fbpx

Protiv 16 građana podnesen je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog remećenja javnog reda i mira, i nepoštovanja policijskih naređenja od 30. decembra prošle godine u Banjaluci. Zahtjevi se odnose na članove grupe “Pravda za Davida”.

Piše: Vanja Stokić

U dokumentu koji potpisuje komandir Policijske stanice Jovan Stojičić stoji da se 16 osoba tereti zbog održavanja neprijavljenog javnog skupa u organizaciji grupe pod nazivom “Pravda za Davida”. Kako se navodi, oni su vikom i galamom narušili javni red i mir, a zatim odbili da se udalje iako im je to naredio policijski službenik.

Foto baza

“Dana 30.12.2018. godine u vremenu od 18 do 20 časova u Banjaluci na Trgu Krajine održan je javni skup u organizaciji grupe pod nazivom ‘Pravda za Davida’. Po završetku navedenog skupa, jedan dio građana, među kojima su bili i okrivljeni Perduv, Ismaili, Gajić, Ratešić, Mikić, Maksimović, Srdanović, Grmuša, Dragičević, Krneta, Dabić, Tomičić Milašinović, Nikolić, Berić, Šibić i Jovanović i nekoliko za sada neidentifikovanih lica, su se oko 23 časa vratili na prostor Trga Krajine, gdje su nastavili sa javnim okupljanjem galameći i vičući uzvikivali policijskim službenicima: ‘Ovo nije javni skup’, ‘Kakvu sliku šaljete iz Banjaluke? Sram vas bilo! Brukate grad, ljudi, šta vam je!’, ‘Neka dođe Lukač!’, ‘Je li to Lukačeva teritorija ovdje?’, ‘J**o li vas Lukač sve, da vas j**o!’, ‘Ubice, ubice’!, ‘Uaa!’ i slično”, stoji u zahtjevu.

U obrazloženju se dalje navodi da je komandir Jedinice za podršku Banjaluka Slaviša Trifković zatim upozorio okupljene da je njihov skup neprijavljen i da moraju napustiti taj prostor. Kako se navodi, naređenje o razilaženju izdato je nekoliko puta uzastopno. Policijski službenici su zatim u formaciji krenuli na građane i priveli one koje su uspjeli uhvatiti.

Tridesetog decembra prošle godine održan je posljednji veliki skup grupe “Pravda za Davida”, nakon kog je nekoliko hiljada ljudi satima šetalo ulicama Banjaluke. Grupu su optužili da je uništila dio binske opreme na koncertu Harisa Džinovića koji se trebao održati te večeri. Zatim su policijski službenici doslovno jurili građane po ulicama i privodili ih u stanicu. Te večeri Davor Dragičević je posljednji put viđen u Banjaluci.

Napiši komentar