fbpx

Komora doktora medicine RS mora što prije oštrije djelovati prema doktorima koji su svojim greškama ugrožavali živote pacijaneta ili primali mito, zaključak je istraživanja portala eTrafika koje se bavilo činjenicom da pomenuta Komora nikada nikome nije trajno oduzela ljekarsku licencu.

Piše: Goran Obradović, Foto: Pixabay

Komentarišući ovaj gotovo nestvaran podatak, pogotovo kada se uzme u obzir i da su svega u nekoliko slučajeva privremeno suspendovali nekoliko licenci, naši sagovornici ističu da treba hitno utvrditi da li je problem u statutu ili zakonu ove Komore, a ako jeste da ga onda treba što prije mijenati i prilagoditi zemljama u okruženju ili Evropske unije.

Podrži eTrafiku

Postoje brojni primjeri doktora koji su donosili skandalozne odluke zbog kojih su pacijenti umirali, koje su ostavljale trajne posljedice po njihovo zdravlje a neki od njih su čak i priznavali da su uzimali mito u sklopu svog posla.

Najsvježiji i još aktuelni slučaj imamo iz Bijeljine gdje je u Osnovnom sudu u tom gradu u toku suđenje Sanji Stevanović, ljekaru ginekologu i Slađani Obradović, medicinskoj sestri, glavnoj instrumentarki, koje optužnica tereti za nesavjesno pružanje ljekarske pomoći pacijentkinji Svjetlani Đurović.

Prema optužnici, oni su sporni carski rez nad Đurovićevom izveli 24. avgusta 2016. godine. Stevanovićeva je bila odgovorna za cjelokupni tok operacije, te način i ishod operativnog zahvata. Međutim, usljed propusta kod pacijentkinje je tokom operacije u trbušnoj duplji ostala gaza dužine oko 200 cm, koja je kao strano tijelo dovela do poremećaja, pojave apcesa, više fistula i upalu potrbušnice, zbog čega je u Kliničkom centru Vojvodina u oktobru 2016. godine morala biti operisana.

Kako se navodi u optužnici, tokom tog operativnog zahvata u Srbiji su joj odstranjeni dijelovi tankog crijeva i skoro cijelo debelo crijevo.

“To je sve dovelo do oštećenja zdravlja pacijentkinje, koje je u momentu nanošenja bilo teško i opasno po život, a u končanom imalo za trajnu posljedicu koja se ogleda u gubitku jednog dijela tankog crijeva i skoro cijelog debelog crijeva sa posljedičnim teškim i trajnim poremećajem funkcije probavnog sistema”, navedeno je u optužnici.

Monstruozni primjeri

Marinko Lovre

Aktivan je slučaj i hirurga Marinka Lovre, koji već iza sebe ima osuđujuću presudu zbog mita, ali je bez obzira na to nagrađen novim poslom u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske.

Protiv Lovre je još 2014. godine podnesen izvještaj i zbog sumnje da je tokom operacije slijepog crijeva, pacijentkinji S. S. izvadio zdrav jajnik. Nesretna žena je to utvrdila nakon što je otišla na pregled poslije operacije i saznala da nema jajnika i sve prijavila policiji. U međuvremenu protiv Lovre je podignuta optužnica i još uvijek mu traje ovo suđenje.

Međutim, dok su inspektori dokazivali njegovu krivicu, on nije mirovao. Ovaj hirurg je krajem decembra 2016. godine pao u policijsku zamku, te je uhapšen nakon što je uzeo mito u iznosu od 1.000 maraka u označenim novčanicama.

Lovre je pristao da za pomenutu cifru sastavi lažni nalaz kako bi jedan Prijedorčanin, koji je od ranije bio poznat zbog krivičnih djela, mogao tužiti policiju zbog navodnih povreda koje je zadobio.

Tokom suđenja on je odlučio priznati krivicu a potom i sklopio sporazum sa tužilaštvom i pristao na kaznu od 20.000 maraka.

Zanimljivo je da tužiteljica Dragica Glušac tada nije zatražila da se po sporazumu zabrani da određeni period može obavljati poslove na kojima je počinio krivično djelo, što je inače praksa u sličnim slučajevima.

Osim tužioca, nije reagovala ni Komora doktora medicine, ali je zato reagovalo rukovodstvo UKC Republike Srpske. Nakon što je priznao krivicu dobio je otkaz u Opštoj bolnici Prijedor, ali ubrzo i posao na UKC.

Dragomir Kerović

Sigurno najmonstruozniji slučaj se desio 1997. godine. Tadašnji poslanik SDS u parlamentu BiH, doktor Dragomir Kerović iz Lopara, oteo je trudnu ženu s kojom je bio u vanbračnoj vezi, nasilno je uspavao i uradio joj abortus, a potom je ostavio na poljani. Mlada žena (27) bi iskrvarila da je nisu našli prolaznici i hitno je prebacili u bolnicu.

Zbog ovog slučaja je osuđen na četiri i po godine zatvora, ali ni ovo nije bilo dovoljno „jako“ da mu se oduzme licenca. Odmah po povratku iz zatvora nastavio je da radi kao ljekar, a ponovo se aktivirao i u politici, ovoga puta u lokalnom SNSD-u.

Slučaj koji je uzdrmao Banjaluku desio se krajem 2009. godine kada je poslije zadobijenih povreda preminuo mladić Aleksandar Benović (19). On je povrijeđen u eksploziji bombe u centru Banjaluke, a tada je rečeno da to nisu bile povrede opasne po život. Međutim, mladić je ubrzo preminuo od njih.

Milica i Vesna Aleksić, baka i majka pokojnog mladića su godinama pokušavale dokazati krivicu ljekara za ovaj slučaj, ali su ljekari 2017. godine pravosnažno oslobođeni krivice za propuste u liječenju.

Ono što je u čitavom slučaju najzanimljivije jeste da je Okružni sud Banjaluka u novembru 2015. godine donio pravosnažnu presudu u parničnom postupku koju je protiv UKC RS pokrenula porodica pokojnog Aleksandra.

Naime, okružni sud je utvrdio da je u liječenju Benovića došlo do propusta ljekara što je za posljedicu imalo smrt mladića. Imena ljekara nisu precizirana, ali to je trebao biti posao banjalučkog tužilaštva i istrage koja je trajala nevjerovatne četiri godine, prije podizanja optužnice.

UKC RS je naređeno da zbog učinjenih propusta porodici pokojnog mladića isplati 15.000 maraka, što je ujedno i maksimalan iznos za odštetu u slučaju izgubljenog života u Republici Srpskoj.

Mora se mijenjati način rada

Naši sagovornici ističu da Komora što prije mora promijeniti način rada, ako su im problemi zakoni, onda što prije treba pokrenuti procedure da se oni izmijene. Greške ljekara koje prolaze bez sankcije ili uzimanje mita, bacaju negativnu sliku na sve ljekare koji pošteno i profesionalno rade svoj posao.

Lazar Prodanović (Izvor fotografije: Sajt Parlamenta BiH)

Sličnog mišljenja je i Lazar Prodanović, delegat u Domu naroda BiH i nekadašnji predsjednik suda časti u Komori doktora medicine.

“Istina je da oni rijetko, skoro nikad ne oduzimaju licence ljekarima, a rijetko se odlučuju i za privremene suspenzije. Bilo bi neophodno, kada su u pitanju zakonske odredbe Komore, da se vidi kako su to riješile susjedne i zemlje članice Ervropske unije i da mi naše zakone prilagodimo”, smatra Prodanović.

Naš sagovornik dodaje da je u vrijeme dok je on bio predsjednik suda časti, bilo opredjeljenje da ne treba pokretati disciplinske postupke za eventualne profesionalne greške ili propuste u radu, prije nego što se završe sudski postupci.

“Ponavljam, trebalo bi vidjeti kako je ovaj problem riješen u Srbiji ili u drugim zemljama u okruženju i dovesti je u takav ravan. To prije svega treba uraditi zbog zaštite zdravlja građana Republike Srpske i BiH. Mislim da bi u principu uloga Komore trebala da bude da štiti interes doktora, ali istovremeno bi bilo važno diferenciranje od mogućih grešaka koje su nastale nehatom”, istakao je Prodanović za eTrafiku.

Prema njegovim riječima, ono što bi bilo neophodno jeste da se reaguje kada dođe do pravosnažnih presuda.

“Apsurd je i izaziva uznemirenje građana da ako je neko presuđen i odslužio svoju kaznu, da ponovo radi na istom ili sličnom radnom mjestu”, poručio je aktuelni delagat SNSD-a u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Međutim, Prodanović smatra da moraju mnogo strože biti kazne kada su u pitanju ljekari koji uzimaju mito.

“Kada je u pitanju mito, smatram da Komora ne bi trebala imati razumijevanja za njih. Za bilo koji stepen korupcije, moralni čin treba biti sanckionisanje. Ako se takvoj aktivnosti i mjerama ne pristupi, onda bi se moglo generalizovati da su svi ljekari isti, a nisu”, rekao je Prodanović.

On kaže da vjeruje da su rijetki slučajevi ljekara koji su podložni korupciji, ali da ipak njih treba adekvatno i u skladu sa zakonom kazniti, kako ti slučajevi ne bi postali motivisajući da druge osobe to rade.

“Ako to zakonom sada nije riješeno onda treba pristupiti izmjenama zakona”, istakao je Prodanović.

“Prljavi” doktori rade a mladi bez posla

Miodrag Femić

Predsjednik strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić je rekao da “jeste malo neobična ova praksa Komore, ako su trebali da nešto urade, onda su to trebali uraditi u skladu sa njihovim statutima i aktima”.

“Ako se nije reagovalo kada je trebalo onda je to nečija velika greška i odgovornost. Uglavnom, svi akti koji su u skladu sa Komorom se moraju poštovati, a ako nisu poštovani neko mora odgovarati za to”, poručio je Femić.

Na rad Komore doktora medicine RS posebno su ogorčeni mladi doktori koji tvrde da „prljavi“ doktori i dalje rade a da oni ne mogu naći posao.

“Trenutno se na birou rada nalazi više od 100 ljekara za kojih nema posla, jer upravo takvi doktori još uvijek rade. Imamo slučajeve doktora koji su javno priznali da su uzimali mito, ili nesavjesno liječili i za to su osuđeni pred sudovima, ali i dalje su ostali na poslu”, kaže jedan od ljekara, koji već godinama ne može naći posao, a koji nije želio da mu spominjemo ime.

On je dodao da je nečuveno da doktor koji na sudu prizna da je uzeo mito bude čak i nagrađen boljim poslom, dok su on i njegove kolege još na birou.

“Pokušavali smo nadležnim ukazati na taj problem, međutim svi su nas ignorisali i ubijeđivali da nije tako. Međutim, dovoljno je na internetu ukucati imena nekoliko doktora i izbaciće njihove ‘bogate’ biografije dok su punili stupce crne hronike”, rekao je ovaj ogorčeni ljekar.

Iz Komore bez komentara

Portal eTrafika je još prije mjesec dana zatražio komentar iz Komore doktora medicine zbog čega vode takvu politiku, ali i poslije isteka zakonskog roka, a i u sedmicama nakon njega, nismo dobili odgovor.

Napiši komentar