvorio ovaj restoran predložili su mi da počnem raditi. Ja na ovo ne gledam kao na posao, malo nas je i većinom dolaze isti ljudi, tako da se ponašamo kao porodica. Lijepo smo se uklopili”, govori nam on, te dodaje da su svi zadovoljni obimom posla.

Kada smo ga upitali po čemu se pakistanska hrana razlikuje od domaće, Ibrahim nam je kroz smijeh rekao da su to začini.

“Mnogo je ljuta! Začini su jedina razlika, sve ostalo je isto”, priča nam ovaj mladić.

Jedan kilometar dalje, na drugoj obali rijeke Une, u ulici Džemala Bijedića, smješten je još jedan restoran koga su otvorili državljani Pakistana. Iako na izlogu piše da nude pakistansku i indijsku hranu, objašnjavaju nam da između njih zapravo nema razlike.

“To je kao kada vi svoju hranu zovete balkanskom”, kaže vlasnik restorana Raza Tasleem (37).

U Bihaću je duže od godinu dana, firmu je registrovao prošlog novembra, dok je restoran počeo sa radom u martu ove godine. Kako nam govori, pored migranata i izbjeglica, u njegov lokal svraća i domaće stanovništvo, ali i turisti koji se zadese u Bihaću i čuju za “Indian spicy food”.

“Bilo je ljudi iz Amerike, Italije, Njemačke, Francuske, Španije… Žele da probaju našu hranu”, govori nam Raza.

Kako kaže, prije je zapošljavao tri radnika, ali je zbog smanjenja obima posla trenutno tu samo jedna Bišćanka, kojoj on pomaže u svakodnevnim obavezama. Ističe da je aplicirao za azil, ali je njegov zahtjev odbijen, kao i uložena žalba, pa je njegova sudbina neizvjesna. Ne zna šta će se dalje dešavati, ali je uvjeren u to da će restoran nastaviti sa radom.

“Radnica je naučila pripremati naša jela. Čak i ako ja ne budem tu, ona će nastaviti da održava posao”, govori nam za kraj našeg razgovora.

Napiši komentar