fbpx

Petočlana porodica Simić (prezime promijenjeno zbog zaštite identiteta), jedna je od onih koje više preživljavaju nego što žive. Smješteni u oronuli stan u jednom banjalučkom naselju, oskudjevaju u hrani, garderobi i nažalost liječenju.

Piše: Vanja Stokić

Ovu porodicu čine baka, otac i majka, te dvoje djece od 14 i 20 godina. Baka je nepokretna već dvije godine, otac ima problema sa kičmom i bubrezima, dok je majka dva puta operisala tumor dojke a predstoji joj operacija pupčane kile. Srećom, djeca su zdrava.

Foto baza

„Nisam išla ljekaru dvije godine, a trebala bih svako 10 mjeseci na kontrolu. Doktorica je rekla da se nakon dobroćudnog tumora može pojaviti i zloćudni“, govori nam majka vrlo tiho, te dodaje da jako teško pronalazi novac za potrebne lijekove i da joj veliki problem predstavlja nefunkcionalno kupatilo.

Ova porodica se ranije hranila u javnoj kuhinji, da bi majku prije godinu dana humanitarna organizacija Mozaik prijateljstva zaposlila u jednom od svojih socijalnih preduzeća. Sada imaju bolju finansijsku situaciju nego ranije, ali i dalje nedovoljnu za život dostojan čovjeka. Kažu da su u hladne dane ušli bez ogreva, dok djeca nemaju obuću za zimu (brojevi 36/37 i 42/43).

Godinama su bili tuženi zbog neplaćanja računa, dug za struju dosezao je čak 5.000 KM, ali je srećom sve to riješeno. Ostao je samo dug za vodu, koja nije plaćena posljednje tri ili četiri godine. Njihovom stanu nedostaje mnogo toga (komoda, cipelarnik, ormarić, krevet…), namještaj je dotrajao, a zidovi puni vlade i popucali od zemljotresa. Kao prioritete postavljaju kupatilo u kome ništa nije funkcionalno. Da zlo bude veće, komšije se žale da se zbog njih voda sliva niz njihove zidove.  

Njihove probleme prepoznala je i humanitarna organizacija Mozaik prijateljstva, koja je na sebe preuzela renoviranje kupatila. Dio materijala je već nabavljen, ali problem predstavlja tuš kabina. Mozaik je pronašao model koji bi bio pogodan za održavanje higijene nepokretnih osoba, ali novca za te namjene trenutno nemaju. Zbog toga im je potrebna pomoć dobrih ljudi.

Ukoliko na bilo koji način želite i možete pomoći ovoj porodici, javite se Mozaiku prijateljstva na broj telefona 051/962-832.

Napiši komentar