fbpx

U Zemljišno-knjižnom uredu, tzv. Gruntovnici, Osnovnog suda u Brčkom, u kojem su zaposlene i Ksenija Grčević, supruga predsjednika pomenutog suda Jadranka Grčevića, te Milijana Kaurinović, supruga predsjednika Apelacionog suda u Brčkom Damjana Kaurinovića, nedavno je posao dobila i Jelena Oparnica, supruga poznatog brčanskog advokata, bliskog prvim ljudima pravosuđa u ovom gradu.

Piše: eTrafika.net

Treba napomenuti da je konkurs proveden u skladu sa zakonom te se formalno ne može osporiti ali bi, kako je procijenila redakcija eTrafike, srodničke relacije koje se prepliću, kako u pravosuđu čitave BiH, tako i u samom Brčkom, trebale biti poznate javnosti.

Podrži eTrafiku

Jelena je supruga Dragana Oparnice, advokata koji je članove Komisije, koji su birali najboljeg kandidata na nedavnom konkursu, zastupao u parničnim i izvršnim predmetima pred Osnovnim sudom u Brčkom. Kod Oparnice je u advokatskoj kancelariji zaposlena sestra Zorana Rakanovića, šefa Zemljišno-knjižnog ureda i jednog od članova komisije. On je, kao i ostatak članova, suprugu advokata Oparnice ocijenio kao najboljeg kandidata na konkursu za operatera-referenta zemljišno-knjižnih poslova.

Konkurs i članovi Komisije

Konkurs je raspisala Pravosudna komisija Brčko distrikta u aprilu ove godine. Kako se može vidjeti u izvještaju o selekciji kandidata i zapisniku o procjeni kandidata, na to radno mjesto prijavilo se 14 kandidata.

Nakon obavljenog pismenog testiranja, 13. septembra, na intervju su pozvana samo dva kandidata – Nataša Kenjić i Jelena Oparnica, da bi nakon toga članovi Komisije čiji je zadatak da izaberu najboljeg kandidata, sačinili rang-listu najuspješnijih kandidata. Budući da je, za razliku od Kenjić koja je ostvarila ukupno 311,4 bodova, Oparnica imala 319 bodova, članovi Komisije su je predložili kao najuspješnijeg kandidata.

Komisiju koja je preporučila najuspješnijeg kandidata činili su: Jadranko Grčević (predsjednik), Dragan Tomaš i Rakanović Zoran (članovi) i Vuk Lučić (zapisničar). Grčević je ujedno i predsjednik Osnovnog suda u Brčkom, a Tomaš sudija u istom. Prije nego što je postao sudija, Tomaš je obavljao dužnost šefa zemljišnog-knjižnog ureda, tzv. Gruntovnice, kada ga je na tom mjestu zamijenio Rakanović.

Takođe, kako smo spomenuli na početku teksta, sestra Zorana Rakanovića, Jelena Rakanović, zaposlena je u advokatskoj kancelariji Dragana Oparnice. Rakanoviću je bilo poznato da mu sestra radi kod advokata Oparnice, kao što mu je moralo biti poznato da je predloženi kandidat supruga advokata kod kojeg radi njegova rođena sestra, zbog čega, makar iz moralnih razloga, nije trebao biti u Komisiji.

Supruge prvih ljudi brčanskog pravosuđa

Jelena Oparnica će se tako priključiti Kseniji Grčević, supruzi predsjednika Osnovnog suda u Brčkom, ali i Milijani Kaurinović, supruzi Damjana Kaurinovića, predsjednika Apelacionog suda u Brčkom, koje su, takođe, zaposlene kao operater, odnosno pravnik u Gruntovnici.

Podsjećamo, Jadranko Grčević, predsjednik Osnovnog suda u Brčkom nedavno je bio u centru afere jer je, protivno Pravilniku o radu VSTS-a, ponovo izabran na pomenutu poziciju, o čemu je eTrafika pisala u seriji tekstova. VSTS je, naime, imenovao Grčevića sredinom jula iako on nije ispunjavao uslove za imenovanje na pomenutu poziciju baš zbog toga što mu je u istoj instituciji zaposlena i supruga, a što je u suprotnosti sa Pravilnikom o radu VSTS (Dokument: Poslovnik o radu VSTV), čije su izmjene usvojene u maju 2018. godine. Istovremeno, Komisija za imenovanje je nepravilno bodovala rezultate i dala je netačnu prosječnu ocjenu rada sudije Nedeljka Tabakovića, i tako ga, iako je jedini ispunjavao uslove, diskvalifikovala. Treća nepravilnost jeste da se prigovori koje je Tabaković uputio prije održavanja sjednice na kojoj je trebao da se imenuje predsjednik Osnovnog suda Brčko distrikta nisu ni našli pred članovima VSTS-a, iako predsjednik ove institucije Milan Tegeltija tvrdio da jesu.

Sam Grčević u razgovoru za eTrafiku nije krio da mu je supruga Ksenija zaposlena u sudu za čijeg predsjednika se ponovo kandidovao.

Jadranko Grčević (Foto: CIN)

„Jeste, moja supruga je zaposlena u Osnovnom sudu Brčko distrikta. Zna se kad je zaposlena, zaposlena je prije nego što je postala moja supruga. Sticaj okolnosti je bio takav. Toliko vam mogu reći“, rekao je kratko za eTrafiku Grčević.

Kada smo ga pitali da li je upoznat da je njegova kandidatura suprotna Pravilniku o radu VSTS, Grčević je odgovorio da su to lične stvari, te da nije dužan da odgovara na pomenuto pitanje.

Inače, Grčević je na poziciji predsjednika Osnovnog suda još od 2001. godine.

Napiši komentar