fbpx

Bivši načelnik Bosanskog Grahova Duško Radun, koji je krajem prošle godine podnio ostavku na pomenutu funkciju i prihvatio poslanički mandat u Skupštini Livanjskog kantona, pravosnažno je osuđen na osam mjeseci zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, potvrđeno je portalu eTrafika.

Piše: eTrafika.net/Naslovna fotografija: Duško Radun (Izvor: Sajt Parlamenta FBiH)

Kako saznaje naš portal, Opštinski sud u Livnu naredio je i da se Radunu oduzme imovinska korist pribavljena pomenutim krivičnim djelom, i to u visini od preko 23.500 KM. Naš portal dalje saznaje da je Radun umjesto zatvorske zatražio novčanu kaznu, imajući u vidu da je kazna niža od godinu dana, što mu je odobreno u zamjenu za 24.000 KM novčane kazne, pa će tako morati platiti ukupno više od 47.500 maraka.

Podrži eTrafiku

Potvrdu pomenutih informacija dobili smo i od sekretara Opštinskog suda u Livnu Marije Vile-Robović.

“Duško Radun je pravosnažno osuđen presudom Opštinskog suda u Livnu br: 68 0 K 052233 19 K od 18. aprila ove godine, koja je pravosnažna sa danom 5. julom ove godine, zbog krivičnog djela Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383. st. 2, u vezi sa st. 1. i čl. 55. Krivičnog zakona FBiH, te je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci. Od osuđenika je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 23.530,50 KM, u korist budžeta Opštine Bosansko Grahovo”, navela je u odgovoru za eTrafiku Marija Vila-Robović.

Krivični zakon Federacije BiH

Ona je dodala i da je na zahtjev osuđenika Sud donio i presudu o zamjeni kazne zatvora novčanom kaznom 68 0 K 052233 19 K2 od 19. jula ove godine.

“Ta kazna je pravosnažna sa danom 8. avgustom, a kojom je kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci zamjenjena novčanom kaznom u iznosu od 24.000 KM, koju je dužan platiti u jednokratnom iznosu u roku od 30 dana po pravosnažnosti ove presude”, zaključila je naša sagovornica.

Inače, Radun je član Srpske napredne stranke, koji je na lokalnim izborima 2016. godine osvojio natpolovično povjerenje birača Bosanskog Grahova, ostavivši iza sebe kandidate dvije najveće partije u Republici Srpskoj, SNSD i SDS.

Dvije godine kasnije, na Opštim izborima 2018. godine, izabran je za poslanika u Skupštini Livanjskog kantona, nakon čega se odriče načelničkog mandata i politički angažman nastavlja u pomenutom parlamentu.

Napiši komentar