fbpx

Dok Poreska uprava RS izdaje prekršajne naloge odgovornim licima u Udruženju logoraša Prijedor 1992-1995 zbog uočenih neregularnosti prilikom isplata sredstava, predsjednika Mirsada Duratovića, istovremeno, sadašnji i bivši članovi ovog udruženja, njih čak 150, optužuju da je pronevjerio velike količine novca od stranih donacija.

Piše: Goran Obradović/Foto: Bojana Majstorović (Izvor fotografije: SrpskaInfo.com)

Ne dostavlja uvid u račun

Glavna zamjerka na račun Duratovića je to što nikome ne dozvoljava uvid u račun i poslovanje društva, kao ni kontrolu priliva novca i donacija iz inostranstva. Član ovog udruženja Emir Beganović nam je ispričao da već duže vremena pokušava doći do predsjednika Duratovića i uvida u novac ovog udruženja, ali da u tome ne uspjeva.

Foto baza

“Duratović se ponašao kao da je to nešto privatno. Niko ne zna koliko je novca došlo u udruženje. Posljednjih dana javlja nam se sve više ljudi iz inostranstva koji tvrde da su uplaćivali novac, ali nikada nisu dobijali potvrde za to, te da ne znaju ni kako su te pare potrošene”, pojašnjava Beganović za eTrafiku.

On dodaje da je čuo da je Beganović ugasio ovo udruženje i osnovao novo, regionalno, kako bi prikrio tragove pronevjera.

Sličnog mišljenja je i Elvedin Hamzić, koji tvrdi da rukovodstvo Udruženja čak 12 godina nije sazvalo niti jednu sjednicu, zbog čega članovi, među kojima je i on, nemaju priliku informisati se o njegovom radu.

“Udruženje dobija novac i od Grada i od Republike Srpske, a tu su i donacije. Predsjednik radi samo za sebe, koristi pečat Udruženja i putuje po svijetu. Mi se nemamo kome obratiti”, ogorčen je on.

Naši sagovornici kažu da očekuju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ako preuzme ovaj slučaj, da sve detaljno istraže i dokažu koliko je novca pronevjerio te dodaju kako “cifre sigurno nisu male”.

Duratović negira optužbe

Sa druge strane, Duratović negira sve navode ove prijave, koju je potpisalo 150 članova Udruženja, i ističe da nije ništa tačno od pomenutih optužbi.

“Prošle sedmice je Poreska uprava Republike Srpske završila finansijsku kontrolu za posljednjih pet godina rada Udruženja, tako da nema ništa što je vezano za taj dio priče o kojem govorite. Da ima bilo šta, Poreska bi napravila prijavu”, rekao je Duratović.

Portal eTrafika kontaktirao je Poresku upravu RS iz koje su potvrdili da su nedavno izvršili kontrolu u pomenutom prijedorskom udruženju, ali i dodali da su utvrđene određene nepravilnosti.

“Poreskom kontrolom poreskog obveznika Udruženje logoraša ‘Prijedor 1992-1995’, izvršenom u oktobru ove godine, utvrđene su nepravilnosti koje su se odnosile na isplate sredstava članovima udruženja i fizičkim licima. Utvrđene nepravilnosti se odnose na činjenicu da na ovakav vid isplata nisu obračunavani porezi i doprinosi. Zbog utvrđenih propusta, pomenutom poreskom obvezniku i odgovornim licima izdati su prekršajni nalozi u skladu sa zakonom”, rekli su nam u Poreskoj upravi.

Prijave SIPA, MUP-u, Tužilaštvu…

Kako saznajemo, Duratović je prijavljen SIPA, MUP RS, Republičkom tužilaštvu RS, Poreskoj upravi RS, ali i Tužilaštvu BiH.

Izvor eTrafike iz SIPA potvrdio je za naš portal da je ova agencija dobila prijavu protiv Duratovića, a u kojoj ga sumnjiče za brojne malverzacije i prevare, ali da je pregledom dokumentacije koja je došla protiv predsjednika udruženja, utvrđeno da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti.

“Ovaj predmet će biti dalje dostavljen u nadleženost MUP Republike Srpske koji će utvrditi da li su tačni navodi prijave i da li je on odgovoran za pronevjere za koje ga optužuju”, pojasnio je naš izvor.

Iako smo pomenute informacije dobili još krajem prošlog mjeseca, iz MUP RS za naš portal ističu da dokumentaciju još uvijek nisu dobili.

Dodatak (18.11.2019):

Duratović je nakon objavljenog teksta kontaktirao redakciju i poručio da su “izvještaji o računu, poslovanju društva, prilivu novca i donacija iz inostranstva dostupni godinama svima zainteresovanima a ne samo članovima udruženja i javno su objavljivani na stranici udruženja ali i nekim prijedorskim portalima”, navodeći link teksta sa portala MojPrijedor objavljenog u martu 2014. godine.

Napiši komentar