fbpx

Imajući u vidu da ne namjerava napustiti funkciju prvog čovjeka Elektroprivrede RS, današnji odlazak Luke Petrovića sa pozicije generalnog sekretara SNSD-a na sjednici Glavnog odbora ove stranke, bio bi očekivan potez odgovornog političara, imajući u vidu da je objedinjavanje pomenutih funkcija u jednom čovjeku nezakonito.

Piše: eTrafika.net

Međutim, Petrović je danas ponovo izabran za generalnog sekretara najveće stranke u Republici Srpskoj, čime su, po ko zna koji put, partijski interesi stavljeni iznad državnih.

Foto baza

Istovremeno obavljanje obje funkcije u suprotnosti je i sa Zakonom o javnim preduzećima RS (član 11, stav 2), ali i Statutom same Elektroprivrede (član 46, stav 2).

U Zakonu se navodi da „za člana uprave javnog preduzeća ne može biti imenovano lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci“, dok pomenuti Statut slično kaže da „član Uprave ne može biti lice koje obavlja izvršnu funkciju u političkoj stranci na bilo kojem nivou političkog organizovanja“.

Da ne bude bilo kakve zabune, da je Petrovićeva funkcija „izvršna“ potvrđuje i sam Statut SNSD-a (član 35).

Podsjećamo, Petrovića je za vršioca dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede RS imenovao Nadzorni odbor preduzeća 16. novembra prošle godine, a na tu poziciju je došao sa mjesta gradonačelnika Trebinja.

Iz Komisije za sprečavanje sukoba interesa u organima vlasti RS su poručili da ne mogu djelovati dok god je pomenuti “vršilac dužnosti”, isto kao što je slučaj i sa Draganom Čavićem, koji je poslanik u Narodnoj skupštini RS i v.d. direktora “Elektrokrajine RS” te Nenadom Nešićem, koji je poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i v.d. “Puteva RS”.

Inače, portal eTrafika nedavno je opširno pisao o manjkavostima Zakona o sprečavanju sukoba interesa u organima upravljanja RS, a više možete pročitati na sljedećem linku:

Zakon o sukobu interesa prepun manjkavosti, ali već godinama odolijeva izmjenama

Napiši komentar