fbpx

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u srijedu 16. oktobra u 19 časova biće promovisana monografija „Banjalučki Jesenji salon“ autorke Sarite Vujković.

Izvor: Saopštenje

Monografija je rezultat saradnje Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i nastala je kao rezulatat sporazuma o zajedničkoj saradnji kojim se između ostalog želi unaprijediti zajednički naučni i stručni rad ovih dviju institucija.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Banjalučki Jesenji salon pokrenut je 1962. godine i važio je za jednu od najznačajnijih likovnih manifestacija tadašnje Jugoslavije. Obilježavajući pet decenija od održavanja prvog Jesenjeg salona, 2012. godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, priređena je izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja koja su izlagana na ovoj manifestaciji, a koja su putem otkupnih nagrada i poklona ostala baština našeg grada. Ova izložba je prvi put u cjelosti predstavila zbirku Jesenjih salona, koja je nakon toga proučena i naučno valorizovana u monografiji „Banjalučki jesenji salon“.

“Knjiga autorke dr Sarite Vujković je zamišljena tako da bude doprinos proučavanju i čuvanju uspomene na jedno značajno vrijeme koje je iza nas, ali i da pruži podsticaj za dalje izlaganje umjetničkih djela koja se čuvaju u fundusu MSURS, te njihovo dalje proučavanje, za šta građu nudi dokumentacija Jesenjih salona koja se čuva u Odjeljenju dokumentacije. Zbog toga je autorka monografije uključila koleginice Žanu Vukičević,višu kustoskinju zaduženu za fundus, te Lanu Pavlović, višu kustoskinju zaduženu za muzejsku dokumentaciju, da svojim tekstovima o fundusu odnosno dokumentaciji daju dodatni doprinos prilogu za proučavanje Jesenjih salona koji mogu da budu važan podsticaj za dalja proučavanja ove izuzetne manifestacije”, navodi se u saopštenju.

Na promociji monografije „Banjalučki jesenji salon“ govoriće Akademik Rajko Kuzmanović, Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Akademik Milivoje Unković, recenzent monografije, prof.dr Milanka Todić, recenzent monografije i dr Sarita Vujković, autorka monografije.

Sarita Vujković je završila je Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je u okviru interdisciplinarnog postdiplomskog studija „Teorije umetnosti i medija“, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, 2008. godine. Doktorsku disertaciju odbranila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2011. Zvanje muzejskog savjetnika stekla je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske gdje je bila kustoskinja i selektorka brojnih projekata koji se tiču polja savremene umjetničke prakse, medija i roda. Bila je komesar i kustos Paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine. Objavila je veći broj stručnih i naučnih tekstova iz oblasti muzeologije, teorije roda i savremene umjetnosti. Direktorka je Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od 2014. godine. Profesor je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Napiši komentar