fbpx

Raznim malverzacijama prilikom sječe šume u dva odjela na području Drinića, ali i pravljenjem šumskih puteva mimo zakona, “Šume Republike Srpske” oštećene su za najmanje 240.000 maraka.

Piše: eTrafika.net

Zbog ovih malverzacija Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijelo je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka protiv bivših direktora šumskih gazdinstava “Oštrelj” Neđe Galića i “Vrbanja šuma” Radislava Čupića te šefa službe proizvodnje šumskog gazdinstva Dragana Vukčevića.

Povucite zakon kojim se kriminalizuju kleveta i uvreda

Naš portal je imao uvid u detalje ove istrage, koja je jednim dijelom uzdrmala i političku situaciju u Republici Srpskoj, jer je nakon smjena u “Šumama” došlo do niza unutarstranačkih ali i sukoba unutar vladajuće koalicije oko imenovanja novih direktora više šumskih gazdinstava. Jedan od osumnjičenih, Neđo Galić, tvrdi da je “čist” te da je istraga protiv njega pokrenuta jer nije želio promijeniti stranački dres, iz DNS-ovog u Demosov, stranke nastale cijepanjem upravo DNS-a.

Istina je, kako to najčešće biva, negdje u sredini. Dokazi ukazuju da Galić ipak nije, kako tvrdi, “čist” ali je u pravu da je po srijedi politički revanšizam jer je istraga pokrenuta samo nekoliko dana pošto se njegovo ime krenulo spominjati u kontekstu potencijalnog nasljednika smijenjene Slađane Banjac, čime bi se Galić vratio na staru poziciju direktora ŠG “Oštrelj”.

Zloupotreba položaja

Prema našim saznanjima, Galić je kao direktor ŠG “Oštrelj” iskoristio svoj položaj i tokom prošle godine naredio poslovođi da pošalje sjekače da posjeku šumu u dva odjela. Osim toga, naredio je i traktoristima da zatim izvuku tu posječenu šumu iz pomenutih odjela.

“Galić je po svojoj funkciji znao da je pomenute radove trebalo da izvede preuzeće ‘Vrbanja šume’ iz Kotor Varoša, jer je tako dogovoreno na osnovu Ugovora iz maja prošle godine, a koji je on sam potpisao. Nakon što pomenuti radovi izvedeni po njegovom nalogu, on je svojim potpisom odobrio za knjiženje i plaćanje sedam računa, kojima je preduzeće ‘Vrbanja šume’ te iste radove fakturisalo na ŠG ‘Oštrelj’, kao da su te poslove odradili njihove radnici”, navedeno je u istrazi.

Na ovaj način je omogućeno da se u knjigovodstvo „Oštrelja“ ti računi evidentiraju, kao i obaveze prema “Vrbanji šume” u iznosu od 205.000 maraka. Time je za pomenuti iznos oštećeno ŠG “Oštrelj”.

Kada je u pitanju Čupić, njega policija sumnjiči da je tokom prošle godine kao direktor preduzeća “Vrbanje šume“ iskoristio svoj položaj i ovjerio osam računa i fakturisao radove sječe ŠG “Oštrelj”, iako je znao da te radove nisu izvršili radnici njegovog preduzeća.

“Nakon što su navedeni računi proknjiženi u knjigovodstvu ŠG ‘Oštrelj’, svom preduzeću je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 226.000 maraka”, saznaje naš portal iz MUP-a RS.

U istrazi se dalje navodi da su Galić i Vukčević dogovorili da prikriju da su sjekači ŠG “Oštrelj” izvršili sječu pomenuta dva odjela i da su njihovi traktoristi izvezli ta drva.

“Njih dvojica su naredili poslovođama sjekača i traktorista, kao i radniku koji je radio na izradi mjesečnih obračuna i učinka sjekače da izmijene podatke u mjesečnim šihtericama. Naređeno im je da za radnike koji su radili u pomenutim odjelima, za dana kada su bili sporni radovi upišu da su bili na radu, ali da nisu ostvarili učinak na terenu. Zatim da njihove učinke i zarade koje su na osnovu njih ostvarili u navedenim odjelima ne unose i ne prikazuju u mjesečnim obračunima i zaradama”, navodi se u istrazi.

Foto: Pixabay

Nakon što su ovi radnici postupili po njihovim naredbama i mjesečno sačinjavali službene isprave sa neistinitim podacima, Galić i Vukčević su ih svojim potpisima ovjeravali, čime su odobravali njihovu upotrebu za obračunavanje plata za sjekače i traktoriste.

“Pošto radnici nisu dobili platu za sječu i izvoz šume u dva sporna odjela, Galić i Vukčević su pribavljali gotov novac i organizovali njegovu podjelu sjekačima i traktoristima”, precizirano je u istrazi.

Pored ovoga, policija Galića sumnjiči da je i u periodu od juna pa do kraja prošle godine, donio rješenje o pravljenju šumskog puta, odnosno traktorske vlake, u jedom odjelu, iako je znao da izgradnja te vlake nije predviđenja izvođačkim projektom.

“On je morao znati da bi izgradnjom traktorske vlake u tom odjelu, bio promijenjen način izvođenja radova koji je projektovan odredbama izvođačkog projekta. Bio je dužan i mogao je da zna da izmjenama odredaba izvođačkog projekta dovodi i do izmjene ugovora, koji je on i sam potpisao. Prema tom ugovoru bilo je dogovoreno da preduzeće ‘Vrbanja šume’ u tom odjelu vrši izvlačenje šume traktorom i animalom u količinama koje su tačno određene za svaki od ova dva načina privlačenja”, saznaje naš portal.

Osim toga, navedeno je i da je sve trebalo biti urađeno po postojećim šumskim putevima.

Galić je osumnjičen i da je omogućio da nova traktorska vlaka u spornom odjelu bude izgrađena, a samim tim omogućio i preduzeću ‘Vrbanja šume’ da tom vlakom privuče šumu traktorom i to 1.151 kubnih metara šumskih drvnih sortimenata.

“To je urađeno po ugovorenoj cijeni od 32 marke po kubnom metru bez poreza. Međutim, bilo je dogovoreno da se ta drva privuku konjima po cijeni od 21 marku bez PDV-a”, pojašnjava naš izvor.

Foto: Pixabay

Na ovaj način oštetili su Šumskog gazdinstvo “Oštrelj” za još 15.000 maraka.

Galić: Sve sam radio po zakonu

Međutim, Galić je demantovao da je počinio ova krivična djela koja mu se stavljaju na teret te istakao da je sve radio po zakonu.

“Državne institucije i MUP Republike Srpske trebaju da urade svoj posao i da istragu provedu do kraja u ovom slučaju”, rekao je Galić.

On je poručio da se svog rada u ovom gazdinstvu ne stidi i da je sve urađeno po zakonu.

“Radnici nemaju čega da se boje, jer smo sve radili kako zakon nalaže. Nadležne institucije trebaju da ispitaju šta je rađeno posljednjih osam mjeseci kada je ovo gazdinstvo otišlo u dubiozu, a prema pričama dug je sada i pola miliona maraka”, ističe Galić i dodaje da je prije nekoliko dana dao izjavu u policiji.

Poručuje da je i on za to da se istraga završi do kraja, kako bi se znalo da li je bilo nekih propusta i ko je odgovoran. On tvrdi da iza svega stoji politika, odnosno njegova odluka da ne pređe u Demos.

Na pitanje zbog čega se sada pokrenula istraga, on kaže da je na informativni razgovor pozvan kada se njegovo ime pojavilo kao jednog od mogućih povratnika u Šumsko gazdinstvo.

Ivana Korajlić

Politički revanšizam

Ivana Korajlić iz “Transparency internationala BiH” kaže za eTrafiku da smjenjivanje i pokretanje istraga, nako što su neko vrijeme držane u ladicama, zbog političkih interesa i partija nije ništa novo u BiH.

“Takvi slučajevi kod nas postoje već godinama. Nije prvi put da se, kada neko izgubi političku podršku, protiv njega pokreću neki krivični ili slični postupci, a često samo na tom i ostane te na kraju oni nemaju sudski epilog”, kaže Korajlićeva.

Ona dodaje da je ovaj način čest kada je riječ o među ili unutarstranačkim obračunama sa neistomišljenicima.

“Osim krivičnih prijava protiv neistomišljenika, često imamo i situacije da se, kada neki funkcioner izgubi političku podršku, smijeni mimo svih zakona. Oni tada tuže te firme i dobijaju ogromne odštete koje se opet isplaćuju iz džepova građana i za to niko ne odgavara”, zaključila je naša sagovornica.

Napiši komentar