fbpx

“Željeznice FBiH imaju pravo udaljiti bilo koje lice sa voza (bez obzira na to da li se radi o domaćim putnicima, turistima ili migrantima), koje svojim ponašanjem ugrožava sigurno i bezbjedno odvijanje željezničkog saobraćaja, u šta spada i paljenje cigarete u vozu.”

Piše: Vanja Stokić

Rečeno je ovo ekipi eTrafike u Željeznicama Federacije BiH, nakon što smo tražili objašnjenje za današnji postupak osoblja ovog preduzeća, koje je iz voza izbacilo sedamnaestogodišnjeg migranta iz Egipta, zbog sumnje da je zapalio cigaretu u toaletu.

Jutros između 10 i 11 časova u talgo vozu koji saobraća na relaciji Bihać-Sarajevo oglasio se alarm protiv požara, što je uznemirilo osoblje voza. Oni su otrčali do dijela u kome se nalaze migranti i izbjeglice a zatim počeli grubo da ih ispituju o pušenju unutar toaleta.

Za to vrijeme u vozu je bila prisutna i ekipa eTrafike. Započeli smo razgovor sa dječakom koji nam je kazao da ima 17 godina i da dolazi iz Egipta. Želja mu je da stigne do Italije, gdje živi njegov ujak, a već je četiri puta pokušao da pređe hrvatsku granicu.

“Tri puta su me uhvatili u Hrvatskoj i vratili, a jednom u Sloveniji. Problem nastane kada mi nestane hrane pa se moram iz šuma spustiti do naselja i prodavnice, onda me mještani prijave policiji”, objašnjavao nam je dok je pokazivao rane na rukama i glavi, za koje tvrdi da su mu nanijeli policajci u Hrvatskoj.

Nakon desetak minuta istom dječaku prišlo je osoblje voza i pitalo ga da li je on taj koji je zapalio cigaretu, što je on odlučno negirao. Osoblje je odustalo od ispitivanja, da bi se nakon nekoliko minuta vratili i naredili dječaku da uzme svoje stvari i napusti voz na stanici u Visokom, oko 40 kilometara od njegovog odredišta.

On ih je molio da ga ne diraju i pokazivao kartu koju je uredno platio, ali osoblje nije željelo da sarađuje. Nakon nekoliko minuta ubjeđivanja, grubo je fizički izbačen, sa porukom da istu kartu može iskoristiti za naredni voz do Sarajeva.

Dječak je ostavljen na stanici u Visokom, a ubrzo je krenula i jaka kiša.

Izbjeglice i migranti bili su smješteni u posebenom dijelu voza, a kada je ekipa eTrafika došla do njih upitani smo od strane osoblja šta tu radimo i šta želimo. Migranti i izbjeglice su nam ispričali da ih svakog puta razvrstavaju po boji kože i ne dozvoljavaju da sjede sa ostalim putnicima.

“Ali je to u redu, razumijemo zašto to rade”, pokušavali su da opravdaju osoblje Željeznica.

Od Željeznica FBiH tražili smo da nam dostave interni akt po kome je njihovo osoblje danas postupilo.

“U BH Vozu je strogo zabranjeno konzumiranje cigareta što je jasno naznačeno vidljivim oznakama. Osim što duhanski dim smeta drugim putnicima, on alarmira visoko osjetljive senzore kojim je opremljen Talgo voz, a koji ukazuju na opasnost od izbijanja požara. Željeznice FBiH imaju pravo udaljiti bilo koje lice sa voza (bez obzira na to da li se radi o domaćim putnicima, turistima ili migrantima), koje svojim ponašanjem ugrožava sigurno i bezbjedno odvijanje željezničkog saobraćaja, u šta spada i paljenje cigarete u vozu”, navedeno je u odgovoru za eTrafiku.

Zanimalo nas je i zašto su migranti i izbjeglice prinuđeni da sjede odvojeni od lokalnog stanovništva. Press služba Željeznica tvrdi da to nije slučaj i da su oni odvojeni samo zato što je to grupa ljudi koja ima karte za sjedišta blizu jedna drugih.

“Željeznice FBiH ne dijele svoje putnike po boji kože i porijeklu i nemaju posebne vagone za migrante. Putnici u BH Vozu sjedaju na mjesta koja su im označena na karti i rezervaciji sjedišta. Grupe od šest do 30 putnika, ostvaruju pravo na 30% jeftiniju cijenu karte za bilo koju destinaciju. Kada grupe putnika koriste pravo na kupovinu te karte, logično je da njihova sjedišta budu blizu jedna drugih”, naveli su oni.

Primjera radi, ekipa eTrafike redovno putuje BH vozom, upravo na ovoj relaciji. Nikada nam nije rečeno da moramo sjesti na mjesto označeno na karti, ali nam je više puta rečeno da ne ulazimo u dio gdje se nalaze migranti i izbjeglice.

Napiši komentar