fbpx

Piše: Žana Gauk, žurnal.info

Na ukupno dvije strane tenderske dokumentacije uprava Hidroelektana na Trebišnjici opisala je vrstu kože i đon cipele s crvenom linijom. Nisu objavili fotografiju, ali trebinjski “Lotex” znao je da je to posao za njega. Uz ostalu opremu, vrijedan ukupno 87.371 KM sa uračunatim PDV-om!

Foto baza

Direktor ovog javnog gubitaša Gordan Mišeljić ne može da se pohvali pozitivnim finansijskim poslovanjem, ali mu nije bio problem da 25. novembra obavijesti Nenada Crnogorca, vlasnika “Lotexa” i prijatelja po članskoj karti vladajućeg SNSD-a, da je posao i dobio.

Ili nije imao crvenu liniju na HTZ cipelama, ili ljubav među koalicionim partnerima u Republici Srpskoj ne vlada kada su skupi poslovi u pitanju, uglavnom, zvornički “6. novembar” Nebojše Galića, tamošnjeg socijaliste, odbačena je kao nepotpuna.

“LOTEX” KAO HET-OV MARKET

Tokom ove godinepreduzeće sa milionskim dugovima “Lotexu” je dalo 12 tenderskih ugovora vrijednih 357.164 KM. Od toga, četiri ugovora sklopljena su direktno, po principu “ruka ruci”.

HTZ cipela sa crvenom linijom nije jedino što “Lotex” market nudi. Nabavka namještaja za novoizgrađene kancelarije HET-a građane je 13. januara koštala 69.820 KM. Potrošni materijal za mašinsko održavanje na pogonima 29. januara koštalo je 34.924 KM.

Za namještaj za laboratoriju 4. februara HET ponovo bira “Lotex” i to za posao vrijedan 17.432 KM. Zanimljivo, ispostaviće se, da je poznati snabdjevač izabran kao najpovoljniji, jer je “Inter-Com” iz Zenice bio tek 13 KM skuplji.

I ličnu zaštitnu opremu imao je, dakako, “Lotex”, a 12. marta obznanjeno je da to košta58.242 KM. Deset dana kasnije došao je i novi posao – oprema i materijal za potrebe mrijestilišta Mirotinj po cijeni od 7.013 KM.

Suđe kod Nenada Crnogorca građane je 2. juna koštalo 3.448 KM, oprema i namještaj za radionice 7. juna – 29.273 KM, materijal za održavanje zelenih površina 1. avgusta  –1.165, sredstva i oprema za zaštitu od požara 15. avgusta – 35.090, kuhinjski elementi, suđe i oprema za radnički objekat – 6.380, radni kombinezoni i obuća 13. novembra – 6.960 i gorepomenuta HTZ oprema 2. decembra – 87.371 KM.

KO GOSPODARI, KO ISPORUČUJE

Narodni poslanik Nebojša Vukanović, dobar poznavalac hercegovačkih tender-prilika, podsjeća da su Hidroelektrane na Trebišnjici nekada imale promet od 60 miliona KM i dobit od 12 miliona. Sve se promijenilo…

U biografiji novog direktora “Elektroprivrede RS”, SNSD-ovog Luke Petrovića stoji:

“Кao mlad i perspektivan inženjer počinje da radi i u Hidroelektranama na Trebišnjici, gdje dobija funkciju rukovodioca tehničkog sektora , pa potom i rukovodioca sektora investicija.”

Od tada, navodi Vukanović za Žurnal, Petrović, zajedno sa aktuelnim direktorom HET-a Gordanom Mišeljićem, gospodari javnim nabavkama ovog preduzeća i određuje ko će dobiti ugovor.

S druge strane, preduzetnik Crnogorac bio je kandidat SNSD-a za odbornika u Trebinju. Osim “Lotexa”, vlasnik je i popularnog “Merlot Bara”, u kojem je početkom 2018. ubijen Trebinjac Nemanja Šupljeglav. U maju 2015, u sačekuši ispred zgrade u kojoj je stanovao u naselju Police, ubijen je kik bokser Marko Đerić, koji je radio kao obezbjeđenje ovog Crnogorčevog kluba.

Ovaj poznavalac borilačkih vještina sa HET-om je tokom 2016, 2017. pa do ljeta 2018. sklopio ugovore vrijedne oko 460.000 KM, pri čemu je većina dodijeljena direktnim sporazumima. Od ukupno 21 javne nabavke, pisao je trebinjski “Direkt”, 15 ugovora sklopljeno je direktnom pogodbom, tek dva otvorenim postupkom, dok su četiri bila na konkurentski zahtjev.

MILIONSKE GUBITKE MIŠELJIĆ ZALIJEVA “CHIVASOM”

Hidroelektrane na Trebišnjici prošlu godinu završile su sa gubitkom od 5,5 miliona KM. Prihodovale su 69,8 miliona, što je povećanje za 41,6 miliona. Međutim, rashodi koji su godinu ranije iznosili 61,8 miliona, tokom 2018. povećani su za gotovo 12 miliona KM.

Iznenađenjima mjesta nema, ako se u obzir uzmu sumnjive javne nabavke i rastrošnost menadžmenta, koji je samo za proslavu slave u avgustu izdvojio 17.550 KM. Na stolu pred oko 100 zvanica bile su razne delicije.

Direktor Mišeljić i septembra prošle godine u jednom od tendera detaljno je pobrojao vlastite prohtjeve na račun građana i, bez imalo stida, pokazao novi nivo bahatosti. Za potrebe bifea HET-a namijenio je 117.000 KM.

Tražio je 140 flaša škotskog viskija “Chivas Regal”, starog minimalno 12 godina i čuvanog u ručno rađenim buradima. Zatim, 100 flaša “Jack Danielsa”, 90 flaša “Johnnie Walker Red Label” te 88 flaša “Ballantinesa”. Rijekama alkohola nigdje kraja pa je zahtijevana i isporuka 10 flaša “Jagermeistera” i 525 flaša “Viljamovke”, 90 flaša “Vranca”, “Cabernet Sauvignona”, “Merlota”, s aromama ribizle, šljive i višnje kao i bijelog bibera.

Od bijelih vina odabrao je “Žilavku” u 120 flaša. Precizirao je da mora da bude “intenzivnog kompleksa mirisa vinogradarske breskve, hercegovačkog bilja, punog okusa izrazito mineralnog karaktera sa voćno-začinskom završnicom“.

Sve ovo pratilo je i 440 kesica po 100 grama jezgra badema prvog kvaliteta, 330 kesica pečenog slanog kikirikija, i 110 kesa čipsa, indijski orasi i pistacije…

Na kraju, bilo bi neozbiljno pitati upravu HET-a o opravdanosti ovakvih javnih nabavki koje stotinama hiljada maraka finansiraju građani.

Napiši komentar