fbpx

Dosta stvari mi nije jasno. To najbolje znaju profesori na mom faksu. Na primjer, šta sanjaju ljudi koji su slijepi od rođenja? Kako čovjek koji ne zna da čita tekst koji mu pokazuje njegov laptop postane doktor nauka? Pardon, nauke. 

  I zašto je nemoguće opstati u miješanom društvu? O njima se već odavno govori veoma tiho, sa ogromnom dozom ljubomore. Naravno, sa dozom ljubomore pričaju oni koji nemaju osobe suprotnog pola u društvu. Logično.

Miješano društvo. Imaš svoje drugove tu, sa vama su skoro svaki dan žene čiji je hod po ulici tortura za oči muškog posmatrača. Ni jedna te ne privlači? Ne? Onda su ti drugarice. Izlaziš sa njima, one dokazuju svoju ženstvenost tako što se penju na stolove i pokazuju neke sasvim nove plesove. Cugate zajedno, pričate o najozbiljnijim stvarima… Siguran sam da je ovo rijetka pojava. Pojavi se negdje, ali rijetko.

Drugaricu možeš steći do neke recimo dvadesete godine. Poslije dvadesete svaka cura sa kojom se upoznaješ u tvojoj glavi već bude okarakterisana kao potencijalna meta. Razmišljaš koja je po redu, hmm pa imam dovoljno recki na svom zidu, bla bla bla. Imaš drugaricu dok si u braku? Hmmm..

-Ej ženo, idem sa prijateljicom Jelenom na kafu.

-Aj’ skrndelju, i kupi mi koje pivo usput. Ako zaspim dok se ne vratiš, ispeglaj veš i to je otprilike to. I da, opali čvoku sam sebi, onako za kaznu. Čuj sa prijateljicom.. Ccc.

Nekoliko je razloga izumiranja ove divne stvari. Da, divne stvari. Velike pogodnosti imaju obje strane: svakodnevni razgovori sa suprotnim polom dovode do lakšeg shvatanja materije. Praksa, ne teorija. To je slično kao i kod seksualnog života – do prvog puta pogledaš 4526 pornića, čuješ razne priče, razmišljaš o tome, ali kad dođe prvi put opet ne znaš šta da radiš. Odnosno kako da radiš. Ona ima finu drugaricu? Što da ne, tvoja je. Njoj se sviđa tvoj drug? Izvol’te. Razne pogodnosti.

Sve velike stvari pucaju zbog sitnica. Tako je i kod društava. Raspadnu se kao Jugoslavija – brzo i nenadano. Svi su tu negdje, ali se odjednom niko ni s kim ne slaže. Amerika? Moguće.

Najčešći razlog pucanja su neostvarene seksualne ambicije nekog od članova društva prema članu istog. Poslije samog pokušaja ostvarivanja nekog plana, kovanog danima i čekanjem prave prilike, dolazi do prekida drugarskih odnosa. Više to nisu drugovi – ona se njemu sviđa. Izgovori tipa ”Bio sam pijan”, ”Pogrešno si ti to protumačila” mogu samo da ohlade odnose, ali na kratko. Uvijek će u podsvijesti da bude ta akcija bez, sa njegove strane očekivane reakcije.

Meat (čita se mit) je po englezima meso. Hrana. Ovaj mit ( miješano društvo) je za ljude koji žive tuđe živote jedan od prehrambenih proizvoda. Mogu slobodno da kažem slatkiš. Sada na stranu stavljam povjerenje stečeno kod neke osobe. Održavanje prijateljstva u okruženju koje želi da to uništi je nemoguće, jer sve što je savršeno, a nekoj osobi nedostupno ona to pokušava ili da uništi ili da pridobije. Kad vidi da je nemoguće pridobiti, uništava. Odnosno pokušava uništiti.

-E, ‘si vidjela Milana kako se šeta sa Brankicom i Jovanom?
-Da. Gej.
-Moguće da je gej. A moguće je i da obje njemu daju. Jesi li o tome razmišljala,a?

Ovom razgovoru sam prisustvovao. Milan je momak koji ima djevojku. Ove dvije koje pričaju o njemu to znaju. Nisu mi drugarice. Koleginice sa fakulteta.

Onda će jedna da kaže drugoj drugarici kako su obje dale Milanu. Puče drugarstvo između Milana, Brankice i Jovane. A on, mukica, nije ništa ni pokušao.

Ja se pitam da li je u današnje vrijeme moguće biti u miješanom društvu? Jedno je sigurno – povući će te seksualni nagon ka osobi suprotnog pola, a ako se to ne desi desiće se jedna od ovakvih priča, iz koje sigurno nećeš moći da se izvučeš.

eTrafika.net – Dragan Ostić

Napiši komentar